Advertentie

‘Gemeenten, stop met Russisch gas’

Gemeenten moeten stoppen met het spekken van de Russische oorlogskas door gas af te nemen van Gazprom, vinden de opstellers van een petitie.

24 februari 2022
Waakvlam logo Gazprom
Shutterstock

120 gemeenten en meer dan de helft van de waterschappen hebben contracten met het Russische bedrijf Gazprom, zo toonde een onderzoek van Follow the Money begin vorig jaar aan. Daardoor stromen miljoenen euro’s van deze decentrale overheden naar de Russische staat.

Enthousiaste teammanager Specialisten (M/V/X)

Goudappel
Enthousiaste teammanager Specialisten (M/V/X)

Griffier | gemeenteraad Waalwijk

Griffie Waalwijk
Griffier | gemeenteraad Waalwijk

Toppunt

In een opiniebijdrage in de Volkskrant roepen verschillende ondertekenaars, waaronder Marjan Minnesma, directeur van Urgenda, Hajar Yagkoubi en Mert Mumru, beiden voormalig jongerenvertegenwoordiger mensenrechten en veiligheid bij de Verenigde Naties en Michiel Scholte, oprichter van True Price, de gemeenten en waterschappen op te wisselen van gasleverancier. ‘Nu de spanningen in Oost-Europa door de Russische inval een toppunt bereiken en de gemeenteraadsverkiezingen eraan komen, is het tijd dat politieke partijen zich hiertegen verzetten,’ stellen ze.

Marktleider

Tien jaar geleden opende Gazprom Energy het eerst kantoor in Den Bosch. Sindsdien heet het bedrijf een positie als marktleider onder de Nederlandse gemeenten verovert. Ter vergelijking: de nummer 2 op de lijst, Eneco, heeft slechts 47 gemeenten als klant. Gemeenten kozen vooral voor het Russische bedrijf vanwege de lage prijzen. Volgens de opstellers van de opiniebijdrage is Rusland daarmee doorgedrongen tot in de haarvaten van de Nederlandse energiemarkt. Om daar verandering in aan te brengen zijn de initiatiefnemers met een petitie gestart, die inmiddels door ruim 25.000 mensen is ondertekend. 
 

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

P. Smit
Poetin voelde zich terecht in het nauw gedreven doordat de NAVO steeds verder richting Rusland opschoof tegen de afspraken in. Brussel en de VS hebben nog steeds niet door dat Poetin niet met zich laat sollen. Zij hebben deze oorlog uitgelokt.

Verder heeft Rusland een economie ter grootte van de NL+BE, niets om je dus druk over te maken.

Poetin is niet onze vijand, Brussel en de VS wel.
Hans Bakker
Helaas hoorde het opschuiven van NAVO grenzen ook tot de onvermijdelijkheden van de geschiedenis. Dit is nu zeker niet meer terug te draaien. Dat Rusland zich “in het nauw gedreven voelt” komt voort uit de paranoïde gedachtenkronkels van Rusland zelf. “Uitgelokt” ja, met de beperking dat een democratisch Oekraïne voor Rusland steeds meer een bedreiging vormt, wat we moeilijk hadden kunnen voorkomen. Het is de gang der dingen. De VS had Rusland denk ik meer in zijn waarde moeten laten in de communicatie in plaats van te beschimpen en te isoleren. Een andere psychologie in benadering. Maar had het echt uitgemaakt? Mogelijk niet, de huidige ontwikkelingen zitten in de genen van Rusland en herhalen zich voortdurend sinds tsaar Iwan de Verschrikkelijke.
Advertentie