Overslaan en naar de inhoud gaan

Duitse rechter zette eerder streep door avondklok

De Duitse deelstaat Baden-Württemberg moest begin deze maand al afscheid nemen van de avondklok, nadat een bestuursrechtbank in…

De Duitse deelstaat Baden-Württemberg moest begin deze maand al afscheid nemen van de avondklok, nadat een bestuursrechtbank in Mannheim had uitgesproken dat het uitgaansverbod een ‘excessieve’ maatregel was.

Vrijjheidsbeperking

Het verbod tussen 20.00 uur en 05.00 uur de straat op te gaan was volgens het gerechtshof geen proportionele maatregel meer, omdat er in de deelstaat sprake was van veel minder nieuwe coronabesmettingen. Aan de wettelijke voorwaarden voor zo'n drastische vrijheidsbeperking werd volgens de rechter daardoor niet meer voldaan. De avondklok werd half december ingevoerd, nadat de Duitse regering met de deelstaten afsprak dat in regio's met veel coronabesmettingen, extra maatregelen moesten worden genomen. Baden-Württemberg koos als een van de weinige deelstaten voor de avondklok.,

 

Allerlaatse maatregel

Het gerechtshof van Mannheim stelde dat onder de Duitse wet een avondklok alleen is toegestaan als ‘allerlaatste maatregel.’ Daarbij moet worden aangetoond dat de strijd tegen het coronavirus anders zou worden belemmerd. En dat was volgens de rechtbank begin februari niet meer het geval.

 

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Reacties: 9

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Wim Vreeswijk

Het zal deze keer nog een hele klus worden voor Rutte om die avondklok te continueren met een dergelijke uitspraak van de Duitse rechter !

Op 17 februari 2021, 09:28
Petra

Vooral ook omdat het aantal besmettingen met de Britse variant met circa 4.000 enorm achterblijft bij de geschatte 170.000. Maar ja, dat wordt niet door de MSM gecommuniceerd.....

Op 17 februari 2021, 09:54
H. Wiersma

Dit is slechts een Duits deelstaatje. In Frankrijk, Engeland, België e.a. is geen sprake van opheffing van de avondklok. De situatie in Nederland in juridisch opzicht beter regelen en goed onderbouwen is slechts een fluitje van een cent. Op dit moment zijn er nog te veel besmettingen om er mee te stoppen. Gewoon allemaal nog even volhouden. Nu de besmettingen flink dempen via maatregelen betekent straks sneller geheel open en voorkomt dat ziekenhuizen worden overspoeld met Corona-patiënten. Verstand gebruiken!

Op 17 februari 2021, 10:47
K.M. Schaap

Ik vind onze rechtsstaat een groot goed maar op de een of andere wijze irriteert me het gebruik daarvan door types als Willem Etter en Jeroen Pest.

Op 17 februari 2021, 10:52
Rood hesje

@Wim Vreeswijk: lachen, ja hoor Rutte heeft daar echt last van. Quod non dus.
@Zipje: volgens mij was het Willem Knettergek en Jeroen Pols: die achternaam is de afkorting vo0or Praten Over Leuke Smoezen.
Interassant artikel is: www.google.com%2F" target="_blank">https://www.parool.nl/nederland/willem-engel-van …

Op 17 februari 2021, 14:14
Mark

Onhandig van de rechter. Werkt met Van Dissel samen in een commissie. Als rechter moet je ten alle tijd (de schijn) van belangenverstrengeling voorkomen. Daarnaast ging de uitspraak over de inhoud. En de 1e uitspraak ging over het proces. Daar gaat zij ook de fout in.

Op 17 februari 2021, 16:43
Wietske

Wat een aanfluiting. DE noodzaak van een avondklok is niet aangetoond evenals de noodzaak van het sluiten van scholen. En dan vervolgens dit soort uitspraken van een rechter die zich met de inhoud bemoeit.... conform het belang van Rutte. SChande!

Op 17 februari 2021, 17:31
criticus

@ Marina en Wietske:
Het gerechtshof ging niet over de inhoud van de noodverordening. Dat wordt in hoger beroep uitgevochten. Waar het wel over ging is de volgende afweging: stel dat de avondklok wel terecht is, hoe erg is het het dan dat deze afgeschaft wordt in afwachting van het hoger beroep? En stel dat de avondklok niet terecht is, hoe erg is het dat deze dan toch nog geldt in afwachting van het hoger beroep? Deze twee moesten afgewogen worden, waarbij de rechter de eerste belangrijker vond. Mijns inziens terecht.
In het hoger beroep zullen twee zaken bekeken moeten worden: deugt de grondslag? Deugt de maatregel? De conclusie kan zijn dat de maatregel wel deugt, maar de grondslag niet. Als beide deugen blijft de avondklok. Als beide niet deugen, vervalt de avondklok. Als de grondslag niet deugt, maar de maatregel wel, dan is het de vraag wat de uitspraak zal zijn... Misschien dat het besluit vernietigd wordt, maar de rechtsgevolgen in stand blijven of iets dergelijks. Dan blijft de avondklok ook. Of wordt er een termijn gegeven om het te repareren. Kortom: allerlei scenario's zijn mogelijk. We zullen het zien.

Op 17 februari 2021, 18:28
pieter

Het is al een tijdje geleden dat duitse wetgeving voor ons kikkerlandje gold.
Jammer voor de volgers van ons Engeltje maar de uitspraak van een duitse rechter heeft geen gevolgen voor Nederland.

Op 18 februari 2021, 13:31

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in