Advertentie

Paspoort thuis én op werk bezorgd

Mensen hoeven voortaan niet meer naar het gemeentehuis om een nieuw paspoort of identiteitskaart op te halen. Althans, in zes gemeenten. Daar is het ministerie van Binnenlandse Zaken bezig met een proef met thuisbezorging tegen een klein bedrag. In twee gemeenten kan het paspoort zelfs op het werk worden bezorgd.

05 juli 2013

Het ministerie van Binnenlandse Zaken houdt in zes gemeenten een experiment met het aan huis bezorgen van paspoorten en identiteitskaarten. Sinds 1 juli kunnen inwoners van Haarlemmermeer en Molenwaard hun nieuwe paspoort zelfs op het werk ontvangen.

Niet meer naar het gemeentehuis
Op grond van paspoortregelgeving mochten gemeenten al zelf paspoorten en Nederlandse identiteitskaarten thuisbezorgen bij mensen die bijvoorbeeld te ziek zijn om naar het gemeentehuis te gaan. Sinds 1 januari 2013 loopt een proef waarbij paspoorten en Nederlandse identiteitskaarten ook worden bezorgd bij mensen die het handig vinden om niet weer naar het stadhuis hoeven om hun aangevraagde document op te halen.

Hoge waardering voor thuisbezorging
De proef thuisbezorgen is gestart bij de gemeente Molenwaard en de gemeente Haarlemmermeer. De documenten worden afgeleverd bij de mensen thuis gedurende de openingstijden van het stadhuis. Volgens het ministerie waarderen de mensen die van de service gebruikmaken dit hoog (cijfer 9). Het is niet zo dat het paspoort “door de brievenbus” wordt gegooid, vertelt een woordvoerder van het ministerie. ‘De documenten worden afgeleverd door een gespecialiseerd bedrijf dat bijvoorbeeld ook creditcards bij mensen thuisbezorgt. Het bedrijf overhandigt het reisdocument alleen aan de aanvrager zelf, dus niet aan bijvoorbeeld een huisgenoot.’

Uitbreiding proef met bezorging op werk
De proef is per 1 juli uitgebreid naar meer gemeenten om meer ervaring op te doen. De gemeenten Amersfoort, Arnhem, Den Bosch en Dordrecht nemen nu ook deel aan de proef. In Haarlemmermeer en Molenwaard wordt de proef verfijnd door het mogelijk te maken dat het reisdocument op de werklocatie wordt bezorgd. Dat kan op werkadressen in heel Nederland, met uitzondering van de Waddeneilanden. ‘Daarnaast gaan de proefgemeenten ook experimenteren met thuisbezorging van reisdocumenten in de avonduren en in het weekend.’ De proefgemeenten bepalen zelf welk bedrag zij voor het thuisbezorgen in rekening brengen. In Haarlemmermeer kost bezorging van een paspoort bijvoorbeeld 4,95 euro.

Het aanvragen van het paspoort moet nog wel op het gemeentehuis gebeuren.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Wijnberg / voorzitter van Burgerrechtenvereniging Vrijbit
Paspoorten en ID-kaarten bij mensen thuis en op werk laten bezorgen door een bodedienst biedt garantie voor 50 % extra mogelijkheden tot het plegen van identiteitsfraude bij het aanvraag-en uitgifte proces. Als het niet zo ernstig was zou dit nieuwe experiment weer een lachwekkend voorbeeld vormen van hoe de overheid aan het klunzen is met eigen wet-en regelgeving. Maar helaas is de humor ver te zoeken als men beseft dat de verplichting tot het afgeven van vingerafdrukken sinds 21-9-2009 als noodzakelijke privacyinbreuk van groot maatschappelijk belang door het parlement werd geaccepteerd OMDAT met name de verificatie van persoonsgegevens bij uitgifte als essentieel werd gezien om look-a-like fraude bij het aanvraag en uitgifteproces te kunnen bestrijden. Het hele Paspoortdossier begint steeds meer te lijken op het script van een soap: 1-Standaard verificatie van vingerafdrukken bij uitgifte verbood staatssecretaris Bijleveld al vlak voor de invoering van de verplichte afgifte van deze biometrische kenmerken. 2- Het aangifte moeten doen van vermissing of diefstal werd vervolgens in 4 politieregio's afgeschaft. 3- Vingerafdrukken worden nog steeds opgeëist voor zowel paspoorten als ID-kaarten, ook al gaf april 2011 de minister aan daarmee zo snel mogelijk te stoppen omdat ze wegens een foutmarge van 25% bij 1 op 1 verificatie) niet bruikbaar waren voor enig verificatie of identificatiedoel. 4 Als service voor de burger worden nu voor een luttel bedrag paspoorten en ID-kaarten ( documenten die zodanig van belang zijn dat het bezit ervan bepaald of mensen al dan niet toegang hebben tot alle mogelijke aspecten van het maatschappelijk verkeer) worden nu door daartoe onbevoegd personeel verstrekt, aan de eerste de beste persoon die op een opgegeven adres daar een handtekening van ontvangst voor zet. ..... En ondertussen wordt de Kamer wijs gemaakt dat middels het geven van extra opleidingen aan ambtenaren Burgerzaken de foutmarges betreffende de vingerafdrukregistratie zal worden teruggedrongen.... waarschuwt de AIVD dat buitenlandse criminelen en inlichtingendiensten actief gebruik maken van de onderliggende gegevens van de GBA om o.a. identiteiten te kunnen aanmaken, en heeft de regering- in tegenstelling tot de wens van de meerderheid van de Tweede Kamer- in de voorliggende Paspoortwetswijziging( waarvan behandeling al een jaar op zich laat wachten) nog steeds voorzien in de invoering van één centrale landelijke 7dgs/24uurs on- line reisdocumenten databank die toegankelijk is voor veiligheids-en inlichtingendiensten en raadpleegbaar voor opsporingsdoeleinden. Hoe stom kan men zijn???? PS Aanvulling voor AIVD-MIVD: de hieronder gevraagde control code voor inloggen luidt BOMFS, ik wijs u erop dat wij deze code- bevattende het 'risico-signaleringswoord- bom/boms...- door ons uitsluitend op grond van systeemdwang wordt gebruikt en niet om berust op enige neiging tot gewelddadigheid.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie