In zijn woonplaats Meerssen is vrijdag Jan Mans overleden. Mans werd onder meer bekend als burgemeester van Enschede tijdens de grote vuurwerkramp in de stad. De gemeente Meerssen maakte zijn overlijden vrijdag bekend.
'Vuurwerkramp-burgemeester' Jan Mans overleden
In zijn woonplaats Meerssen is Jan Mans overleden. Mans werd onder meer bekend als burgemeester van Enschede tijdens de grote vuurwerkramp…
Vuurwerkramp
Bij de vuurwerkramp in Enschede op 13 mei 2000 kwamen 23 mensen om het leven raakten honderden inwoners hun huis kwijt. Daardoor veranderde het denken van Mans over veiligheid en crisisbeheersing. Zo was hij in 2007 de oprichter van het Bestuurlijk Netwerk Crisisbeheersing.
Grote stempel
Volgens Henk Jan Meijer, waarnemend burgemeester van Enschede, heeft de vuurwerkramp een grote stempel op het burgemeesterschap van Mans gezet. 'Hij toonde zich een doortastende crisismanager en groeide in die dagen uit tot een symbool van troost en hoop voor vele getroffen inwoners. Zijn open, benaderbare en kwetsbare wijze van opereren heeft op velen indruk gemaakt. Hij spande zich in de impact van de ramp om te buigen tot een positieve kracht voor Enschede.'
Groot hart
Hij was burgemeester in Enschede van 1994 tot 2005. Bij zijn afscheid van de stad werd hij benoemd als Officier in de Orde van Oranje-Nassau en ereburger van Enschede. Meijer: 'Wij zullen Jan Mans herinneren als een betrokken burgemeester met een groot hart voor alle Enschedeërs. Wij zijn hem veel dank verschuldigd. Hij blijft een levende herinnering en wij zullen hem niet vergeten. Hij zal op een later moment in een buitengewone raadsvergadering worden herdacht.'
Informateur
PvdA-er Mans was ook burgemeester in Meerssen en Kerkrade en later waarnemer in Venlo, Zaanstad, Maastricht, Moerdijk en Gouda. Verder was hij een tijd voorzitter van de Limburgse Kamers van Koophandel. In Maastricht was hij in 2010 waarnemer na het gedwongen vertrek van Gerd Leers als burgemeester. Een jaar later was hij waarnemer in Moerdijk na de brand op het terrein van Chemie-Pack. De zittende burgemeester Wim Denie ging er met vervroegd pensioen. In 2013 bluste Mans als informateur een brand in politiek Meerssen, nadat daar het voltallige college van burgemeester en wethouders was gevallen.
Groot mens
Eurocommissaris Frans Timmermans herdenkt Mans vrijdag op Twitter. 'Jan Mans, groot hart en helder verstand. Een groot bestuurder tussen de mensen. Een groot mens tussen de bestuurders. Maar vooral een schat van een man. Rust zacht, mijn vriend', aldus Timmermans. Mans is 80 jaar geworden. (ANP)
Reacties: 2
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Ik hernner me wel dat er veel kritiek was op het gemeentebestuur van Enschede, waaronder ook Mans, vanwege het gebrek aan toezicht en preventie in de jaren voorafgaand aan de vuurwerkramp.
Vrijdag 26 februari a.s. documentaire vuurwerkramp Enschede:
De gemeente Enschede had voor de vuurwerkramp in 2000 eigenlijk vervolgd moeten worden, vindt toenmalig hoofdofficier van justitie Roelof Jan Manschot. Maar hij liet zich overtuigen door zijn meerdere dat dat kansloos was. „Het voelt niet goed”, zegt hij nu in de Teledoc De Waarheid. Daarin kijken kopstukken terug op hun eigen rol. Hoe ze elkaar hielpen en… soms lieten vallen.
Zo schetst de teledoc meer van die schurende gebeurtenissen. Bijvoorbeeld hoe burgemeester Jan Mans eerst voor zijn ambtenaren gaat staan, dat de vergunning in orde was. Later worden meerdere ambtenaren geschorst, overgeplaatst en soms ontslagen, nadat gebleken is dat er op de vergunning en de controle het nodige valt af te dingen.
Fleury: „Dat is nogal wat.”
Mans: „Zij hadden het toch ook laten liggen.”
Fleury: „Jij niet?”
Mans: „Ik was bestuurlijk verantwoordelijk. Maar niet schuldig. Ik bemoeide me niet met de vergunningen.”
www.google.nl%2F" target="_blank">https://www.tubantia.nl/enschede/nieuwe-document …