Overslaan en naar de inhoud gaan

Kamer moet burger vaker raadplegen

De PvdA-politica Gerdi Verbeet benadrukt sinds haar aantreden in 2006 dat Kamerleden goed moeten weten wat er speelt in de samenleving.

De Tweede Kamer zou veel vaker te rade moeten gaan bij de bevolking, bijvoorbeeld via sociale media. Dat zei scheidend Kamervoorzitter Gerdi Verbeet maandag in een afscheidsinterview met het ANP. Verbeet zou bijvoorbeeld graag zien dat de Kamer onderzoek doet naar wat burgers van wetsvoorstellen vinden. Op die manier kunnen Kamerleden voeling houden met wat er leeft in de maatschappij.

Mening van de burger
Verbeet (1951) vreest dat mensen, bijvoorbeeld groepen hoger en lager opgeleiden, afhaken als de Kamer hen niet voldoende vertegenwoordigt. Ze deed daarom eerder een oproep om de kandidatenlijsten een goede afspiegeling te laten zijn van de maatschappij. ,,Lukt dat niet, dan zou de Kamer gezamenlijk op zoek moeten naar de mening van de burger'', aldus Verbeet nu.

Geluiden uit de samenleving
De PvdA-politica benadrukt sinds haar aantreden in 2006 dat Kamerleden goed moeten weten wat er speelt in de samenleving. Politici moeten ,,er niet van uitgaan dat je automatisch allemaal weet wat er leeft'', waarschuwt ze. Verbeet vreest dat een deel van de bevolking zich ook nu weer niet gehoord zal voelen, net als in de periode rond de opkomst van Pim Fortuyn, toen ,,geluiden uit de samenleving onvoldoende werden herkend en begrepen''.

Lage opkomst bij verkiezingen
,,Dat is ook nu weer het trieste aan de lagere opkomst van deze verkiezingen. Ik ben bang dat er toch weer een groep mensen afgehaakt is'', zegt Verbeet. ,,Het mooie aan de vorige verkiezingen was dat er weer mensen naar de stembus gingen omdat ze zich herkenden in het verhaal van de Partij voor de Vrijheid.''

Kiezers zijn moe
Bovendien maak je mensen ,,niet enthousiaster door zo vaak naar de stembus te gaan''. Ze vroeger eerder om na te denken over een vaste zittingstermijn van de Kamer. ,,Er is met heel goede argumenten gezegd dat je niet met dezelfde verkiezingsuitslag kabinetten van een hele andere samenstelling moet maken. Dat snap ik. Maar het heeft ook nadelen om iedere keer naar de stembus te gaan.'' Kiezers zijn het vele stemmen volgens Verbeet moe geraakt.

Jip en Janneke taal
De politica, die nog niet precies weet wat ze na haar voorzitterschap gaat doen, streefde er de afgelopen jaren tevens naar om de politiek ook voor de mensen thuis begrijpelijk te houden. Het dagelijks taalgebruik is inmiddels wel tot de Kamer doorgedrongen. ,,Niemand spreekt hier meer zoals in het Polygoon-journaal.'' Als Kamerleden ingewikkelde vaktaal gebruiken moet ze ,,soms nog wel een briefje sturen'', maar over het algemeen gaat het steeds beter. ,,De gevoeligheid ervoor is verbeterd'', aldus Verbeet.

Verruwing
Toch schiet het debat af en toe uit de bocht, zoals bij het bekende 'doe eens normaal, man' tijdens de Algemene Beschouwingen. ,,Vroeger werd het uit de handelingen gehaald, maar nu wordt het allemaal uitgezonden op televisie en vaak eindeloos herhaald. Daardoor lijkt het alsof het allemaal veel erger is dan vroeger, wat helemaal niet zo is.''

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Reacties: 7

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Jan

"De Tweede Kamer zou veel vaker te rade moeten gaan bij de bevolking, bijvoorbeeld via sociale media. "
Jaaaahhh, dat gaat helpen. Ik wist dat ze niet altijd het helderste licht was, maar om meningen te gaan verzamelen via social media is uitleggen dat je als politica na al die jaren nog niet weet dat je het hele jaar door je neus buiten het Binnenhof moet steken en gewoon praten met mensen op de straat, in de bedrijven, buurthuizen, bejaardenhuizen, enz. en niet op je gat achter een computer de mening van 'zeurend' Nederland moet gaan afwachten. Kortom werken als volksvertegenwoordiger en niet als populariteits peiler.

Op 18 september 2012, 13:40
Kitty

Vooral vlak voor de verkiezingen krijg ik van veel mensen verhalen te horen waarom ze het vertrouwen in de overheid hebben verloren. Vooral over verspilling bij de overheid of in de zorg en over tegenstrijdige regels zoals je auto moeten verkopen omdat je te oud bent om je rijbewijs te verlengen, maar wel een geldig rijbewijs moet hebben om je auto te kunnen verkopen. Dat soort dingen.
Ik pleit voor een soort meldpunt waar je dit soort dingen kwijt kan ook buiten verkiezingstijd, en dat er mensen (beleidsambtenaren of politici) daar mee aan de slag kunnen.

Op 18 september 2012, 19:31
Jos Praat

'Kamerleden zouden meer naar de burger moeten luisteren'. Is dat nieuws?

Op 19 september 2012, 08:50
Niek

Ik ben het helemaal niet met mw. Verbeet eens.
De gemiddelde politici luistert te veel naar schreeuwers en is bang voor de "weglopende" kiezer. Daarom wordt er veel te veel omheen gekletst zodat de burger er murw van wordt.
De eerste aanzet is dat kamerleden voortaan maar 1 schriftelijke vraag per kwartaal mogen stellen.

Op 19 september 2012, 09:42
Kritikus

Het is en blijft een schooljuffie.
Vandaag kunnen we zeggen: Toedeledokie Verbeeth !

Op 19 september 2012, 09:43
Sjoerd Visser

En in de gevallen waar de burgers worden geraadpleegd...DAAR WAT MEE DOEN...behalve het aan de laars lappen/in de prullenbak laten verdwijnen. Dus NIET achter de rododendron sodemieteren...zoals wijlen Wim Sonneveld dat zo treffend kon formuleren !!!
Helaas...de eigen wijsheid/eigenwijsheid van de politieke bestuurders laat al vele decennia te wensen over...zoals het artikel al eigenlijk aangeeft. Zolang het zoals nu alleen maar bij woorden blijft en niet met daden wordt beantwoord...is er GEEN goede communicatie. Dat is ook al gebleken.
Wanneer komt de politiek trouwens met nieuwe "oplossingen" behalve de oude op de mensen gerichte bezuinigingen????? Tot nu toe is het allemaal oud nieuws dat telkenmale in herhaling valt.

Op 19 september 2012, 11:29
Bas

Wat ik mis bij onze politieke vertegenwoordigers in het parlement is oprechte integriteit, de wil om de maatschappelijke realiteit onder ogen te komen en een realistisch haalbare oplossingsgerichte visie. Ze blijven steken in hun utopische ivoren toren en weigeren daar uit te komen uit angst om te moeten acteren zoals het hoort. De afgelopen 30 á 40 jaar hebben ze al het onmogelijke gedaan om wat maar mogelijk in hokjes te passen. Geforceerd hebben ze hele groepen mensen in die hokjes getrapt en de kaders eromheen atoombom proof versterkt. Ondertussen bevinden zich vele honderdduizenden, zo niet miljoenen mensen zich tussen de kaders i.p.v. daarbinnen. Naar binnen, naar buiten of overstappen in een ander kader is volgens het geschreven woord onmogelijk. De praktijk laat ons wat echter wat anders zien. Het gevolg is dat het systeem deze situaties niet wil erkennen en deze mensen van de wal in de sloot belanden. Het maakt niet uit op welke wijze en bij wie ze hun nood kenbaar maken. De politici zien of horen ze niet en als dat wel zo is dan negeren ze het probleem. Dit omdat ze vooral bezig zijn met zichzelf en niet iemand anders hogerop in de ivoren toren voor het hoofd willen stoten. Tenslotte kost problemen oplossen geld en dat gaat ten koste van de performance van die lui in de ivoren toren. Bijna alle doorgevoerde bezuinigingen hebben beschadigingen tot gevolg gehad die elk meer kosten dan dat de bezuiniging opleverde. Stil lachen ze in hun vuistje.

Op 19 september 2012, 15:53

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in