‘Gemeenteraad moet op de schop’
De huidige onvrede over politici en de maatschappelijke polarisatie roepen volgens de ondertekenaars om een nieuwe democratie. Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken zou om die reden de Gemeentewet moeten aanpassen om experimenten mogelijk te maken.
De houdbaarheidsdatum van de traditionele gemeenteraad is verstreken. Honderden lokale bestuurders, raadsleden en wetenschappers roepen in een manifest op tot een radicale verandering van de lokale democratie. Ze bepleiten nieuwe gemeenteraden met 150 leden die drie keer per jaar bij elkaar komen.
De huidige onvrede over politici en de maatschappelijke polarisatie roepen volgens de ondertekenaars om een nieuwe democratie. Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken zou om die reden de Gemeentewet moeten aanpassen om experimenten mogelijk te maken.
Loting
De nieuwe raad zou deels via loting tot stand moeten komen. Burgemeester en wethouders voeren vervolgens de genomen besluiten uit. Raadsleden krijgen het recht zich te laten vervangen door deskundigen of burgers met relevante ervaring. Zij kunnen dan per onderwerp een eigen vervanger aanwijzen. De groep vernieuwers telt twintig burgemeesters en twintig wethouders. Burgemeester Bert Blase van Vlaardingen geldt als voorman, aldus dagblad Trouw.
Experimenten
Eerder schreef hij in Trouw dat de dalende vertrouwenscijfers aantonen dat de partijpolitieke representatieve democratie zijn langste tijd heeft gehad. Via experimenten wil hij burgers een grotere stem en invloed geven. Plasterk moet die mogelijk maken door daar in de Gemeentewet ruimte voor te scheppen. Enkele gemeenten zouden dan nog voor de gemeenteraadsverkiezingen al met de nieuwe democratie aan de slag kunnen.
‘Systeemwereldje’
In Binnenlands Bestuur van vorige week liet oud-burgemeester Hans Alberse (Oude IJsselstreek) zich ook al in ongeveer dezelfde bewoordingen uit. De legitimiteit van het democratisch functioneren van gemeenteraden is volgens hem in het geding. Het ‘systeemwereldje’ moet plaatsmaken voor burgerforums. Politiek en bestuur zouden er volgens hem verstandig aan doen om de macht over te dragen aan inwoners via jury’s en forums. ‘Want democratie is oneindig veel meer dan om de vier jaar stemmen’, aldus Alberse. ‘De legitimiteit van het democratisch functioneren van gemeenteraden is in het geding. In deze tijd vertegenwoordigt de burger graag zichzelf.’
‘Code Oranje’
De groep, die opereert onder de naam ‘Code Oranje’, wil dat ook Den Haag zich democratisch vernieuwt. Er is volgens de opstellers van het manifest ‘een grondig herontwerp' nodig, dat het 'gif uit het debat moet trekken en de samenleving weer verbindt'.
Reacties: 28
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Waarbij gemakshalve wordt uitgegaan van een hoogopgeleide, digivaardige en mondige burger.
Op een wijze die mij erg de indruk wekt dat platgezegd de grootste beek met de meeste online-vaardigheden het voor het zeggen gaat krijgen. Want we negeren de laagopgeleide, digibete burger, die door armoe en achterstanden wel wat anders aan z'n hoofd heeft.
En we negeren vooral de politiek en de bestuurders. Daar gaan we niet in roeren. Allicht niet, burgemeesters en wethouders gaan echt niet morrelen aan het seteem dat ze de macht bezorgd heeft, en ze aan de macht houdt. Never bite the hand that feeds.
Slechte voorstellen, niet bedoeld om politieke veranderingen door te voeren, maar om de status quo te bestendigen.
Een systeem van loting is juist een antwoord op alle excessen die jij beschrijft ipv een gevolg. En het feit dat dit wordt voorgesteld door een groep Burgemeesters/Wethouders en raadsleden maakt je tweede punt ook al niet van toepassing.
Ff beter lezen voordat je vanuit de onderbuik reageert.
Eng clubje lijkt me, ze zonderen zich af op een website waar je je eerst moet registreren om toegang te krijgen, niks voor mij!
Bovendien wordt ‘code oranje’ gesponsord door Centrix ( Civocratie) die belangen heeft bij de door Blase c.s. gepropageerde ICT-methoden. Dat riekt naar belangenverstrengeling.
http://nos.nl/artikel/2139789-burgerinspraak-is- …
Nee, alles moet radicaal anders, en vooral de gemeenteraad is de schuld. Er moeten burgerbegrotingen komen, de raad kan beter door loting dan door verkiezing bepaald worden, en die raad komt nog maar drie keer per jaar bijeen (‘stadsoplopen’).
Dit zou de bijl aan de wortel van de representatieve democratie zijn! Ons vertegenwoordigend stelsel kan best wat beter (en gelukkig zijn er goede initiatieven hiervoor), maar het om zeep helpen ervan – zoals Blase c.s. voorstelt – helpt geen mallemoer.
Door coalitievorming weet je toch eigenlijk al niet waar je nou voor of tegen stemt de komende 4 jaar.
Digitaal is het mogelijk de burger regelmatig te vragen om een stem, en verliezen lobbyisten hun invloed.
De burger wil het, vraagt er om, heeft het nodig, zal er wel bij varen, krijgt alles duidelijker, ontvangt betere zorg, alles komt dichter bij de burger..........deze burger wordt er moe van.
De misbruikte burger
Groet, M.Simons
Maar als we tóch bezig zijn met 'appocratie', waarom niet het gehele gemeentebestuur outsourcen naar Centric? Die heet toch altijd 'de beste service provider' te zijn?
Even een Service Level Agreement en al die hoobyende en appende ambtenaren kunnen elders een 'nieuwe uitdaging' zoeken.
Geef vervolgens elke burger een smartphone ('Demophone'?) en in ons land kan dagelijks vanaf elke lokatie direct democratisch gestemd worden over relevante zaken ('Clickocratie'?)
"GEWELDIG BERT! DIT HEB IK ALTIJD GEWILD! VERTEL! WAARKAN IK DIT SNEL BESTELLEN?"
('Klikocratie'?)
Daarvoor was Blase burgemeester van Hardinxveld-Giessendam. Ook waarnemend trouwens. Met de opdracht van de CdK om een fusie met Gorinchem voor te bereiden. maar daar paste de gemeenteraad voor. Exit Blase.
Nog eerder was Bertje burgemeester van Alblasserdam. Via een schimmige sollicitatieprocedure, waarin de CdK een dikke vinger had en die er in uit mondde dat BB de enige sollicitant was.
Gezien deze carrière van vriendjespolitiek en achterkamertjesbenoemingen verbaast het niet dat deze Blasekaak nu de democratie helemaal wil afschaffen.
Afschaffen van het landelijk referendum.
Invoeren van een gemeentelijk referendum.
Is de bestuurlijke verandering nodig, of is het slechts een afleidingsmanoeuvre om niet te hoeven praten over de kwaliteit (of het gebrek daaraan) van de bestuurders zelf?
Faalt de inrichting van volksvertegenwoordiging, of faalt het vermogen van politici om te vertegenwoordigen?
Zonder de juiste kwaliteit op het juiste niveau heeft (staatsrechtelijk) reorganiseren of transformeren immers weinig zin?
Als we gewoon vooruit kijken en niet achterom, dan is dit toch een mooie poging om iets te doen aan het gevoel van veel mensen dat ze niet gehoord worden.
Gewoon doen dus!