Advertentie

Vooral verbroedering in Vorden

Henk Aalderink, burgemeester van Bronckhorst, wil bij de herdenking van 4 mei in Vorden vooral de boodschap van verbroedering met de Duitse soldaten uitdragen.

02 mei 2012

Burgemeester Henk Aalderink (VVD) van Bronckhorst had de grote ophef over het herdenken van Duitse soldaten in Vorden niet verwacht, maar blijft bij zijn boodschap: verbroedering.

Was het uw idee om ook Duitse soldaten en piloten te herdenken op 4 mei?
‘Nee, dat was het idee van het Comité 4 mei Vorden. Ik vond het een gevoelig onderwerp, dus heb het eerst voorgelegd aan de fractievoorzitters in de raad. Ik vond dat we het moesten doen, maar de sfeer waarin het nu wordt getrokken geeft het wel een extra dimensie. Het heeft nu een andere sfeer dan de bedoeling was. Maar we gaan er wel gewoon mee door.’


Wat gaat er gebeuren?
‘Op de begraafplaats liggen 22 mensen. Met name Engelse soldaten. Ik heb het plan ook met een broer en een zoon van twee slachtoffers afgestemd. Die families zijn er altijd bij. Het gaat om een lusje van 50 meter langs de graven. Voorheen liepen we altijd een klein rondje en dat kan nog steeds. In het grote rondje lopen we langs de Duitse graven die 20 meter verderop liggen. Er wordt ook een vriendschapslied gezongen. Nee, er zijn geen Duitse familieleden aanwezig.’

Het is nu wel tijd voor verbroedering?
‘Ik wil de verbroedering met Duitsland benadrukken. De oorlog is al lang geleden en het zijn per slot van rekening onze directe buren. Natuurlijk mogen we nooit vergeten wat er is gebeurd, maar we zijn 67 jaar verder. Dat signaal wil ik geven.’

Daar is ook voldoende draagvlak voor?
Er is raadsbreed draagvlak voor. Kijk, als we de politie erbij moeten halen om een herdenking te kunnen houden, dan gaat het te ver. Ik loop het hele rondje mee. Ik vind dat een handreiking naar onze Duitse buren.’


En in die tien graven liggen geen echte nazi’s?
‘Dat geluid heb ik ook al gehoord, maar nee, het zijn geen nazi’s, maar jonge soldaten tussen de 20 en 24 jaar.’

Had u de ophef verwacht?
‘Nee, ik heb nu tussen de 20 en 25 mails gekregen. Vanuit de Joodse hoek snap ik dat dit gevoelig ligt. Sommige mails hadden stevige inhoud, maar ik heb allen teruggeschreven en gezegd dat ik hun opvattingen respecteer. Ik kreeg ook extremere reacties. Dat vind ik jammer.’

Heeft u ook positieve reacties ontvangen?
‘Met alle aandacht heb ik ook sympathiebetuigingen ontvangen. Mensen die zeggen dat we moeten vergeven en dat het nu jaren later is. Ik kreeg ook een mail van de burgemeester Gilissen van Venray. Daar is de grootste Duitse begraafplaats van Nederland en vindt een herdenking plaats met kransen en de Duitse ambassadeur erbij. Daarmee willen ze de verbroedering gestalte geven. Hij vindt dat ik door moet zetten. Dat vind ik een mooie geste.’

Bent u niet bang dat mensen of organisaties gaan afzeggen? Dat kondigde sommige organisaties aan als in Amsterdam dat gedicht over die SS-er zou worden voorgelezen.
‘Nee, dat is niet het geval. En mensen kunnen dus kiezen of ze de kleine of de grote ronde lopen. Sommige mensen stelden voor om de gevallen Duitsers op een andere dag te herdenken. Ik heb wel begrip voor die reacties, maar dat vind ik weer veel te zwaar en dat is ook niet de bedoeling. We lopen er alleen langs.’

Reacties: 8

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Ben Ketelaar
het is onbegrijpelijk dat er steeds meer mensen zijn die van mening zijn dat je de dodenherdenking kunt misbruiken door ook duitsers en duitse militairen te eren.

maar ja, om wille van de smeer likt de kat de candeleer.
Jos Praat / beleidsadviseur
Die burgemeester heeft groot gelijk: het is inmiddels hoog tijd voor verbroedering. En daarbij hoort ook het gedenken van gehersenspoelde jonge soldaten die door een tyranniek systeem de dood in werden gejaagd.
Hannes Haganum / kritisch lezer
Het is triest dat zelfs burgemeesters tegenwoordig geen kennis meer hebben van onze recente geschiedenis. Bij de jaarlijkse dodenherdenking gaat het wellicht om één de belangrijkste aspecten van onze nationale canon. Zelf spreek ik vloeiend Duits en kom vaak in Duitsland. En juist in het land dat verantwoordelijk is voor het nazisme en de holocaust, gaat men uiterst delicaat om met de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. Angela Merkel is zich bijzonder goed bewust van de nationale erfzonde. Wie prijs stelt op goede relaties met de Duitsers, hetgeen ook economisch zeer belangrijk is, die organiseert een Goethe of Schubert festival in Bronckhorst ! Bedenk geen shockerende onzin, want dan nemen ze je in Duitsland beslist niet serieus.
Michiel Schmidt
Of het tijd is voor verbroedering kan ik niet over oordelen. Toch wil ik één aspect voor het voetlicht brengen. Tussen twee militaire oefenterreinen in de buurt van Soltau-Fallingbostel in de deelstaat Nedersaksen bevindt zich de omvangrijke Becklingen War cemetry of ereveld. Hierin liggen met name gesneuvelde militairen begraven die onderdeel uitmaakten van het toenmalige Britse tweede leger, die in de laaste fase van de oorlog in de veldtocht door noord-duitsland rond eind maart, de maand april en begin mei 1945 in de gevechtshandelingen zijn omgekomen. Dit ereveld wordt namens het Verenigd Koninrijk door de duitse bevolking onderhouden. Degene die na de oorlog vroeger in militaire dienst zijn geweest en daar tijdens de oefeningen verbleven kunnen zich wellicht nog herinneren dat daar het ereveld zich bevindt.
Maria / nvt
Ik ben van mening dat als je als bestuurder of organisator beslissingen toelaat, promoot of stuurt waarvan je kan weten dat je daarmee olie op het vuur gooit, dat je dan je vak niet goed uitoefent. Een burgemeester, maar ook een 4 5 mei comité moet échte samenwerking en binding en eensgezindheid proberen te kweken. Gezien de ophef is men daar uitermate slecht in geslaagd en dat reken ik deze mensen wél aan. Iedere onbenul had dit kunnen zien aankomen. Wat zorgt er voor dat zulke belangrijke bestuurders als Henk Aalderink en Nine Nooter dit dan niet zien aankomen, of- en dat sluit ik niet uit- het wél zagen aankomen maar zich er niets van aantrekken?
Morsnova / inwoner
Als zoon van een verzetsman, wiens verzetsvrienden grotendeels door de Duitsers zijn uitgemoord - ongetwijfeld ook door 'jonge gehersenspoelde Duitse dienstplichtigen', kan ik niet begrijpen dat bestuurders verbroederingsliederen gaan aanheffen tijdens de dodenherdenking. Er zijn miljoenen joden vermoord door de Duitsers, er is verschrikkelijk veel leed aangericht aan diverse Nederlanders. Dat is inderdaad allemaal lang geleden en de Duitsers zelf gaan op bewonderingswaardige wijze met hun historische last om. Maar dat is nog geen reden om tijdens de herdenking van de gevallen verbroederingsliederen te gaan zingen..Natuurlijk is de oorlog lang geleden en natuurlijk is Duitsland geen vijandelijk land meer. Daarover is geen discussie. Maar dat neemt niet weg dat er nog steeds mensen zijn die met pijn terugdenken aan die jaren. En deze mensen hebben recht op hun moment van herdenking.De redenering van het comité te Vorden is erg rationeel, maar is emotioneel kil en meedogenloos jegens de slachtoffers.In Vorden woonde in de oorlog een oud-minister met nazistische sympathieën, die door het verzet is liquideerd. Gaat het comité nu ook beweren, dat deze man gehersenspoeld was en dus eigenlijk een slachtoffer?De visie van de burgemeester en het organiserend comité is respectloos voor de salchtoffers en een klap in het gezicht voor de mensen, die hun leven voor onze vrijheid hebben gegeven.
Sonja Radakishun / Bouwkundige
Niets dat bewondering voor de moed van burgemeester Aalderink en de Vordense bevolking en comités om ook aan Duitse dienstplichtige gevallenen enige herdenking en eer te bewijzen. De ophef is kunstmatig en gevoed door de haat, valse morele superioriteit en hoogmoed van de 'goede' organisaties en mensen die zwart-wit-denken. Het gaat hier om onschuldige Duitse dienstplichtige soldaten. Niet om NSDAP-leden of SS-prominenten. Om over Duitse 'erfzonde' van een heel volk te spreken, getuigt van hersenspoeling door constante propaganda. Alsof het Duitse volk niet voldoende geleden zou hebben als straf, alsof Duitse nabestaanden en gevallenen zomaar mogen worden beledigd. Er zijn door de 'goede' kant ook veel misdaden gepleegd tegen Duitsers en politieke delinquenten. Dat weet ik uit Suriname, waar de regering uit Londen allerlei Indische Duitsers liet creperen in dodenkampen. Verzoening is altijd beter dan haat en wrok. De beroepszieligerds en na de oorlog geboren 'verzetshelden' die tegen Vorden schreeuwen, zijn helemaal niet kritisch denkend, maar juist slachtoffers van hersenspoeling en zwartwitdenken. Vieren wij onze vrijheid op 5 mei!
Unweit / lezer
Eigenlijk vind ik dit hele plan vanuit dat lokaal comitee en de zegen die de burgemeester er aan gegeven heeft niet meer dan zielig.

Zielig omdat men zomaar voorbij gaat aan het wezen van de aanleiding tot deze herdenking en in de eigen onkunde - niet gehinderd door enig inzicht in de emoties die hieraan zijn en blijven verbonden - maar meent dat de eigen opvatting altijd dient te prevaleren boven het trekken van lessen uit de geschiedenis of het simpelweg accepteren van feiten.

Zoals iemand anders al beschreef er zijn dit jaar 365 andere dagen om Duitsers hier te gaan herdenken maar nu juist niet op deze ene 366e dag die gewijd is aan slachtoffers van Nederlandse origine.

Het is simpelweg zielig dat dit geschreven dient te worden alsof de leden van het comittee geen geschiedenisles hebben gehad netzomin als de burgemeester.

Van de laatste had ook verwacht mogen worden dat hij zich emotionele consequenties bewust zou zijn geweest maar kennelijk ziet de burgemeester zijn gemeente inmiddels als "Judenfrei"? Ik kan er echt niets anders meer van maken maar dit zou nooit hebben mogen kunnen plaatsvinden.
Advertentie