Hanny Jippes, woordvoerder van de gemeente Assen spreekt van fraude. ‘We kregen een klacht van een instelling voor kinderopvang. De suggestie was gewekt dat Gemeenteregister iets met de gemeente van doen had. Ook de VVV is opgelicht.’ Het gaat volgens Assen ‘om bekende advertentiefraude’. Assen ziet de waarschuwing die het op de eigen website heeft geplaatst als gepaste reactie, omdat het aantal klachten nog relatief beperkt is. Daar komt bij dat het voor een gemeente lastig is om zo’n ‘fraudeur’ aan te pakken, meent Jippes.
Gemeenten waarschuwen voor ‘advertentiefraude’
Verschillende gemeenten waarschuwen voor acquisitiepraktijken van advertentiewebsites die suggereren aan de gemeente gelieerd te zijn.…
De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) is op de hoogte van de ‘agressieve aquisitie’ van sommige bedrijven. Maar of het fraude is, moet nog maar vast komen te staan, zegt woordvoerder Henk Goulooze van de VNG. ‘Met enige regelmaat steekt dit de kop op. "Slimme" zakenmensen misbruiken dan de naam van een gemeente door te suggereren dat die er iets mee te maken heeft’, zegt Goulooze.
De VNG heeft geen richtlijn of standaardadvies voor gemeenten waar dergelijke bedrijven actief worden. ‘Daarvoor zijn dit soort dingen te fragmentarisch. Dit is iets voor de huishoudingen van de afzonderlijke gemeenten’, zegt Goulooze. Hij sluit niet uit dat de VNG wel met een standpunt komt als deze ‘fraude’ zich over veel gemeenten zou uitbreiden. ‘Wij hebben ook wel eens aandacht gevraagd voor spookfacturen, een soortgelijk probleem waar ook veel gemeenten last van hebben gehad’, aldus Goulooze.
Roma BV, het bedrijf achter de websites, was maandag niet bereikbaar voor commentaar.