Overslaan en naar de inhoud gaan

Ambtenaren voor afschaffing stadsdelen

Een grote groep Amsterdamse ambtenaren is voor het kabinetsplan om de stadsdelen af te schaffen. Dit blijkt een enquête van de Dienst…

Ambtenaren
42 procent van de 5000 ondervraagde ambtenaren ziet dit wel zitten. Een derde wil het huidige stelsel behouden. Ambtenaren van de centrale stad (53%) zijn meer voor afschaffing te porren dan ambtenaren van de stadsdelen (33%).

Salarisgroepen
Verschillen zijn er ook tussen salarisgroepen. De rijkere ambtenaar in schaal 12 of hoger zijn in ruimere mate voor een stad zonder stadsdelen (55%) dan ambtenaren in schaal 7 of lager (33%). Het verschil tussen hoge en lage salarisschaal is ook te zien binnen de groep ambtenaren van de centrale stad en de diensten. Ambtenaren in de hoogste salarisschaal (63%) zijn veel vaker voor het kabinetsplan dan die in de laagste (38%). Tussen ambtenaren in verschillende salarisgroepen binnen de stadsdelen zijn die onderlinge verschillen veel kleiner.

Amsterdammers
Onder de Amsterdammers zelf blijken voor- en tegenstanders nagenoeg gelijk verdeeld te zijn: 39 procent wil stadsdelen en 38 procent niet. De voorstanders zijn vooral te vinden in stadsdeel Centrum (47%) en Zuid (42%), terwijl de tegenstanders meer in Oost (36%) en West (33%) wonen. De verklaring hiervoor ligt waarschijnlijk in het feit dat in het Centrum en Zuid de bevolking een meer rechtse voorkeur heeft, terwijl in West en Oost links het beter doet.

Raadsleden
Van de raadsleden is 60 procent juist voor het huidige stelsel. Wellicht niet verrassend is dat slechts 14 procent van de stadsdeelraadsleden voor het kabinetsplan is. Van de raadsleden van de centrale stad is 41 procent voor het huidige systeem en 41 procent voor afschaffing.

Dienstverlening
Financiën en dienstverlening zijn voor alle ondervraagden de belangrijkste aspecten in een reactie naar het kabinet te vermelden. Voorstanders van behoud van de stadsdelen vinden lokale democratie, benaderbaarheid en participatie/inspraak vooral belangrijk. Tegenstanders hameren op het belang van de financiën.

Alternatief
Volgens adjunct-directeur Jeroen Slot van O+S is de hamvraag of de politieke top nu moet blijven of niet en wat dan het alternatief moet zijn. ‘Eigenlijk is de verdeling voor- en tegenstanders al sinds de jaren ’80 hetzelfde. Men aarzelt over de noodzaak van de decentrale politieke top. Dat is logisch. Maar kun je de dienstverlening wel handhaven zonder politieke sturing? Ook tegenstanders willen niet allemaal hetzelfde. De kosten noemen zij wel als tegenargument, maar wie zegt dat de 7,6 miljoen die daar jaarlijks aan wordt uitgegeven straks toch niet aan een andere vorm van sturing wordt besteed? En wat is dan de beste vorm?’

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Niek

Amsterdam is nog een redelijk compacte en overzichtelijke stad. Moet best te doen zijn zonder deelraden. Maar men moet enorm uitkijken voor een structuur met teveel takken en een cultuur met teveel makken.

Op 15 april 2011, 14:13
Roy

Afschaffen en rap met die verteerders.
Als je te groot bent als gemeente. Splitsen en anders opheffen, en vooral die bestuurders, de linkse rakkers vooral

Op 17 april 2011, 22:08
Rolf Steenwinkel

Stadsdelen kunnen worden gezien als 'links hobby'. Toch jammer dat iedereen vergeten is dat de invoering van stadsdelen tot een enorme bezuiniging hebben geleid. Stadsdeel ambtenaren verdienen nu vanwege de CAO minder dan ambtenaren van een grote stad. Ook verdienen leidinggevende ambtenaren meer dan wethouders. Gelukkig heeft minister Donner weinig te zeggen over de interne structuur van de gemeente Amsterdam. Elke gemeente is immers in de basis autonoom. Het moet gek gaan, als er in 2014 niet gewoon verkiezingen op iets wat sterk lijkt op de huidige stadsdelen.

Op 17 april 2011, 23:12

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in