Advertentie

Onrust over gebruik gemeentegrond in Terneuzen

De gemeente Terneuzen heeft 700 bedrijven en particulieren aangeschreven om opheldering te verkrijgen over mogelijk oneigenlijk gebruik van stukjes gemeentegrond.

02 januari 2012

De gemeente Terneuzen heeft 700 bedrijven en particulieren aangeschreven om opheldering te verkrijgen over mogelijk oneigenlijk gebruik van stukken gemeentegrond. Veel betrokkenen zijn geschrokken.

Verjaring
Wie een stuk gemeentegrond al twintig jaar gebruikt (bijvoorbeeld door zijn tuin of bedrijfsterrein ermee te vergroten) krijgt dat stuk grond in eigendom, stelt artikel 105/boek 3 van het Burgerlijk Wetboek, of die inbezitneming nu te goeder of te kwader trouw was. Het feit dat die regel twintig jaar geleden van kracht is geworden was voor de gemeente Terneuzen reden om eind december op de valreep 700 brieven te versturen aan individuele bedrijven en particulieren waarvan de gemeente vermoedt dat ze gemeentegrond gebruiken. De gemeente wil de eigendomssituatie definitief vaststellen en vraagt de gebruikers om opheldering.

Verontrust

Dagblad PZC kreeg veel reacties van verontruste bewoners die zich bijvoorbeeld afvragen welke kostbare consequenties dit heeft en of de gemeente niets beters te doen heeft. Maar wethouder Co van Schaik benadrukt niemand in de gordijnen te willen jagen. De brief dient in ieder geval om de verjaring te stuiten, zodat er enige tijd is om de zaken goed uit te zoeken. "We willen in ieder geval het eigendomsrecht goed vastleggen", stelt Van Schaik. "En secundair willen we zekerheid geven aan gebruikers. Daar zijn mensen vaak ook door gerustgesteld." Maar Van Schaik hoopt ook wel iets te verdienen aan verkoop of verhuur van de betreffende grond.

Huren

Het gaat om stukken grond van tussen de 3 en 840 vierkante meter en in totaal om tussen de 4 en 5 hectare, dus gemiddeld ruim 60 vierkante meter per geval. Terneuzen stelt in voorkomende gevallen een huurprijs voor van 50 euro per vierkante meter. "We gaan in ieder geval kijken wat de mensen willen en wat wij willen. We kijken per geval hoe we verder gaan", aldus van Schaik. Het kan bijvoorbeeld zijn dat een stuk grond belangrijke leidingen bevat of dat het wellicht nodig is voor een toekomstige wegverbreding.

Herindeling

Dat er veel onduidelijkheid is over het bewust of onbewust gebruiken van gemeentegrond wijt Van Schaik deels aan de gemeentelijke herindeling van 2003, toen Axel, Terneuzen en Sas van Gent werden samengevoegd, gemeenten die elk een eigen grondbeleid met bijbehorende afspraken hanteerden. "Toen is in het ambtelijk apparaat veel collectief geheugen verloren gegaan."

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Ron
Wij hebben ook een stuk van 1 m breed aan de buitenrand van onze tuin in bruikleen van de gemeente hiervoor was het tarief 17,50 euro per jaar voor het hele stuk

Dit word zomaar verhoogd naar 75,00 euro

De bestemming word niet veranderd ,de grond hoort bij de tuin en is ook als zodanig ingericht

Wel liggen er onder de strook het gas ,water en elektra

Kan dat zomaar?
Tamara / Juridisch adviseur
Ze zijn ook even vergeten dat binnen 6 maanden na de stuitingsbrief een gerechtelijke procedure dient te worden gestart. Anders is de verjaring nog niet gestuit. Beetje lastig met 700 gevallen..
M. Govaert de Groene / bewoner gemeente Terneuzen
wij hebben dus ook een 26m2 ? grond in gebruik van de gemeente. Nu wordt voorgesteld dat we deze huren voor 1 euro per jaar, er staat niets bij over een euro per m2 of over het geheel. Het enige dat wij hebben gedaan, is de grond zoals die was toen we het huis kochten veranderd, van een onverhard paadje naar een stoepje en het beton bij de garage uitgang (inpandig) naar een straatklinker. De rand langs de tuin, is een grasrand. alles wordt al 27 jaar netjes onderhouden en we belemmeren het in en uitrijden van (vroeger nog landbouwverkeer) eventueel vrachtvervoer (aanleveren van goederen) e.d. niet. Waardoor we een stuk van ons grondgebied niet kunnen gebruiken. De grenzen van ons gebied waren toen niet echt duidelijk en geen mens heeft zich daar ook ooit om bekommerd. Als nu echter de woning een nieuwe bewoner krijgt, zal die met extra kosten te maken, krijgen, naar de tijd. Er zou riolering zijn onder het stuk grond. We weten waar de rioolput ligt en dat er net naast onze grond nog een septictank zit, die er eigenlijk ook al lang uit zou moeten zijn gehaald. Maar door allerlei dingen en de herindeling nooit meer naar is gekeken. Dus wat nu, die bruikleen betalen?
Gerard Wiegerinck / adviseur wonen
"De gemeente wil de eigendomssituatie definitief vaststellen en vraagt de gebruikers om opheldering."

Wat raar. Daar hebben we al tweehonderd jaar een kadaster voor. Juist om geen ruzie te krijgen over wat van wie is.
Jan
"Veel betrokkenen zijn geschrokken". Kom nou zeg, eerst gemeentegrond inpikken en dan van niets weten zeker.
Advertentie