Advertentie

Onderzoek naar Gelderse commissaris in februari klaar

Hugo de Jonge, demissionair minister van Binnenlandse Zaken, heeft al een tijdelijke vervanger op het oog.

ANP
26 september 2023
De Gelderse commissaris van de Koning John Berends
De Gelderse commissaris van de Koning John Berends staat de pers te woord.ANP/Marcel Krijgsman

Het externe onderzoek naar het mogelijk grensoverschrijdende gedrag van de Gelderse commissaris van de Koning John Berends moet in februari zijn afgerond. De fractievoorzitters van de partijen uit de Provinciale Staten bespraken maandag in een extra presidiumvergadering het initiatiefvoorstel voor dit onderzoek, dat nu wordt voorgelegd aan de Staten. Als de Statenleden komende woensdag akkoord gaan met het voorstel, kan het proces in gang worden gezet.

Adviseur HR

Gemeente Oirschot via Geerts & Partners
Adviseur HR

Projectleider Uitvoeringsagenda onderwijskwaliteit

JS Consultancy
Projectleider Uitvoeringsagenda onderwijskwaliteit

Grensoverschrijdend gedrag

Snelheid en zorgvuldigheid zijn belangrijk, benadrukten de fractievoorzitters. Een extern bureau moet het onderzoek gaan uitvoeren. Startpunt wordt het verhaal dat de Gelderlander ruim een week geleden publiceerde. De krant schreef mede op basis van gesprekken met (oud-)werknemers van de provincie dat Berends zich schuldig heeft gemaakt aan grensoverschrijdend gedrag, zoals woede-uitbarstingen en pesterijen.

Waarnemer op het oog

De commissaris van de Koning pleitte zelf direct voor een onafhankelijk onderzoek, dat er nu gaat komen. Berends weerspreekt de aantijgingen, maar besloot eind vorige week wel om zijn functie tijdelijk neer te leggen om ruimte te maken voor een ‘gedegen en onafhankelijk onderzoek naar de feiten’. Hugo de Jonge, demissionair minister van Binnenlandse Zaken, wil op korte termijn een 'waarnemer' benoemen die de rust moet terugbrengen op het provinciehuis in Arnhem. De Jonge heeft al iemand op het oog. Hij heeft hier woensdagavond een gesprek over met Provinciale Staten.

Tientallen documenten

Op verzoek van de Staten openbaarde de provincie afgelopen vrijdag tientallen documenten, waaronder een uitgevoerd 'werkbelevingsonderzoek' onder het personeel. Al die documenten moesten een beeld schetsen van de situatie. Volgens de fractievoorzitters valt uit het gepubliceerde feitenrelaas echter niet duidelijk op te maken of sprake is van grensoverschrijdend gedrag door Berends. Het externe onderzoek moet dat gaan uitwijzen.

Snel maar zorgvuldig

De Staten hopen snel een geschikt bureau te vinden. ‘Zo'n onderzoek is niet in een maand klaar, maar kan zich natuurlijk ook geen jaren voortslepen. Het moet snel gebeuren, maar wel zorgvuldig’, zei Daisy Vliegenthart-Goedhart van het CDA, die samen met de twee andere plaatsvervangend voorzitters van de Staten het initiatiefvoorstel heeft opgesteld. De fractievoorzitters konden daar maandag feedback op geven.

Een breed gedeelde mening is dat de deelnemers aan het onderzoek zich ‘vrij en veilig moeten voelen om hun mening te geven en hun gevoelens te delen’. Want anders ‘krijgen we de onderste steen echt niet boven’, aldus SP'er Eric van Kaathoven.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Nico Bos
De 6 jarige ambtstermijn van John Berends loopt in diezelfde maand af en dan is hij bijna 68 jaar oud; waarom dan weer een reeds controversiële CvdK van een gedecimeerd CDA voor 6 jaar herbenoemen? Zo´n langdurig onderzoek kost al gauw 50 tot 100.000 € bij Berenschot, dat overbodig wordt als de Staten gewoon in 2024 kiezen voor een frisse opvolger die zich wat minder bemoeid met lokale politiek en democratische besluiten van gekozen gemeenteraden aanvecht (Zutphen, Scherpenzeel, etc.) om zijn persoonlijke voorkeuren op te dringen. Gewoon nu een sollicitatieprocedure in gang zetten is een stuk goedkoper, hoewel het besluit van Esther Ouwehand in deze context (waarheidsbevinding) natuurlijk ook wel te begrijpen is.
Advertentie