Arbo
Met deze ludieke actie wil de school een signaal afgeven aan de plaatselijke politiek om het probleem op te lossen, liet waarnemend rector Bartel Geleijnse van de Waerdenborch maandag weten. Volgens de school voor voortgezet onderwijs wordt de Arbowet overtreden.
Gemeenteraad
De geluidsklachten spelen al drie jaar bij de Waerdenborch. De politiek liet alle gemeentelijke sportzalen testen op de geluidskwaliteit. De gemeenteraad van Holten beslist op 4 oktober of er geld wordt uitgetrokken voor het nemen van akoestische maatregelen.
Leraren zijn schadelijke echo's gymzaal zat
Drie gymnastiekdocenten van de scholengemeenschap De Waerdenborch in Holten hebben gehoorbeschadiging opgelopen als gevolg van de slechte…
De geluidsklachten spelen al drie jaar bij de Waerdenborch. De politiek liet alle gemeentelijke sportzalen testen op de geluidskwaliteit. De gemeenteraad van Holten beslist op 4 oktober of er geld wordt uitgetrokken voor het nemen van akoestische maatregelen.
Reacties: 6
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Dat er problemen zijn bij veel sporthallen is een bekend probleem. Veel is op te lossen, maar lang niet altijd is het mogelijk bij bestaande sporthallen ingrepen te doen die de hal aan de eisen van het NOCNSF te laten voldoen. De leraren mogen een verbetering van eventuele maatregelen verwachten, maar dat betekent nog niet dat alle problemen over zijn. Het bereiken van de NOCNSF eisen zal vaak ten koste gaan van de bruikbaarheid van de zaal (voorzetwanden) of ten koste gaat van de vereiste minimale zaalhoogte. Het is overigens geen verkeerd idee voor alle leerkrachten otoplastieken te laten aanmeten met een instelbaar filter. Dus niet afgesloten rondlopen, maar het geluid onvervormd en goed verstaanbaar maar met een gereduceerd volume doorlaten. Ze moeten bedenken dat een mondfluit meer schade kan aanrichten dan het galmende geschreeuw van de leerlingen. Leer ook aan om de leerlingen binnen een afstand te trekken voor instructies waarop de spraakverstaanbaarheid nog goed is en laat je niet verleiden tot afstandsinstructies, want die worden toch niet verstaan.
Voor de bouwers en de opdrachtgevers: bouw een sporthal rond de eisen van NOC*NSF en wanneer je moet bezuinigen doe dat op de luxe van de te gebruiken materialen maar in elk geval niet op het effect. Laat de architect bij de plannenmakerij vooraf akoestisch advies inwinnen bij een expert. Gebruik je de zaal naar sportactiviteiten ook voor andere doeleinden (toneeluitvoeringen, muziekuitvoeringen) dan komt het akoestisch hoofdstuk nog veel kritischer.
Een akoestisch goede sportzaal bestaat uit grote oppervlakken geperforeerd of poreus materaal of een buigslappe oppervlakteafwerking met steenwol gevulde spouw daar achter. Dan moet er nog rekening worden gehouden met de eis dat het materiaal zacht moet zijn en tegelijkertijd balvast.
Goede materialen voor een sporthal zijn houtwolcementplaten op steenwolgevuld regelwerk, Poreuse stenen of stenen met gaten die het geluid toelaten maar niet meer loslaten door interne reflectie (baksteen met gaten op de zijkant gebruikt of ongestucte Porisosteen. Van de vloer tot 2,4 meter boven de vloer kan een afwerking met tapijt worden aangebracht, doch een tapijtdikte van 0,5 cm, draagt niet of nauwelijks bij aan de demping van geluid.
Voor het plafond moet de eventuele houten regelafwerking voldoende afstand van elkaar hebben zodat het geluid achter het materiaal door interne reflectie kan uitdempen.
Het spreekt voor zich dat wanneer een wand voor een goede geluidabsorptie en een voldoende draagvermogen een totale dikte moet krijgen van 30 cm dat met de plaatsing van deuren en hangende constructies als neerlaatbare basketbalborden vooraf rekening moet worden gehouden.
En heren en dames exploitanten van sporthallen. Neem in alle berekingen ook mee dat het plaatsen van reclameborden op grote schaal de zorgvuldig berekende geluidabsorptie grondig om zeep kan helpen!
In deze crisistijd is er met wat creativiteit misschien al effekt te bereiken zonder grote investeringen. Vraag de kinderen om eierdozen mee te nemen en plak die in de gymzaal op wanden waar ze geen hinder veroorzaken. Is er ooit onderzoek gedaan naar niet-piepende gymschoenen ?
Introduktie van fluister-gymles, misschien ?
Wat zijn de voornaamste bronnen die overmatig geluid (de meeste decibels) in sportzalen produceren? T.b.v. het maken van goede kosten-batenafwegingen is het zinvol de focus eerst op preventieve mogelijkheden te richten. Om bijv. het het "piepen" van schoenzolen op vloeren te voorkomen of beperken zou eerst kunnen worden nagegaan of bepaalde vloermaterialen of het dragen van schoenen met bepaalde typen zolen tot de mogelijkheden behoren etc.
Het (tussenstijds) volledig aanpassen van sporthallen zal erg kostbaar zijn, in elk geval t.o.v. het andere uiterste: het dragen van ergonomisch gevormde geluiddempende oordopjes of -beschermers.
Van piepende zolen hadden we vroeger nog geen last. We sportten op blote voeten.
Waar ik wel last van had, dat was de zweetgeur in de kleedkamer.
Er is dus weer een probleem bij gekomen en dat vraagt om maatregelen. Prioriteit voor de ARBO dienst.
Gehoorbeschadiging wordt een steeds groter probleem. Zelf maken we gebruik van proplugs oordopjes om het gehoor voldoende te beschermen maar de communicatie voldoende te behouden. Zie http://www.oordoppen.com voor uitgebreide info.
In Hillegom willen de schoolbesturen, de gemeente en Sportfonden niet opdraaien voor de kosten om de akoestiek te verbeteren, die nu volgens de Arbo niet OK is. Conclusie: Al 8 jaar sta ik met oordopjes (zodat ik ook slecht mijn leerlingen kan verstaan) les te geven. Is de onrust bij de leerlingen (en bij mij) hoog. Niemand voelt zich verantwoordelijk, niemand doet er iets aan. En ik wil eigenlijk mijn baan niet kwijt ...