Overslaan en naar de inhoud gaan

Geen boete, geen salaris

Het geven van boetes hoort bij het politievak. Discretionaire ruimte ook. Politieambtenaren hoeven dus niet op elke overtreding die ze zien…

Er zit altijd wel iemand bellend op zijn fiets, niet elke auto staat in een parkeervak en veel hondenbezitters ruimen de drollen van hun beestje niet op. Dan wordt er nog geblowd, gedronken en gehangen op de vele hoeken en pleintjes die ons land rijk is. Op veel plekken in het land mogen we überhaupt al blij zijn als de dienstdoende ambtenaar van de 8 uur dienst, 2 uur op straat is.

 

Administratie, het schrijven van processen verbaal, in-, maar vooral extern overleg. Onze agenten hebben het er maar druk mee. Komt ook omdat het de politie nog niet gelukt is om een goed werkend informatiesysteem te implementeren. Maar dat terzijde. Hoewel? Dat valt zo langzamerhand als schrijnend te kwalificeren.

Het rumoer dat er over ontstaan is in de samenleving, raakt direct de legitimiteit van de politie. Mensen willen dat echte hufters en zwaar georganiseerde criminelen worden aangepakt en dat is nu net iets wat, recent bevestigd door Harm Brouwer, mondjesmaat lukt. Het blijft in de ervaring van mensen lastig dat de politie geen onderzoek instelt naar de diefstal van je fiets, maar je wel bekeurt voor het rijden zonder licht. Het kan nog traumatischer, vult u zelf maar in. De kern van de emotie bij burgers is dat echte criminelen ongestoord hun gang kunnen gaan en jouw overtredingen worden gebruikt om de kas te vullen.

Het draagvlak voor het verhogen van boetes kan en zal alleen maar toenemen als de politie:

• Boetes uitdeelt voor vergrijpen die er in die situatie en op het moment dat je de boete krijgt echt toe doen;
• Legitimeert waarom in dit geval een boete wordt uitgeschreven met een persoonlijke toelichting: de agent legt verantwoording af aan de burger omdat de agent een discretionaire ruimte hebt;
• Stopt met fuiken en geplande controles;
• Burgers op de hoogte houdt hoe het met hun aangifte staat en wat de politie heeft ondernomen om de daders te pakken te krijgen;
• Niet langer besluit of mensen aanspoort om te kiezen voor een ‘mutatie’ in plaats van een aangifte.
• Gaat excelleren in de aanpak van zwaar georganiseerde criminaliteit;

Pas dan zullen Nederlanders accepteren dat een boete jammer is van het geld, maar dat het wel terecht was in die situatie. Het rechtvaardigheidsgevoel zal toenemen en daarmee de legitimiteit van de politie. Het gevoel van burgertje pesten, niets anders te doen hebben, wel de simpele zaken aanpakken en niet de moeilijke zal als sneeuw voor de zon verdwijnen. Er staat immers een professionele, dienstbare, rechtvaardige en transparantie politie tegenover.

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

JR

Bellen of te wel telefoneren op de fiets is niet verboden

Op 27 september 2010, 17:19
Michiel Jonker

@JR
Ssst! Geen slapende honden wakker maken... eh... bellen.

Op 27 september 2010, 17:23
Broadcaster

Je moet die kleine en grote zaken ook gescheiden aanpakken. De overlastzaken waar mw. van den Anker over spreekt bij de gemeenten (die beschikken nu al over een heel netwerk van handhavers) en verkeersovertredingen bij een aparte verkeerspolitie zodat de aanstaande nationale politie nou eens eindelijk serieus werk van van de echte criminaliteit kan gaan maken.

Op 28 september 2010, 09:02
Jan

Kleine boefjes worden groot. Dus als je kleine misdaad niet aanpakt onder het mom "de grote criminaliteit gaat vóór" is het dweilen met de kraan open. De politie moet zijn tijd dus verdelen over alle overtredingen en misdrijven. En daarbij multitasken. Dus niet pas optreden tegen ontbrekend fietslicht als er weer eens een actie is of tegen te hard (auto)rijden als dat weer aan de beurt is. En dat optreden tegen overtredingen kan best terwijl ze bijvoorbeeld achter een drugsdealer aan zitten. Niet die hokjesgeest dus. En het administratieve werk moeten ze slimmer aanpakken. Veel meer digitaal ter plekke afhandelen en de rest door deskundige afdelingsassistenten laten uitwerken. Die doen het ook veel sneller dan al die agenten met hun tweevinger-typesysteem.

Op 28 september 2010, 12:18

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in