In Loon op Zand is de coalitie uit elkaar gevallen. Het CDA stapte eruit, nadat wethouder Kees Grootswagers van die partij opstapte wegens aanhoudende financiële tekorten in het sociaal domein.
Coalitie valt over hoge kosten jeugdzorg
Wethouder Grootswagers van Loon op Zand is niet de eerste wethouder die opstapt vanwege tekorten in het sociaal domein. Zo legde in…
De wethouder was verantwoordelijk voor het financiële beleid van de Brabantse gemeente. Onder meer door de hoge kosten voor de jeugdzorg en hulp in de huishouding (Wmo) was het tekort voor dit jaar opgelopen tot 4 miljoen euro. Financiële tegenvallers waren er ook in het leerlingenvervoer en de afvalinzameling en -verwerking. In juli meldde de gemeente dat er vanaf 2020 rekening moet worden gehouden met een structureel financieel tekort van 3 miljoen.
Visitatiecommissie
Grootswagers is niet de eerste wethouder die opstapt vanwege tekorten in het sociaal domein. Zo legde in Zevenaar wethouder Anita van Loon in juli om diezelfde reden haar functie neer.
Vrijwel alle gemeenten kampen met forse tekorten in het sociaal domein. Door koepelorganisatie VNG is dit jaar om die reden een visitatiecommissie financiële beheersbaarheid sociaal domein in het leven geroepen. Belangrijkste doel van die commissie is het boven tafel krijgen van de belangrijkste oorzaken van tekorten in het sociaal domein. De visitaties moeten eveneens leiden tot aanbevelingen die voor alle gemeenten bruikbaar zijn. De commissie gaat dit jaar tien gemeenten doorlichten.
Reacties: 2
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Dit soort taferelen krijg je vooral bij gemeenten, die een falend beleid hebben op het gebied van kredietbewaking. Gewoon koste wat kost niet meer uitgeven dan er binnenkomt.
Ik stel voor dat de landelijke overheid een webforum organiseert, om te praten over de problemen in de jeugdzorg. Daar moeten alleen constructieve berichten worden gepubliceerd.
De jeugdzorg en overige GGZ moeten veel meer kostenefficiënt gaan voorlichten, door meer gebruik te maken van internetcommunicatie. Bijv. via webfora met experts, en via webvideo's.
Het is nodig dat die voorlichting ook preventief wordt gegeven. Dat kan via scholen en publieke omroepen op radio en tv. Want publieke omroepen worden betaald uit belastinggeld.
Gebruik diezelfde massamedia ook om GGZ-medewerkers bij te scholen, want hun kennis is vaak sterk verouderd.
Mede daardoor zijn er vooral in probleemwijken veel chronische multi-probleemgezinnen ontstaan. Niet zelden gaan die probleemsituaties gepaard met jarenlange overlast, criminaliteit, verslavingen en huiselijk geweld.
Voorlichting moet gaan over preventie, signalering, diagnose en behandeling van psychosociale problemen.
Geef ook uitgebreide voorlichting over huishoudelijke en financiële problemen, zuinig leven, beroepskeuze, studievaardigheden, EHBO, ziektepreventie, mantelzorg, veiligheid, rampenhulp en moraal. Leer burgers om elkaar te helpen op al deze gebieden.
Motiveer burgers om zich bescheiden en verdraagzaam op te stellen. De GGZ adviseert sinds de seventies te eenzijdig egoïsme en assertiviteit, Dat is doorgeslagen in een hyper-individualistische, hyper-kapitalistische, competitieve vechtcultuur.
Er moet dus veel veranderen. Het gaat nu totaal verkeerd in de GGZ. En alleen meer geld voor GGZ gaat dat niet verbeteren. Dat zeg ik als zeer linkse kiezer.