Advertentie

Ook nieuwe vlaggen Oldebroek weggehaald

De gemeente Oldebroek heeft vorige week omgekeerde Nederlandse vlaggen weggehaald. Er zijn nieuwe opgehangen. Ook die worden verwijderd.

ANP
08 augustus 2022
Omgekeerde vlaggen

In de Gelderse gemeente Oldebroek zijn vorige week opnieuw omgekeerde Nederlandse vlaggen opgehangen aan onder meer lantarenpalen. Ook die worden binnenkort weggehaald, meldt de gemeente maandag.

Gesprek

Volgens Oldebroek zijn ‘meerdere personen in beeld gekomen’ bij het ophangen van de nieuwe protestvlaggen. Zij zijn uitgenodigd voor een gesprek op het gemeentehuis ‘om samen tot een oplossing te komen en hen de gelegenheid te geven de vlaggen zelf te verwijderen. Helaas konden we niet tot afspraken komen’. De gemeente zegt achter het protest van boeren tegen het stikstofbeleid van het kabinet te staan.

Aangifte

Oldebroek had onlangs ook al omgekeerde vlaggen laten weghalen. Dat verliep onrustig. Toen een man bezig was een van de omgekeerde vlaggen te verwijderen, stopte een vrachtwagen naast hem. De vrachtwagenchauffeur haalde autosleutels uit de wagen van de vlaggenverwijderaar. Die probeerde zijn sleutels terug te krijgen door op de treeplank van de vrachtwagen te gaan staan, maar de truckchauffeur gaf gas en de man moest wegspringen. Een paar dagen daarvoor hadden twee mannen strobalen gedumpt en een omgekeerde vlag neergezet in de tuin van de burgemeester. De gemeente heeft aangifte gedaan.

Praten

De gemeente Voorst had boeren tot afgelopen vrijdag de tijd gegeven om de omgekeerde vlaggen weg te halen. 'Zoals jullie allemaal hebben gezien, is dit niet gebeurd. De vlaggen hangen er nog steeds en er hangen sinds eind vorige week zelfs nog méér vlaggen aan lantaarnpalen. Ook zijn er sinds eind vorige week aan vele bomen in de openbare ruimte linten bevestigd. Linten in de Nederlandse driekleur die eveneens ondersteboven zijn bevestigd', meldt Voorst maandag. De gemeente komt niet met een nieuw ultimatum, maar laat weten te willen praten met 'inwoners die elk hun eigen verhaal te vertellen hebben over de omgekeerde vlaggen'.

Onveilig

Waterschap Hollandse Delta laat maandag ook weten dat protestvlaggen en spandoeken op eigendommen van het schap worden weggehaald. Het schap op de Zuid-Hollandse eilanden is eigenaar van onder meer bruggen, meerpalen en lantarenpalen. Volgens het schap is het onveilig als daaraan vlaggen of spandoeken hangen. Voorbijgangers zijn er misschien door afgeleid en de doeken kunnen wegwaaien. Het schap haalt de vlaggen en spandoeken meteen weg. (ANP)

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie