Advertentie

Taakstraf voor oud-burgemeester Offermanns

Hij krijgt die straf omdat hij VVD-partijgenoot Jos van Rey in 2012 naar voren schoof als gedeputeerde in ruil voor informatie over de burgemeestersbenoeming in Roermond.

23 januari 2014

Oud-burgemeester Ricardo Offermanns heeft donderdag van de rechtbank in Rotterdam 120 uur taakstraf gekregen voor passieve ambtelijke omkoping. Hij krijgt die straf omdat zijn VVD-partijgenoot Jos van Rey hem in 2012 vertrouwelijke informatie voor de burgemeestersbenoeming in Roermond gaf en hij die heeft aangenomen. Offermans was zelf niet bij de uitspraak aanwezig. 

Van Rey

Offermanns was dat jaar burgemeester van Meerssen en in de race om burgemeester van Roermond te worden. Van Rey was destijds wethouder voor de VVD in de Limburgse stad en adviseur van de sollicitatiecommissie. Hij speelde de vertrouwelijke informatie door aan zijn partijgenoot. Dat had niet gemogen, oordeelden de rechters. Tijdens de behandeling van de zaak werd een tapgesprek afgespeeld, waarin te horen was hoe Van Rey aan Offermanns enkele vragen van de sollicitatiecommissie voorhield. Volgens de aanklager is alle informatie van de vertrouwenscommissie vertrouwelijk. Die mag met niemand worden gedeeld. ,,Ze wisten heel goed dat contact niet was toegestaan.'' De rechtbank was het daar donderdag helemaal mee eens.


Goede antwoorden geven
,,Offermanns heeft waardevolle, geheime informatie aangenomen'', concluderen de rechters. Daardoor kon hij beter voor de dag komen bij zijn sollicitatie voor burgemeester van Roermond. Volgens de rechtbank is onder meer uit getuigenissen van leden van de sollicitatiecommissie gebleken dat Offermanns daardoor precies de goede en gewenste antwoorden tijdens zijn sollicitatie kon geven.

Corruptie en witwassen

Offermanns vindt dat hij niets fout heeft gedaan, liet hij tijdens de behandeling van de zaak weten. Zijn advocaat en hij gaan zich dan ook beraden of ze in hoger beroep gaan. Ook Van Rey is verdachte. De rijksrecherche begon in de zomer van 2012 een onderzoek naar hem vanwege de verdenking van ambtelijke corruptie en witwassen. Sinds september 2012 werd hij getapt. Zo kwam de zaak tegen Offermanns aan het rollen.


Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Willem Kamps
Vanochtend de weergave van het gesprek tussen Offermanns en Van Rey gelezen in de Volkskrant. De rechter heeft groot gelijk. Als burgemeester hoor je van onbesproken gedrag te zijn en de manier waarop Van Rey Offermans heeft geholpen zet de deur wagenwijd open naar een wederdienst en voor je het weet gaat dat over en weer. Offermanns heeft een pak boter op zijn hoofd door te zeggen niets fouts te hebben gedaan. En Van Rey loopt met hetzelfde rond. Acteert als de geboren onschuld, al kan ie beter de eer aan zichzelf houden. Dat zou hem nog enigszins sieren. Win some lose some, beste Jos.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Arjan
Goed dat er nu helderheid is. Vreemd dat er nog steeds zich liberaal noemende mensen in Roermond rondlopen die list, bedrog en vriendendiensten als normaal politiek handelen beschouwen. Offermanns is bijvangst, laat hem maar 120 uur schoffelen. Van Rey is de echte boosdoener, de kwade genius achter de schermen. Echte liberalen in Roermond, doe je plicht en ruim de bestuurlijke puinhoop op.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Pipadekloon / Voorlichter
Er wordt steeds vaker een signaal afgegeven aan de samenleving dat dit soort lui niet overal mee mee weg komen. Van Rey aanpakken en jij Offermans,hup billen wassen in een bejaardentehuis.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie