Advertentie

Noodopvang Heumensoord blijft wat langer open

Ook VluchtelingenWerk Nederland zegt dat ‘het gebrek aan rust en privacy mentaal ontzettend zwaar is voor de bewoners van Heumensoord’. De organisatie noemt het ontzettend triest dat het noodzakelijk is om Heumensoord langer open te houden, hoewel het COA er alles aan heeft gedaan om er het beste van te maken. VluchtelingenWerk ondersteunt de oproep van het COA aan gemeenten om meer opvangplekken te leveren.

30 november 2021
Asielzoekers-shutterstock-356528018.jpg

De noodopvang voor vluchtelingen in natuurgebied Heumensoord tussen Nijmegen en Heumen mag wat langer openblijven. Dat hebben de burgemeesters van beide gemeenten besloten na een vraag om verlengde opening van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Eerder was afgesproken dat het tentenkamp per 1 januari 2022 zou sluiten. Maar het COA krijgt het niet voor elkaar om alle ongeveer achthonderd Afghaanse evacués in december naar andere locaties te verhuizen, zegt de dienst.

Leefomstandigheden onder de maat
De noodopvang Heumensoord is eind augustus opgebouwd. De Afghaanse vluchtelingen wonen in het natuurgebied in paviljoens met plastic wanden. Volgens het College voor de Rechten van de Mens en de Nationale ombudsman zijn de leefomstandigheden onder de maat. Nijmegen en Heumen, die samen over het natuurgebied gaan, zeiden bij de opbouw al dat er in de wintermaanden echt geen mensen in Heumensoord kunnen wonen. Dat is in 2015 gebleken, toen er ook asielzoekers in tentenkampen waren gehuisvest.

Triest
Ook VluchtelingenWerk Nederland zegt dat ‘het gebrek aan rust en privacy mentaal ontzettend zwaar is voor de bewoners van Heumensoord’. De organisatie noemt het ontzettend triest dat het noodzakelijk is om Heumensoord langer open te houden, hoewel het COA er alles aan heeft gedaan om er het beste van te maken. VluchtelingenWerk ondersteunt de oproep van het COA aan gemeenten om meer opvangplekken te leveren. ‘Lokale bestuurders moeten niet toekijken, maar hun verantwoordelijkheid nemen’, aldus VluchtelingenWerk.

Verhuizing
Het COA begint in december met de verhuizing van bewoners van Heumensoord naar andere locaties. Maar die verplaatsing zal op 1 januari nog niet klaar zijn, aldus de dienst. Het COA mag daarom in januari doorgaan met verhuizen. (ANP)

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Piet / Jeugdzorg
Arriva ziet het aantal geweldsincidenten op het traject Zwolle-Emmen snel toenemen. Op dit traject is al jaren sprake van overlast. Dit jaar telde de vervoerder tot en met oktober al 33 incidenten waarvan aangifte is gedaan.

Drie Arriva-medewerkers die werken op het tracé, zaten de voorbije maanden langdurig thuis vanwege verwondingen of stress. Zo werd in oktober een machinist op het perron in Zwolle naar de grond gewerkt door een groep jongens en tegen zijn hoofd geschopt.

De spoorlijn is de enige treinverbinding naar en van het aanmeld- en asielzoekerscentrum in Ter Apel. De overlast op het traject komt vooral van ‘veiligelanders’, asielzoekers uit voornamelijk Noord-Afrika die geen kans hebben op een verblijfsvergunning in Nederland.Wanneer stopt dit? Wanneer stoppen we met het aanvraagloket in Ter Apel en kunnen asielzoekers alleen nog op uitnodiging komen? Wanneer begrijpt de landelijke politiek dat het middel, asiel, nog erger is dan de kwaal?
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie