Advertentie

COA: meer opvanglocaties nodig voor Afghanen

Defensie heeft het Walaardt Sacré Kamp in Zeist beschikbaar gesteld voor noodopvang van vluchtelingen uit Afghanistan. Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) verwacht de komende tijd nog meer opvanglocaties nodig te hebben voor mensen die worden geëvacueerd uit Afghanistan, waar de Taliban sinds een week aan de macht zijn.

23 augustus 2021
WS-Kamp-Zeist.jpg

Defensie heeft het Walaardt Sacré Kamp in Zeist beschikbaar gesteld voor noodopvang van vluchtelingen uit Afghanistan. Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) verwacht de komende tijd nog meer opvanglocaties nodig te hebben voor mensen die worden geëvacueerd uit Afghanistan, waar de Taliban sinds een week aan de macht zijn.

Niet genoeg

Maandagmiddag zei COA-regiomanager Judith van der Laar dat op het terrein van het Walaardt Sacré Kamp nu 118 mensen uit Afghanistan zijn ondergebracht; mannen, (zwangere) vrouwen en kinderen. Ze zei op een persconferentie dat daar de komende dagen nog honderden mensen bij komen. In deze locatie kunnen een kleine 400 mensen terecht. 'Dit is bij lange na niet genoeg. Achter de schermen wordt gekeken waar hierna nog meer opvang kan worden gerealiseerd.'

Asiel
Eerder was al een opvanglocatie in Zoutkamp in Groningen door het COA ingericht, maar die zit sinds zondagavond vol. In deze Willem Lodewijk van Nassaukazerne is plaats voor ongeveer 540 mensen. In de opvanglocaties zitten nu vooralsnog vooral mensen met een Afghaans paspoort. Uitgezocht wordt nu wat hun band met Nederland is en of ze in aanmerking komen voor asiel in Nederland of elders.

Gezinnen
De mensen die worden opgevangen betreft voornamelijk gezinnen, die eerst tien dagen in quarantaine moeten in verband met Covid-19. In ruime ruimtes van vier tot zes personen wordt ze 'eten, drinken en voornamelijk een plek om te landen' aangeboden, aldus Van der Laar. 'Deze mensen hebben huis en haard verlaten zonder spullen.' Het COA zorgt voor kleren en schoenen en verleent waar nodig medische zorg. (ANP)

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hans / afdelingsmanager
Ten eerste heeft die kazerne in Huis ter Heide helemaal geen woonfunctie, ten tweede zijn er helemaal geen voorzieningen voor die mensen en ten derde zit er astronomische daling van de WOZ-waarde bij de Hobbemalaan e.o. aan te komen: zelfs park Rodichem gaat het merken!
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
E.C. Joosen / Privacyfunctionaris
De opstelling van Zwitserland is zo gek nog niet. Bemoei je niet of nauwelijks met het buitenland, blijf neutraal en veel ellende zal u bespaart blijven. Wie zijn de politieke opportunisten die dachten blijvende veranderingen in Afghanistan te kunnen realiseren?
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Henk
Er zijn verschillende mogelijkheden als we dit een prioriteit vinden:

- de Oranjes hebben nog wel wat lege panden

- ook een aantal zomerverblijven zijn beschikbaar

- Soestdijk tijdelijk ombouwen voor opvang

- Zandvoort: laat de tenten staan op het circuit

- wat pandjes van de vastgoed prinsUw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie