Advertentie

Helft Nederlanders weet wat waterschap doet

Nederlanders krijgen steeds meer te maken met de gevolgen van extreem weer. Het leidt nog niet tot een duidelijker beeld van waterschappen.

13 januari 2023
water-waterschappen-hoogwater-EdK.JPG

Weten Nederlanders wat de taken van de waterschappen inhouden? 46 procent van de Nederlanders zegt een helder beeld te hebben van wat de waterschappen doen, ten opzichte van 36 procent die hier geen beeld bij heeft. Dat blijkt uit onderzoek van Citisens.

Teamleider Ruimtelijke Ordening / Gebiedsontwikkeling

OVER-gemeenten
Teamleider Ruimtelijke Ordening / Gebiedsontwikkeling

Gemeentesecretaris / Algemeen directeur

Bestman · Bestuur & Management in opdracht van Gemeente Hardenberg
Gemeentesecretaris / Algemeen directeur

Waterzuivering 

Twee derde van de Nederlanders zou wel graag meer willen weten over wat het waterschap in hun regio doet. Nederlanders associëren de waterschappen voornamelijk met waterzuivering. Minder bekend zijn zij met de adviserende rol die de waterschappen spelen bij de ruimtelijke inrichting van Nederland.

Regen

Nederlanders komen in hun dagelijks leven vaak in aanraking met kwesties waar het waterschap zich mee bezig houdt. Zo heeft ruim de helft van de Nederlanders wel eens te maken gehad met zaken ­veroorzaakt door ­regen of een overstroming, zoals het onderlopen van de straat of een deel van de woning. Wat zaken veroorzaakt door droogte betreft, zoals niet mogen sproeien of het afnemen van flora en fauna in eigen tuin, is dit zelfs driekwart van de Nederlanders.

Plicht

Stemmen voor de waterschappen doen Nederlanders vooral omdat zij vinden dat stemmen hun plicht is als inwoner van Nederland: zes op de tien Nederlanders die gaan stemmen voor de waterschapsverkiezingen doet dit om deze reden. Slechts drie op de tien doen dit omdat ze de onderwerpen van de waterschapsverkiezingen belangrijk vinden. Als belangrijkste redenen om niet te gaan stemmen noemen Nederlanders dat ze het idee hebben te weinig van de waterschappen af te weten of niet weten op wie ze moeten stemmen. Ook vindt een deel dat de waterschappen bij het rijk moeten horen en dat het werk van de waterschappen niet zou moeten worden gepolitiseerd.

De data werden verzameld door middel van twee onderzoeken die werden uitgezet onder het Citisens-panel in augustus en december 2022. Lees het hele verhaal in BB01 (inlog).  

 

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hielco Wiersma
In ieder geval is duidelijk dat alle Nederlanders belang hebben bij goed functionerende waterschappen al dan niet als zelfstandige organisatie. Verder dat we collectief van deze organisatie profijt hebben en daar collectief van afhankelijk zijn. Dat betekent ook dat gelijke tarieven voor de burgers en voor de bedrijven een redelijke optie is. Tijd dus om in het oerwoud van tarieven in ons land schoonschip te maken en deze gelijk te schakelen.
Advertentie