of 65101 LinkedIn

Wietexperiment voor onbepaalde tijd uitgesteld

De start van het wietexperiment in tien Nederlandse steden is voor onbepaalde tijd uitgesteld. Het was de bedoeling dat de proef met de legale levering, inkoop en verkoop van cannabis dit najaar van start zou gaan.
1 reactie

De start van het wietexperiment in tien Nederlandse steden is voor onbepaalde tijd uitgesteld. Het was de bedoeling dat de proef met de legale levering, inkoop en verkoop van cannabis dit najaar van start zou gaan, maar er zijn nog te veel onzekerheden. Zo hebben de telers meer tijd nodig om kwalitatief goede hasj te kunnen leveren.

Tien steden

Dat schrijft de Arnhemse burgemeester Ahmed Marcouch in een brief aan de gemeenteraad. Arnhem behoort net als onder andere Groningen, Maastricht en Almere tot de tien steden die meedoen aan de proef. De vier grote steden doen niet mee, omdat ze het niet eens waren met de opzet van het experiment.

 

Niet stil

Het experiment met de gesloten coffeeshopketen, zoals het officieel heet, moet uitwijzen of het mogelijk is om de teelt van cannabis legaal te maken. Nu kopen coffeeshops de wiet illegaal aan de achterdeur. Dat zorgt voor criminaliteit, overlast en gezondheidsproblemen. Het experiment gaat vier jaar duren. Volgens het ministerie van Justitie ligt het project niet stil. Omdat het om een ingewikkelde proef gaat die helemaal nieuw is, vergen sommige onderdelen veel tijd. Ook moeten de tien deelnemende gemeenten op lokaal niveau hun eigen zaken regelen, zoals het aanwijzen van een locatie voor de wietteelt en daar vergunningen voor verstrekken. De gemeenteraad moet akkoord gaan. Het is volgens een woordvoerster van Justitie nog niet te zeggen welke gemeente als eerste daadwerkelijk van start kan gaan.

 

Nieuwe startdatum

Er zijn ondertussen na een strenge selectie telers uitgekozen. Als die voldoende wiet kunnen aanbieden binnen de grenzen van het experiment wordt een nieuwe startdatum gekozen. De ministers van Justitie en van Volksgezondheid houden de burgemeesters op de hoogte, aldus Marcouch. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Bimie Janssen (Ambtenaar) op
Nederlandse tuinders hebben zich inmiddels in Amerika gevestigd om daar legaal wiet te telen, en wij dralen maar verder. Ooit hadden wij een progressief drugsbeleid, maar dat zijn we volstrekt verloren. Door de criminalisering van soft-drugs hebben we een enorme voedingsbodem gegeven aan de drugsmaffia. Wie nu drugs wil kopen appt een scootergastje en die komt met de meest vreselijke rotzooi binnen 5 minuten aan de deur. Een pizza bestellen is moeilijker. Drugs- en alcoholgebruik is niet gezond, daar moeten we onszelf en onze kinderen van zien te overtuigen. Maar simpelweg onze ogen sluiten voor de realiteit en dat het anti-drugsbeleid van de afgelopen 20 jaar niks heeft opgeleverd mag duidelijk zijn. De "Law en order"-figuren die ons land in deze ellende hebben gestort moeten nu echt weg en het weer gaan overlaten aan professionals en investeren in een gezond (anti-)drugsbeleid. Zelfs Amerika haalt ons in op dit gebied.

Vacatures

Van onze partners