Advertentie

Wapencontroles Amsterdam onder toezicht ‘waarnemers’

Tot nu toe hebben 22 Amsterdammers zich aangemeld om als waarnemer te kijken of de politie de mensen die worden gecontroleerd op wapenbezit echt willekeurig uitkiest en niet op basis van huidskleur of andere uiterlijk kenmerken.

11 augustus 2021
Politieagent-shutterstock-290146856.jpg
Shutterstock

Tot nu toe hebben 22 Amsterdammers zich aangemeld om als waarnemer te kijken of de politie de mensen die worden gecontroleerd op wapenbezit echt willekeurig uitkiest en niet op basis van huidskleur of andere uiterlijk kenmerken. De politie doet in september een proef met wapencontroles in vijf buurten: Bijlmer-Centrum, Burgwallen Nieuwe Zijde, Geuzenveld, de Dapperbuurt en de Waterlandpleinbuurt.

Extra aandacht

Woensdag plaatste burgemeester Femke Halsema op Instagram een tweede oproep voor waarnemers. Dat is volgens haar woordvoerder omdat het eind van de aanmeldtermijn nadert en de proef dan al snel begint. ‘Het is gebruikelijk dat we dan nog een keer extra aandacht vragen.’

 

Verontwaardiging

De oproep leidde op sociale media tot wat verontwaardiging, onder meer bij JA21-raadslid Annabel Nanninga. Zij schreef op Twitter: ‘De inzet van “waarnemers” getuigt van groot en onterecht wantrouwen in onze politie." En in De Telegraaf zegt oud-politiewoordvoerder Klaas Wilting: ‘Het is absurd. Een regelrechte schande. Het betekent dat de politie dus niet wordt vertrouwd. De korpsleiding had zich hier met hand en tand tegen moeten verzetten.’

 

Geen bezwaar

De politie zelf laat desgevraagd weten: ‘Het feit dat er onafhankelijke waarnemers meekijken bij fouilleeracties is een afspraak die is gemaakt binnen de driehoek en waarmee door de gemeenteraad is ingestemd. Vanuit de politie hebben we hier dan ook geen bezwaar tegen in het kader van transparantie en verantwoording van ons optreden.’

 

Zonder aanzien des persoons

De gemeente voegt er op Twitter aan toe: ‘Tijdens deze proef wordt er zonder aanzien des persoons gecontroleerd. Zo kan bijvoorbeeld elke 5e persoon gecontroleerd worden, of bij minder aanbod van passanten, elke persoon of elke tweede persoon. Vanuit de politie zal er ook een waarnemer aanwezig zijn die hierop toeziet.’ De proef met wapencontroles is bedoeld om het wapenbezit in de stad te verminderen, met name onder jongeren. Er zijn geregeld voorvallen met wapens waarbij jongeren betrokken zijn. (ANP)

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Boris / ambtenaar
Lekker effectief die inzet van schaarse politiemensen, en ook zo efficiënt door dan waarnemers aan te stellen in plaats van nieuwe politiemensen. Wat zijn dat voor knurften in die driehoek? Totaal ongeschikt. Hoe komen die nuttelozen daar? Ze gaan beter vakken vullen bij Appie, dan doen ze en iets nuttigs en richten ze geen schade aan.
Hans / afdelingsmanager
Een dikkere middelvinger kun je als burgemeester (Halsema) niet opsteken naar je eigen politiemensen, dunkt mij! Je wordt openlijk niet vertrouwd! Tijd om dag te zeggen...
Criticaster / ambtenaar
Bij het woord waarnemer denk ik aan verkiezingen in "jonge democratieën". Dus op plaatsen waar om het maar netjes te zeggen, wel eens wordt gesjoemeld en men het (nog) niet zo nauw neemt met de regels.

Nu hebben we het over Amsterdam, de hoofdstad van onze eeuwenoude democratie. Dat een gemeenteraad het nodig acht om haar eigen politiekorps te voorzien van waarnemers is onbegrijpelijk. Maar ja van de andere kant, de controle op vuurwapens bij Halsema thuis was nu ook niet echt "waterdicht".
pieter / wegkijker
woke?

wat een kolder
Rood hesje / Jan Zijkgraaf
Gut gut gut, halsema doet weer eens wat origineels, lat zien dat zij betrokken is als burgermoeder op wat er in de samenleving leeft en wat lezen we van de reaguurders: Godsgruweljike JA21-knikkers. Klaas Wilting overigens hoort thuis in de mastodonten-club. En die driehoek in A'dam: goed dat we dit ens uitproberen.
Boris / ambtenaar
Is Rood Hesje lid van driehoek?! Dan begrijp ik die reactie. Even wat criticasters van een politiek stempel voorzien en hup doordrukken in Pyongyang a/d Amstel. Maar idd, probeersels verwacht je van mensen die niets weten en kunnen.
Advertentie