Advertentie

‘Raad krijgt RES straks door de strot geduwd’

Gemeenteraden zijn bij de besluitvoering over de regionale energiestrategieën (RES) ten onrechte buitenspel gezet. Nu de inleverdatum van de concept-RES vanwege de coronacrisis is uitgesteld tot 1 oktober, moeten de raden het heft in handen nemen.

04 mei 2020
zonenwind.jpg

Gemeenteraden zijn bij de besluitvoering over de regionale energiestrategieën (RES) ten onrechte buitenspel gezet. Nu de inleverdatum van de concept-RES vanwege de coronacrisis is uitgesteld tot 1 oktober, moeten de raden het heft in handen nemen. 

Opmerkelijk
Dat schrijft hoogleraar constitutioneel organisatierecht aan de Rijksuniversiteit Groningen Douwe Jan Elzinga in een bijdrage op LinkedIn. Volgens hem is het ‘opmerkelijk’ dat niet de raden maar de colleges zijn aangewezen om over de inbreng van individuele gemeenten in de regionale strategieën te besluiten. ‘Het staat in het Klimaatakkoord. Maar een akkoord is toch geen aanvaardbaar middel om de gemeenteraad een bevoegdheid af te pakken?’


Door de strot
Elzinga vergelijkt de gang van zaken met die van de instelling van de omgevingsdiensten en de decentralisatie van het sociaal domein. Operaties waar dankzij een ingezette ’bottom up’-beweging ‘aanvankelijk duizend bloemen mochten bloeien’. Maar, schrijft Elzinga, ‘uiteindelijk was het toch de nationale overheid die de knopen doorhakte, waarbij de gemeenten van alles en nog wat door de strot werd geduwd.’


Slikken of stikken
Volgens hem is de kans dat dit nu bij de vaststelling van de RESsen opnieuw gebeurt ‘levensgroot’. Dan ’heeft de beslissingsbevoegdheid van de gemeenteraad in de tweede fase nauwelijks nog iets om het lijf en is het waarschijnlijk slikken of stikken’. Terwijl het volgens hem evident is dat een ‘ingrijpende gemeentelijke energietransitie van deze omvang in alle fases behoort tot de beoordelingsbevoegdheid van de gemeenteraad en niet van het college’.


Uitgeroeid
Inmiddels zijn er al diverse raden die hier een punt van hebben gemaakt. En dat verdient volgens Elzinga brede navolging: ‘Het afpakken van raadsbevoegdheden door middel van akkoorden moet met wortel en tak worden uitgeroeid.’ 

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
Ik raad een ieder aan de column van Ronald Plasterk in de Telegraaf van afgelopen vrijdag te lezen. Dan wordt duidelijk hoe ondoordacht de milieulobby in dit land is.
Henk Daalder / Windenergie mediator
De klimaatakkoord partijen, die decRES opstellen, houden vast aan verouderde burgerparticipatie Van de afgelopen 30 jaar. Toen groeide duurzaam van 0, nul, naar nu ca 7%.

Met de RES moet de regionaal opgewekte stroom groeien naar 50%.

Daarvoor zijn andere participatie vormen voor nodig.

Dat kunnen gemeenteraden gemakkelijk doen, door ALLE windparken en zonneweides, in kavels aan huishoudens te laten verkopen. Alleen voor eigen gebruik.

Dat dwingt Aannemers, voorbij de 3% lokale miljonairs te kijken naar alle burgers, en hen een kavel met mooie voorwaarden aan te bieden,

Die voorwaarden, daar stelt de Raad de randvoorwaarden voor op.

- Dat huishoudens het vruchtgebruik van hun kavel krijgen, duurzaam opgewekte stroom, voor de kostprijs, ca 4 cent, ipv de commerciële 22 cent ipv de kWh van nu

-Salderen van die stroom, zoals dat ook met decreten zonnepanelen kan.



Dat moete ze eisen bij de Haagse politiek, of de ministers. Dievnu liegen dat het klimaatakkoord kosteneffectief is. Dat is het nu niet.

Peperdure warmtenetten moeten massaal aangelegd worden! Waar huishoudens decennia voor moeten krom liggen.



Een kavel windpark of zonneweide, is ook geschikt om een huis duurzaam warm te houden! Voor de helft van de kosten van aardgas.

Daarvoor hoeft een huishouden alleen maar een elektrische CV ketel te installeren.

En de gemeente dat salderen



Gun uw burgers dit voordeel



Verspreid deze petitie in de gemeente

https://salderenvanstroom.petities.nl/
Jacqueline van Dongen / Wethouder
Precies de reden waarom de regio Drechtsteden blij is met de verruiming van de termijnen voor de concept RES. Wij hebben hier krachtig voor gepleit, juist om een zorgvuldig proces met de gemeenteraden te doorlopen, zoals wij dat voor de coronacrisis al gepland hadden. Lees mijn reactie op LinkedIn, geplaatst onder het artikel van Jan Douwe Elzinga.
Advertentie