Advertentie

Pauline Meurs: ‘De corona-aanpak is te centralistisch’

Pauline Meurs, hoogleraar bestuur van de gezondheidszorg aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, trekt prikkelende lessen uit de corona-aanpak, met nadruk op de zorg. Aan de hand van concrete casuïstiek laat zij zien dat we in een te eenzijdig en te centralistisch corona-regime terecht gekomen zijn.

24 juni 2020
Pauline-meurs.1.jpg

De corona-aanpak is volgens hoogleraar Pauline Meurs te eenzijdig. ‘Er is meer gevoel voor professioneel en maatschappelijk maatwerk nodig.’


In korte minicolleges van ongeveer 8 minuten bespreken hoogleraren bestuurskunde uit Nederland en Vlaanderen wat de corona-crisis betekent voor de bestuurswetenschap en omgekeerd wat de bestuurswetenschap betekent voor het begrip van de crisis en voor handelingsgevolgen. Het betreft een initiatief van de Vereniging voor Bestuurskunde (VB).


Pauline Meurs, hoogleraar bestuur van de gezondheidszorg aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, trekt prikkelende lessen uit de  corona-aanpak, met nadruk op de zorg. Aan de hand van concrete casuïstiek laat zij zien dat we in een te eenzijdig en te centralistisch corona-regime terecht gekomen zijn. Covid-19 protocollen en generieke RIVM-richtlijnen zijn zo dwingend geworden dat we het gevoel voor verschil, maatwerk en context verloren zijn. Ten eerste wordt met de nadruk op de eenzijdige pandemiebestrijding miskend dat professionals met dilemma’s om kunnen gaan, en dat professionals ter plekke afwegingen kunnen maken. 


Ten tweede wordt het perspectief van de patiënt te weinig meegenomen en wordt te weinig aan echte ‘shared decision making’ gedaan. ‘Ten derde verschuilen we ons te zeer achter algemene richtlijnen, zoals die van het RIVM, waardoor het belang van professionele ruimte miskend wordt’, aldus Meurs. Ten vierde vergeten we volgens haar dat afwegingen in de zorg ook maatschappelijk zijn, dat er regionale en lokale verschillen zijn, en dat lokale netwerken verschil kunnen maken. ‘Laten we oppassen voor verdere centralisatie – laten we de ‘autoritaire verleiding’ weerstaan. En laten we hier lessen uit trekken, ook bestuurskundige lessen.’

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Adriaan Zwaag
Het grootste manco was en is dat te veel wordt vertrouwd op de zgn. deskundigheid van het RIVM. en dat is volkomen misplaatst. Dit instituut slaat er geregeld ook maar een slag naar. Om dat later te moeten toegeven dat zij het bij het verkeerde eind had.



Na 3 maanden corona is het beeld wel duidelijk: Het virus slaat toe in vochtige en slecht geventileerde ruimten war mensen dicht opeen zitten: Carnaval in binnenruimten, verpleeg- en verzorgingshuizen, slachterijen. Maar verder is het nauwelijks besmettelijker dan een griep. Ook daar kun je flink ziek van worden.



Het is eigenlijk een gotspe dat een sociaal-geograaf met een stel logisch denkend hersenen als Maurice de Hond het meer bij het rechte eind ad dan het hele Outbreak Management Team van virologen en RIVM-medewerkers bij elkaar.



Dat zou de les moeten zijn na 3 maanden corona: Stap af van paternalistische protocollen en blijf logisch nadenken.
H. Hennekens / em. hoogleraar staats-en bestuursrecht RU en oud-lid R.v.S.
De corona-noodverordeningen zijn onverbindend, zie website verderdenken, CPO, Ru.
Bernard
Ze zijn inderdaad onverbindend en hopelijk komt die 'spoedwet' er niet. Garpperhaus was verbaad over het verzet ertegen wat ik dan weer erg verbazingwekkend vindt, de man is zelf advocaat geweest. De Orde van Advocaten, de Raad voor de Rechtspraak, de Raad van State, tal van hoogleraren hebben kritiek op deze weten NOG valt het kwartje niet. Wij willen een democratische rechtsstaat en geen dwingelandij van een minister die per decreet regeert. Men schreeuwde moord en brand over Hongarije terwijl Orban de bevoegdheden die hij kreeg alweer heeft ingeleverd. En de 1,5 meter 'maatschappij' tot er een vaccin is is niet alleen krankzinnig maar ronduit crimineel. Verhouding tussen vermeend middel en kwaal is volstrekt disproprtioneel. Men kan tegen een ziekte strijden zonder de democratie in te perken. Tegen hiv bestaat ook nog steeds geen vaccin maar met medicijnen worden nu wel mensenlevens bespaard en kunnen mensen met hiv weer gewoon in de maatschappij meedraaien. Dat daar in de derde wereld nog steeds honderdduizenden mensen aan doodgaan is wel diep triest en eigenlijk onverteerbaar.
Advertentie