Meer overvallen
In drie van de vier gemeenten waren er meer overvallen en in Roermond werd fors meer ingebroken. Voor de gehele provincie Limburg geldt dat het aantal woninginbraken is toegenomen, tegen de landelijke trend in, net als in Friesland en Groningen. Wel daalde in de vier Limburgse gemeenten het totaal aantal aangiften van misdrijven.

 

Amsterdam onveiligst 

Amsterdam is opnieuw de onveiligste gemeente van Nederland, gevolgd door Eindhoven en Rotterdam. Dinkelland in Twente is het veiligst, zo meldt de krant. Ook in Amsterdam daalden de misdaadcijfers, maar er waren wel 23 procent meer overvallen. 'Aandachtspunt is de stijging van het aantal overvallen, met name op maaltijdbezorgers', zegt politiewoordvoerder Jean Fransman in het AD. In 2017 werden nog 17 koeriers beroofd, in 2018 waren dat er 43.

 

Diemen gestegen 

Diemen is van plek 26 naar plek 8 gestegen. In de buurgemeente van Amsterdam nam het aantal woninginbraken toe, vooral door een bende Chileense inbrekers. Na hun arrestatie nam het aantal inbraken weer duidelijk af. 

 

Minder zakkenrollers

Uit cijfers van de politie blijkt al dat er ten opzichte van 2017 13 procent minder woninginbraken waren in heel Nederland en dat steeds minder mensen slachtoffer zijn van zakkenrollers. In 2018 waren er 4 procent meer overvallen. Dat geldt niet alleen voor veel grote steden, maar ook in middelgrote gemeenten met tussen de 50.000 en 100.000 inwoners waren er 8 procent meer overvallen. (ANP)