Kabinet komt met spoedwet noodmaatregelen

Het kabinet werkt aan een spoedwet om de maatregelen tegen verspreiding van het coronavirus een steviger juridische basis te geven. Binnen enkele weken moet deze wet de noodverordeningen vervangen waarin de maatregelen nu zijn vastgelegd. Dat bevestigen bronnen in Den Haag aan NRC.
Einde aan noodmaatregelen
De nieuwe wet moet een einde maken aan de, volgens juristen, ‘onhoudbare’, ‘ondemocratische’ en ‘ongrondwettelijke’ noodverordeningen. De daarin vastgelegde maatregelen als het verbod op groepsvorming zonder anderhalve meter afstand te houden, raken de grondwettelijk vastgelegde vrijheid van vereniging, godsdienst en onderwijs. En dat de politie te volle huizen binnengaat, schendt het recht op de persoonlijke levenssfeer.
Burgers makkelijker gestraft
Ingaan tegen de Grondwet is alleen toegestaan als het wettelijk is vastgelegd - dat is bij de noodverordeningen niet het geval. De nieuwe wet moet dat beter regelen, waardoor burgerrechten (tijdelijk) ingeperkt kunnen worden. Dat kan betekenen dat burgers makkelijker gestraft kunnen worden als ze maatregelen niet opvolgen. (ANP)
Reactie op dit bericht
In principe heeft de minister gelijk. “Noodverordeningen mogen niet te lang duren.” Dat klopt. Het zijn noodverordeningen, omdat er geen goede oplossing is. En een oplossing die voortdurend de vrijheden en grondrechten van een ieder afbreken mogen zeker niet permanent worden. Dan breek je de met de grondrechten van de mensen af. Als jurist zou de heer Grappenhaus dit moeten weten.
Onmenselijk vind ik de maatregelen.
Ik hou me eraan, enkel en alleen om al die angstige mensen en hun best doende medeburgers niet te schofferen.
Ik heb er juist veel over gelezen, kaf van koren gescheiden. En mijn conclusie is dat de overheid die nu zóveel heeft vernield, economisch en aan geestelijke en fysieke gezondheid van mensen dat ze voor het gerecht moeten komen om aan te tonen dat er echt zó’n grote dreiging is dat dit gerechtvaardigd is.
Even pas op de plaats, oké, maar dit wordt dictatuur.
Het duurt te lang, het bewijs wordt dunner en dunner.
Laten we ons nou niet bang laten maken om elke tekst die een te hoog sensatie gehalte heeft..
Als het een onderwerp betreft dat jouw aandacht vraagt, of waar je je misschien zelfs bezorgd om maakt, volg dan de ontwikkeling, lees er over, volg de media. en probeer alles te relativeren.
Daar bedoel ik mee, naar waarde in te schatten. Soms lijken dingen erger dan het in werkelijkheid is. En soms voelen we ons wel genoodzaakt om ons ongenoegen over wet- en regelgeving te uiten. Doe dat ook, direct, door betrokkenen te benaderen, sociale media, en onze verkiezingskeuze.
We leven nog steeds in een vrij land. En ik persoonlijk zie geen bedreiging daarvan. Als je dat wel ziet probeer je juiste informatiebronnen te vinden, en waar mogelijk uit je stem.
Maar alsjeblieft, laat je niet opruien door wilde samenzweringstheorieen of ongenuanceerde berichten van niet-ter-zake-kundigen maar die zich wel zo voordoen.
In de regel werkt de democratie. Soms gaat iets niet ideal, soms worden fouten gemaakt, ook door onverschilligheid (belastingdienst recentelijk bijvoorbeeld)
Maar reden voor paniek of zelfs ongerustheid lijkt mij vooralsnog niet nodig.
John.
En beste Ernst, waar kan ik lezen dat de overheid kiest voor de korte termijn en dat de wet voor tijdelijk is, waar staat dat?. Kortom, de zeer negatieve reacties van mensen die twijfelen of de overheid wel het beste met hen voor heeft ,hebben gewoon 100% gelijk.