of 64120 LinkedIn

Kabinet komt met spoedwet noodmaatregelen

Het kabinet werkt aan een spoedwet om de maatregelen tegen verspreiding van het coronavirus een steviger juridische basis te geven. Binnen enkele weken moet deze wet de noodverordeningen vervangen waarin de maatregelen nu zijn vastgelegd. Dat bevestigen bronnen in Den Haag aan NRC.
18 reacties

Het kabinet werkt aan een spoedwet om de maatregelen tegen verspreiding van het coronavirus een steviger juridische basis te geven. Binnen enkele weken moet deze wet de noodverordeningen vervangen waarin de maatregelen nu zijn vastgelegd. Dat bevestigen bronnen in Den Haag aan NRC.

Einde aan noodmaatregelen 

De nieuwe wet moet een einde maken aan de, volgens juristen, ‘onhoudbare’, ‘ondemocratische’ en ‘ongrondwettelijke’ noodverordeningen. De daarin vastgelegde maatregelen als het verbod op groepsvorming zonder anderhalve meter afstand te houden, raken de grondwettelijk vastgelegde vrijheid van vereniging, godsdienst en onderwijs. En dat de politie te volle huizen binnengaat, schendt het recht op de persoonlijke levenssfeer.

 

Burgers makkelijker gestraft
Ingaan tegen de Grondwet is alleen toegestaan als het wettelijk is vastgelegd - dat is bij de noodverordeningen niet het geval. De nieuwe wet moet dat beter regelen, waardoor burgerrechten (tijdelijk) ingeperkt kunnen worden. Dat kan betekenen dat burgers makkelijker gestraft kunnen worden als ze maatregelen niet opvolgen. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Erik Grootjans (-) op
Is er ook ergens een copy van het wets-voorstel te downloaden?
Door Hans Bloem op
„In een rechtsstaat kunnen noodverordeningen niet al te lang duren, mede met het oog op de voortdurende gevolgen voor de vrijheden en grondrechten van een ieder”, stelt Grapperhaus.

In principe heeft de minister gelijk. “Noodverordeningen mogen niet te lang duren.” Dat klopt. Het zijn noodverordeningen, omdat er geen goede oplossing is. En een oplossing die voortdurend de vrijheden en grondrechten van een ieder afbreken mogen zeker niet permanent worden. Dan breek je de met de grondrechten van de mensen af. Als jurist zou de heer Grappenhaus dit moeten weten.
Door Ben (jurist) op
Ik ben blij in de commentaren te lezen dat meer mensen het door beginnen te hebben. Mensen dit is NIET voor de korte termijn. Dacht je nu echt dat ze het juridisch zo willen afhechten als het voor de korte termijn is? En kijk eens om u heen; al die maatregelen die men neemt in de publieke ruimte, op kantoren en in treinen etc met looprichtingen, ronde cirkels in parken, de investeringen die horeca ondernemers moeten doen. Denkt u werkelijk dat dat voor de korte termijn is? Zelfs het demonstratierecht is een wassen neus geworden. Veel mensen willen nog bij de kudde horen en niet opvallen maar er moet NU door de burger opgetreden worden, anders krijg je je rechten niet zomaar meer terug. De WHO zei eerst dat 3% van degenen die ziek zouden worden zou sterven, nu is dat al pak en beet terug gebracht naar 0,2% En in 2018 gingen 10.000 mensen dood aan de griep. En wat zien we nu; een monolithische angstaanjagerij door de regering en de mainstreammedia. En alternatieve meningen en oplossingen worden gemarginaliseerd en gecensureerd. En dit terwijl steeds meer mensen zich uitspreken, ook artsen en wetenschappers.
Door j.r.eggens (pesionado) op
De vasthoudendendheid aan achterhaalde en onnodige maatregelen is verbluffend en neemt criminele vormen aan.!
Door Alice la Haye (Al gemeld) op
Ik ben het dus eens met Ben. En Ernst, hou je nu maar buiten de discussie want het wordt lange termijn.
Door Alice la Haye (ZZPer groot vaarbewijs schipper passagiersvaart) op
Ook ik ben al vanaf het begin banger voor de maatregelen dan voor het virus. Als piranha’s houdt de overheid vast aan maatregelen die de grondrechten van ons allemaal schenden. Daarbij angst zaaien onder de bevolking en geen levens redden maar offert.
Onmenselijk vind ik de maatregelen.
Ik hou me eraan, enkel en alleen om al die angstige mensen en hun best doende medeburgers niet te schofferen.
Ik heb er juist veel over gelezen, kaf van koren gescheiden. En mijn conclusie is dat de overheid die nu zóveel heeft vernield, economisch en aan geestelijke en fysieke gezondheid van mensen dat ze voor het gerecht moeten komen om aan te tonen dat er echt zó’n grote dreiging is dat dit gerechtvaardigd is.
Even pas op de plaats, oké, maar dit wordt dictatuur.
Het duurt te lang, het bewijs wordt dunner en dunner.
Door John Bleeker (God) op
Mensen, laat je niet te snel van de wijs brengen. Het is nog altijd zo dat de grondwet heilig is. 'Tis waar dat soms de grondwet in nuance wordt aangepast om een wet die als noodzakelijk wordt gezien aan te kunnen nemen. Maar dat is geen eenvoudig proces en daar wordt niet licht over gedacht. Is dat anders voor de voorstellende partij(en) (denken zij daar wel te makkelijk over?) dan is er altijd nog een oppositie. De democratie in ons land werkt. Niet perfect (dat bestaat immers niet) maar er valt in de regel mee te leven.

Laten we ons nou niet bang laten maken om elke tekst die een te hoog sensatie gehalte heeft..

Als het een onderwerp betreft dat jouw aandacht vraagt, of waar je je misschien zelfs bezorgd om maakt, volg dan de ontwikkeling, lees er over, volg de media. en probeer alles te relativeren.
Daar bedoel ik mee, naar waarde in te schatten. Soms lijken dingen erger dan het in werkelijkheid is. En soms voelen we ons wel genoodzaakt om ons ongenoegen over wet- en regelgeving te uiten. Doe dat ook, direct, door betrokkenen te benaderen, sociale media, en onze verkiezingskeuze.

We leven nog steeds in een vrij land. En ik persoonlijk zie geen bedreiging daarvan. Als je dat wel ziet probeer je juiste informatiebronnen te vinden, en waar mogelijk uit je stem.

Maar alsjeblieft, laat je niet opruien door wilde samenzweringstheorieen of ongenuanceerde berichten van niet-ter-zake-kundigen maar die zich wel zo voordoen.

In de regel werkt de democratie. Soms gaat iets niet ideal, soms worden fouten gemaakt, ook door onverschilligheid (belastingdienst recentelijk bijvoorbeeld)

Maar reden voor paniek of zelfs ongerustheid lijkt mij vooralsnog niet nodig.

John.
Door Jan Smid (functie is onbelangrijk. ) op
Met die nieuwe wet is dus justitiële tweedeling wettelijk verankerd want burgers die in overtreding zijn kunnen makkelijk vervolgd en veroordeeld worden, waarschijnlijk zonder rechter, maar dat geldt niet voor bedrijven als die regelgeving niet naleven?. Het is inmiddels al een zeldzaamheid als bedrijven vervolgd worden en de boetes zijn een lachertje want nog nooit belanden bestuurders in de bak maar krijgen hooguit, net als een kind van 2, een tik op de vingers en dat is het dan.

En beste Ernst, waar kan ik lezen dat de overheid kiest voor de korte termijn en dat de wet voor tijdelijk is, waar staat dat?. Kortom, de zeer negatieve reacties van mensen die twijfelen of de overheid wel het beste met hen voor heeft ,hebben gewoon 100% gelijk.
Door Jack van der Mijn (Sales Manager ) op
Dit kan toch hopelijk niet. Ik wordt hier bang van, dit is je reinste dictatuur. Dit mag nooit gebeuren, wij zijn toch geen NAZI's?
Door Spijker (n.v.t.) op
Het nieuwe normaal is dat Rutte het in communicatief opzicht redelijk goed doet, maar inhoudelijk en beleidsmatig in héél veel opzichten een ramp is.

Vacatures

Van onze partners