Advertentie

Gemeente verzet zich tegen fusie

De gemeente Goedereede (Zuid-Holland) verzet zich fel tegen plannen voor een fusie met andere gemeenten op het Zuid-Hollandse eiland Goeree-Overflakkee.

20 oktober 2011

 De gemeente Goedereede (Zuid-Holland) verzet zich fel tegen een fusie met andere gemeenten op het Zuid-Hollandse eiland Goeree-Overflakkee.

Ontevreden burgers
Tijdens een bezoek donderdag van minister Piet Hein Donner (Binnenlandse Zaken) aan de gemeente om het kabinetsbesluit voor de gemeentelijke herindeling toe te lichten, demonstreerden tientallen ontevreden burgers.


Niet overtuigd
Het college en raadsleden zijn na de toelichting van Donner niet overtuigd van de noodzaak van de fusie, zo liet Hans Klepper (SGP), raadslid en voorzitter van de stuurgroep bestuurlijke zelfstandigheid van de gemeente Goedereede weten.

Zondagsrust
De plannen voor de fusie van gemeenten op het Zuid-Hollandse eiland werden in 2009 bekend. Het kabinet gaf vrijdag groen licht voor de plannen, tot groot ongenoegen van de gemeente. Het college, een meerderheid van de gemeenteraad en veel inwoners zijn tegen de fusie met de gemeenten Dirksland, Middelharnis en Oostflakkee. Zij vrezen onder meer dat het dan gedaan is met de zondagsrust en dat burgers meer belasting moeten betalen. ,,De zondagsrust is een van de kernkwaliteiten van ons dorp'', aldus Klepper.

Problemen

Donner vindt de herindeling juist de beste oplossing voor de gemeenten op het eiland, dat te kampen heeft met verschillende problemen. Zo trekken de jongeren weg uit de gemeenten en zit de horecasector in zwaar weer, zegt een woordvoerder van de minister. ,,Het is effectiever om de problemen vanuit een bestuurlijke eenheid aan te pakken'', aldus de woordvoerder.

Tweede Kamer

Leden van het burgercomité 'herindeling nee' wachtten de minister donderdag op met spandoeken. Ook hadden ze mattenkloppers in de hand, om zo uiting te geven aan hun ongenoegen.

De gemeente legt zich vooralsnog niet neer bij het besluit van afgelopen vrijdag en hoopt nu leden van de Tweede Kamer op haar hand te krijgen. Die moeten nog stemmen over het besluit.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie