of 63428 LinkedIn

Fusie drie provincies al in 2015

Kabinet wil fusie voor verkiezing Provinciale Staten in mei 2015

Het nieuwe kabinet wil dat de provincies Noord-Holland, Utrecht en Flevoland al in 2015 zijn gefuseerd. Bij de provinciale verkiezingen in mei 2015 moeten kiezers al kunnen stemmen voor één provinciebestuur.

Uitspraak Samsom

Dat bleek tijdens de plenaire vergadering van de Tweede Kamer woensdag. Op de vraag van D66-Kamerlid Alexander Pechtold of de fusie al een feit moet zijn bij de eerstkomende verkiezing voor Provinciale Staten, antwoordde onderhandelaar Diederik Samsom: 'Als het aan ons ligt wel. Het voornemen ligt er.'

 

Niet zo duidelijk in Regeerakkoord

Met zoveel woorden stond het nog niet in het Regeerakkood. De besparing die de fusie moet opleveren wordt 'in de periode tot 2017 gerealiseerd', is daarin te lezen. Overigens neemt het kabinet over de positie van de Noordoostpolder later een beslissing. Die komt wellicht bij Overijssel.

 

Gezwinde spoed

Commissaris van de Koningin in Noord-Holland, Johan Remkes, hoort graag van de nieuwe minister van Binnenlandse Zaken hoe die zich dat voorstelt. 'De minister zal met gezwinde spoed aan de slag moeten gaan als hij 2015 wil halen.'

 

Voordelen eerst aantonen

Noord-Holland heeft zich steeds pragmatisch opgesteld in de fusiediscussie. Remkes: 'Als het beter kan door samen te gaan, dan gaan we samen. Maar dat moet dan wel duidelijk worden aangetoond.'

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Calendula op
@hirundinea
Klets geen onzin. Een Duitse deelstaat is totaal iets anders dan een Nederlandse provincie. Onvergelijkbare eenheden. Als je van niks weet, moet je gewoon niet reageren.
Door Wiltink e (Verzorgende) op
Hoe krijgt het voor elkaar om NIET te luisteren naar de gewone mens. De meesten willen ABSOLUUT geen 5 provincies. Er daarvoor bent u minister. Luisteren naar de gewone mens
Door R2RIO op
'Gewest Holland' lijkt mij wel een mooie naam voor de nieuwe Randstadprovincie Noord-Holland, Utrecht en Flevoland.
Door Hirundinea op
Prima idee. Menig Duitse deelstaat is groter dan Nederland en functioneert goed. Het is de onderliggende structuur en instrumenten die dit bepalen. Een stad als New York die meer inwoners heeft dan deze 3 provincies heeft slechts 7 bestuurders op het hoogste niveau. En een goede gezamelijke naam en betekenis voor Flevoland, Utrecht en Noord_Holland is "FUN"
Door roeland op
Absoluut helemaal nix
1) vanuit de geschiedenis is Doornstad al een provincie geweest en Noord Holland ook.
2) Flevoland is een nieuwe provincie gebasseerd op de nieuwste ontpoldering vanuit dus historisch oogpunt gewoon niet doen.
Als ze toch al te klein zijn zal dat met schaal vergroting niet zo heel veel opschieten.
Wat heeft Utrecht te maken met Flevoland met al zijn polders?
Kijk langer dan je neus lang is en verplaats Schiphol gewoon naar de Markermeer polder, maak er een mooi stuk groen omheen vergroot ook de oostvaardeplassen met al zijn hebben en houden hebben een mooi stuk groen erbij.
Werkgelegenheid in die omgeving gaat omhoog heb je gelijk je schaal vergroting
daarnaast trein naar Schiphol vanuit Noord-Holland en Flevoland en Amsterdam en heel de omgeving profiteert ervan want bedrijven kunnen nu erom heen vestigen dus veel meer activiteiten kunnen zich ontplooien dan toon je visie en die JSF gewoon laten vallen.
Amehoela dat dat duurder is dan doorgaan.
Elk vliegtuig dat gekocht wordt kost 35 miljoen euro meer dan in het begin.
En voor wat? De testen wijzen uit dat de JSF gewoon uit de lucht geschoten wordt door de concurrentie.
Dus in een oorlog of vredesmissie gaat dat gewoon toestellen kosten en evt levens.
Daarnaast is deze jsf nog een minder wendbaarder dan de f16 gewoon laten vallen niets meer mee doen

Door Frans Kuipers (Oud Statenlid CDA (1992-2007) bestuurslid CDA Friesland) op
Een boom, elke plant en dus ook de mens heeft een eigen omgeving nodig om te kunnen 'leven'. Die omgeving is te vergelijken met het haarvatenstelsel, (wortelstelsel) waarzonder geen boom, geen plant en dus ook geen mens kan groeien, opbloeien. Waar is kabinet Rutte-II in godsnaam mee bezig?
Door d.kuipers (friese burger) op
Dit wordt een regelrechte concurrent van de Rijksoverheid, niet doen lijkt mij!
Door G. vd Pol op
Zoals meestal zoeken de luitjes die het voor het zeggen hebben het in structuuraanpassingen als de samenwerking tussen bepaalde onderdelen niet optimaal uit de verf komt. Simpelweg omdat men het wezenlijke probleem (gebrek aan functionele samenwerking) niet kan en durft aan te pakken. Dit wordt weer zo'n ontzettend kostbare reorganisatie waar niemand wat aan heeft. En wie wordt de dupe ? Juist : de klant (burger/bedrijf), want reken er niet om dat de dienstverlening beter (sneller/goedkoper) wordt, integendeel.
Door Richard (Beleidsmedewerker) op
Aardrijkskunde
Beste Niek,
De Achterhoek zit al in de provincie Gelderland, En Overijssel bestaat naast de kop van Overijssel en Twente ook nog uit Salland.......

Je zou ook Europees kunnen denken!
- Zeeuws Vlaanderen bij Vlaanderen
- Noord Brabant bij Belgisch Brabant
- Belgisch Limburg en Nederlands Limburg samen
- West en Oost Friesland bij Friesland
Of zijn landsgrenzen heiliger dan provinciegrenzen?

Vacatures

Klik hier voor alle vacatures

Van onze partners