Advertentie

‘Denk in handhaving, niet in handhavers’

De overheid moet meer doen om de aanwas van zwart geld en ondermijning te stoppen. Arre Zuurmond, ombudsman van de metropoolregio Amsterdam: 'Je bent voortvluchtig, gaat naar de gemeente voor een paspoort en wordt keurig geholpen.'

05 juli 2018

De gemeente Amsterdam probeert het probleem van grote hoeveelheden zwart geld en bijbehorende ondermijning aan te pakken door meer handhavers in te zetten of daarom te vragen. Gemeentelijke ombudsman Arre Zuurmond legde hen al eerder uit dat datagestuurd handhaven meer oplevert dan meer politiecapaciteit.

Het aandeel zwart geld dat nu omgaat in Amsterdam is ongeëvenaard?
‘Ja, zonder blikken of blozen wordt tegen mij gezegd: er zijn 6000 taxi’s, maar ook nog 2000 snorders. Die vertonen, zonder enige opgave van inkomsten, “taxigedrag”. Voor de gein heb ik me een ritje laten aanbieden. Hij zei 30. Ik zei 20. Was ook goed. We waren ’s nachts aan het controleren rond het Leidseplein en wilden nog naar het Amsterdam Dance Event in Noord om te horen hoeveel omgevingsgeluid daar was. Hij vertelt dan onbeschaamd dat hij een uitkering heeft. De sociale recherche zit een week achter een bijstandsmoeder aan, terwijl 2000 snorders rondrijden, waar geen sociale recherche achteraan zit. Het aantal fraudeurs ligt daar voor het oprapen.’

De overheid is onduldbaar afwezig, zegt u. U heeft eerder aan de bel getrokken. Daar werd niets mee gedaan?
‘De eerste reactie van de gemeente was grote boosheid. Ik zei: ik gebruik niet het woordje gemeente, het is een overheidsvraagstuk. Je kunt het alleen oplossen als de hele overheid zijn verantwoordelijkheid neemt en de burger er actief bij betrekt.’

De vorige burgemeester, Eberhard van der Laan, had een reputatie. Wilde hij hier niet meer over weten en er dan meteen iets aan doen?
‘Nee, de eerste reactie was afhoudend, ontkennend. Ze zeggen dan: we zijn ermee bezig. Dat betekent: extra handhavers inzetten. Maar met extra dweilen los je het probleem niet op. Die nacht hebben wij 40 blauwe kentekens genoteerd van taxi’s. Op de site van de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) staat de status. Drie waren onverzekerd, één was gestolen, een aantal had geen APK. Met 30 procent van die kentekens was iets aan de hand. Normaal gesproken zeg je: dat is onduldbaar, we halen die auto’s van de weg. Dat is nog steeds niet gebeurd.’

Hoe kan dat?
‘Zij denken in handhavers, maar je moet denken in handhaving. Je kunt afspreken dat je de taxivergunning afpakt als de auto niet verzekerd is of niet APK is gekeurd. Je maakt maandelijks een uitdraai en hoeft niet één handhaver op straat te hebben om een deel van die taxi’s aan te pakken: datagestuurd handhaven. Nu hebben de handhavers applicaties waarop je niet eens een combinatie kunt maken tussen taxi en taxichauffeur. Ze hebben slechte apparatuur en beperkte bevoegdheden. Daar win je de oorlog niet mee.’

Lees het hele interview in Binnenlands Bestuur nr. 13 van deze week (inlog)

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

L. Koedam / Juridisch medewerker
Onbegrijpelijk. Als burger kreeg ik automatisch een boete van ruim 400 euro, omdat mijn brommertje (die al twee jaar ongebruikt in de schuur stond) niet wa verzekerd was. En dan lees je dit en vinden de boven ons gestelden het nog gek dat mensen soms een beetje wrokkig zijn.
Florus
Terechte oproep van de ombudsman om meer in doelstellingen te denken dan in de middelen. En maak daarbij gebruik van de nieuwe technieken, zoals slimme data combinatie.
Ron / Analist
Zo waar dit. Ben zelf data-analist bij de Rijksoverheid.

Op het moment dat wij is staat gesteld worden data van de verschillende lokale en rijksoverheidsinstanties te combineren zien vallen heel veel zaken snel op (nagenoeg altijd is geld de drijfveer). Overheidsinstanties werpen echter muurtjes op rondom hun gegevens en dat is er nog eens niet eenvoudiger op geworden na het van kracht worden van de AVG. Maar samenwerken kan nog steeds en zal een enorme gerichtere inzet van handhavers en ook minder handhavers betekenen. Je moet het echter wil willen als instantie. En dat is vaak het heikele punt.
alja / Handhaver / Toezichthouder
De gemeentelijke ombudsman heeft absoluut gelijk. Ik heb als toezichthouder en handhaver bij zowel gemeentes, waterschappen, omgevingsdiensten en ook de rijksoverheid gewerkt. Hierdoor weet ik welke data iedereen ter beschikking heeft en wat je hiermee kan doen. Mede hierdoor sta ik nog steeds versteld over het feit dat er absoluut onderling geen data wordt uitgewisseld! Men weet niet eens van het bestaan af.



Al deze data is voor mij cruciaal en kan ik efficiënter mijn werkzaamheden uitvoeren. Doordat er vele zaken versnipperd zijn functioneerd mijns inziens geen enkele toezichthouder/ handhaver optimaal. Hoe kan je goed functioneren als je niet het complete beeld hebt?



Oh ja, ik vergeet helemaal het aspect veiligheid. Doordat er door een gemeente mbt een langlopend en slepend conflict met een ondernemer niets aan andere handhavende diensten werd medegedeeld ben ik door deze ondernemer aangevallen....



En dan heb ik het nog niet eens over de beperkte mogelijkheden qua ICT die voor burgers in 2018 heel normaal zijn, bv een tablet. Maar bijna geen enkele overheidsdienst voor zijn toezichthouders en handhavers ter beschikking heeft. Denk hierbij aan een tablet waarop je alle gegevens en dossiers kan raadplegen . Voor iemand die altijd onderweg is zou je toch zeggen dat dit een basisvereisten is om te kunnen functioneren?



Sorry geen vrolijk verhaal. Begrijp mij niet verkeerd, ik wil niemand belachelijk maken maar wel een eerlijke en oprechte inkijk geven in de dagelijkse realiteit voor het overgrote deel de handhaving anno 2018.



Ik hoop dat mede dankzij mijn verhaal er misschien ergens een lampje gaat branden en dat ik iemand op een idee breng. Als dat gebeurt en er word aktie ondernomen of minimaal over mogelijkheden nagedacht heb ik met mijn verhaal mijn doel bereikt.

H Joosten / Ja
Hier ligt ook een grote rol voor de IL&T denk ik dan. De Inspectie zou veel meer mer datagerichte acties kunnen en dat vergroot de effectiviteit. Helemaal eens met de inhoud van het artikel en de commentaren. Hopelijk schudt dit de verantwoordelijken wakker!
Advertentie