of 64120 LinkedIn

Denen draaien lockdown terug: scholen eerst

Hoe ziet zo’n herstart er op lokaal niveau uit? Binnenlands Bestuur neemt een kijkje in de gemeente Faxe, gelegen ten zuiden van Kopenhagen. Faxe is klaar met een plan voor de heropening van de dagopvang, basisschool 0 tot 5 jaar, speciale scholen (alle leeftijden) en de voltijdse middelbare school.

Denemarken is een van de eerste Europese landen die de lockdown geleidelijk terugdraaien, net zoals Denemarken een van de eerste landen was die beperkingen oplegde en de lockdown afsloot. 

Hoe ziet zo’n herstart er op lokaal niveau uit? Binnenlands Bestuur neemt een kijkje in de gemeente Faxe, gelegen ten zuiden van Kopenhagen. Faxe is klaar met een plan voor de heropening van de dagopvang, basisschool 0 tot 5 jaar, speciale scholen (alle leeftijden) en de voltijdse middelbare school.

Na Pasen
De gedeeltelijke heropening is volgens gemeentesecretaris Ib Østergaard Rasmussen een enorme opgave waar het onderwijsmanagement en de docenten hard en effectief aan hebben gewerkt sinds de premier een langzame heropening van Denemarken na Pasen aankondigde. Het draaiboek voor de gemeente Faxe is gemaakt in samenwerking met managers, personeel en de professionele werknemersorganisaties.

‘We hebben de ouders een brief gestuurd waarin staat wat er na de paasvakantie gaat gebeuren. Het is belangrijk dat alle ouders op de hoogte zijn, zodat iedereen bijdraagt aan de heropening en de periode die daarop volgt’, legt hij uit.

‘Outdoor’ onderwijs
De gehanteerde planning is in overeenstemming met de richtlijnen van de Nationale Gezondheidsraad. ‘Ons lokale proces is zeer transparant. We communiceren rechtstreeks met de ouders via online digitale platforms. We zijn blij dat we met de digitalisering van al onze diensten heel ver zijn gekomen en het maakt de communicatie in deze situatie veel gemakkelijker’, aldus de gemeentesecretaris.

Er wordt alles aan gedaan om ervoor te zorgen dat de richtlijnen van de gezondheidsautoriteiten worden opgevolgd als al deze kinderen naar de scholen terugkeren. Er zijn extra faciliteiten en zeepdispensers en andere ontsmettingsmiddelen beschikbaar in alle hoeken van de schoolgebouwen. Er zijn grotere tenten (een soort paviljoens) besteld die op 14 april worden opgezet. Die tenten zijn voor alternatief ‘outdoor’ onderwijs en zorgen voor een minimale afstand van 2 meter tussen alle personen.

Peuters en kleuters
De gemeentelijke dagopvang gaat vanaf donderdag 16 april weer open. Vanaf deze dag zijn alle kinderdagverblijven geopend, met de normale openingstijden. De particuliere dagopvang is woensdag 15 april weer opengesteld.

Vanaf donderdag 16 april gaan de eigen kleuterscholen weer open voor alle leerlingen tot de 4e klas. De leerlingen van de 4e en 5e klas moeten nog even wachten. Die kunnen op maandag 20 april weer naar school. Tot die tijd krijgen ze thuis afstandsonderwijs. Voor de klassen 6 tot en met 10 is er op het moment nog geen heropening voorzien. Die leerlingen moeten thuis blijven waar ze onderwijs op afstand krijgen. Dat zal duren tot 10 mei.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Spijker (n.v.t.) op
Tip: bij het opstarten van het onderwijs kunnen de lessen lichamelijke oefening, creativiteit en muziek tijdelijk worden opgeschort tot het nieuwe schoolseizoen. De vrijkomende komende leerkrachten kunnen extra worden ingezet om lesachterstanden van scholieren weg te werken. Hiermee kan de grootste prioriteit tijdelijk even op het inhoudelijk onderwijs worden gelegd.