Advertentie

EU bestempelt meer sectoren als vitaal

Het aantal sectoren dat de EU bestempelt als vitaal wordt sterk uitgebreid.

25 juli 2022
vitale sectoren
Shutterstock

De lidstaten van de Europese Unie (EU), de Europese Commissie en het Europees Parlement hebben een akkoord bereikt over een Europese richtlijn om de continuïteit van vitale processen beter te bewaken. Het aantal processen dat hieronder valt is stevig uitgebreid.

Meer diensten

Onder de oude richtlijn werden allen processen in de sectoren energie en transport als vitaal gezien. Met de nieuwe richtijn voor Critical Entities Resilience (CER) vallen ook voedselvoorziening, zorg, financiële marktinfrastructuur, drinkwater, digitale infrastructuur, afvalwater, overheidsdiensten, bankwezen en ruimtediensten eronder.

Plichten

Niet alleen het aantal sectoren dat als vitaal wordt bestempeld is groter geworden, ook de rechten en plichten van aanbieders is uitgebreid. Daaronder vallen bijvoorbeeld de plicht om bepaalde incidenten te melden, zoals die nu al geld bij digitale incidenten. Vitale aanbieders kunnen op dit moment een beroep doen op ondersteuning door de overheid bij digitale incidenten, bijvoorbeeld door het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC). Ook voor de fysieke kant zal er een bepaalde vorm van ondersteuning ingericht worden als gevolg van de nieuwe CER-richtlijn.

Wetgeving

Na stemming in het Europees Parlement wordt de richtlijn naar verwachting in het najaar van dit jaar gepubliceerd en kan deze daarna voor medio 2024 worden omgezet in nationale wetgeving.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie