Advertentie

Mystery Burger: Borstklopgesprek

Al achttien jaar staat de huisvesting van turnclub SGS op de agenda van de raad van Lingewaard. En eerlijk gezegd, echt hun best om dit complexe en ingewikkelde dossier nu eens tot een goed einde te brengen, doen de raadsleden niet.

16 december 2019

Al achttien jaar staat de huisvesting van turnclub SGS op de agenda van de raad van Lingewaard. En eerlijk gezegd, echt hun best om dit complexe en ingewikkelde dossier nu eens tot een goed einde te brengen, doen de raadsleden niet.

‘Kinderen kunnen in de bebouwde kom nu eenmaal veiliger naar een sportvoorziening,’ zegt Margareth Bouwmeister (LBL). De turners sporten sinds jaar en dag op de zogeheten Aloysiuslocatie. Daar moeten ze – het gebouw wordt gesloopt – per 1 januari 2021 uit. En in de tussentijd moeten de sporters ergens tijdelijk terecht.

Op papier zijn de opties eenvoudig. Óf het wordt de bijna geheel functionele locatie op het bedrijventerrein Van Dalen aan de Karstraat, óf in een tijdelijke gymzaal in Park Rosendael. Deze laatste plek is dichterbij, maar moet nog worden verbouwd, waardoor de club er wellicht niet op 1 januari 2021 in kan.

Het college stelt daarom het bedrijventerrein voor. Toch is Bouwmeister, net als de club zelf, voor Park Rosendael. ‘Volgens mij kunnen we een heel eind mee,’ zegt Maarten van den Bos (PvdA). Alleen over de mogelijke vertraging maakt hij zich zorgen. ‘Is het voor LBL bespreekbaar dat SGS nog drie maanden op de Aloysiuslocatie blijft?’ vraagt hij. 

‘Enige weken of twee maanden moet dat kunnen,’ vindt Bouwmeister. ‘Maar dat hoor ik graag van de wethouder,’ zegt ze. Je zou zeggen dat zoiets een toenadering is, maar Van den Bos lijkt het niet zo op te vatten. ‘Dat zijn de verhoudingen toch niet?!’ roept hij. De raad, niet het college, moet een uitspraak doen over het risico dat SGS niet op tijd de nieuwe locatie in kan. ‘Vertraging van de sloop van de Aloysiuslocatie is onbespreekbaar!’ roept Bouwmeister terug.

Voor Freek den Houting (Lingewaard.nu) is juist locatie Van Dalen geen probleem. ‘Het is veilig en er zijn al nutsvoorzieningen,’ legt hij uit. En om er te komen, kunnen de ouders ook gaan carpoolen, vindt hij. ‘Wij vinden het echt niet aangenaam om op een industrieterrein gym te lokaliseren,’ meent Corrie Dolmans (D66) zonder dat iemand haar vraagt wát daar dan mis mee is.

‘SGS heeft aangegeven het risico te accepteren als er niks is,’ zegt wethouder Theo Janssen over de verhuizing naar Park Rosendael. Volgens de wethouder gaat de turnclub dan de reserves aanspreken of zelf alternatieven zoeken. Daarmee is het klaar, zou je zeggen. Maar nee.

‘Deelt de wethouder dat het risico heel groot is?’ vraagt Boukje Raes (CDA). ‘Dat is voor SGS,’ herhaalt Janssen. ‘Dus ik hoor de wethouder eigenlijk zeggen dat de turnsters weleens een aantal maanden in de kou kunnen staan,’ zegt Raes (CDA) terwijl SGS zelf zei het risico te accepteren. ‘Dat is uw beleving,’ zegt wethouder Janssen mat, waarmee hij – helaas – vooral op de verwarrende verontwaardiging reageert, en niet op de inhoud. ‘Het college heeft geen behoefte het risico van SGS te dragen.’ Waarmee dit debat wéér geen steek verder komt.

‘De verantwoordelijkheden gaan nu toch door elkaar lopen,’ interrumpeert Van den Bos dan. ‘De vraag is in hoeverre de ráád dat risico wil dragen, wij stellen de kaders!’ zegt Van den Bos. ‘We laten toch geen vereniging omvallen?’ vraagt ook Bouwmeister verhit — over wat ze zelf heeft voorgesteld.

Er is een lange schorsing nodig om tot elkaar te komen. Waarna er zelfs geen tweede termijn nodig is voor college én raad om het voorstel voor Park Rosendael te steunen. Blijkbaar lukt het de politici in Lingewaard buiten de openbaarheid wél te luisteren naar waar hun standpunten overlappen — en niet eens alleen te luisteren naar waar ze in het debat bovenop kunnen springen. Want hoe zeer het uitdiepen van een meningsverschil bij politieke besluitvorming ook belangrijk is, áls je het een keer met elkaar eens bent, moet je dat ook kunnen accepteren. 

Het is kerstreces. Dan past niet alleen de trein, maar ook de Mystery Burger zijn dienstregeling aan. En verruilt hij zijn ‘Dualisme Drammer’ shirt voor een kersttrui, en luistert liever naar kerstliedjes dan naar raadsleden.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie