Advertentie

Mystery Burger: zwemmen naar de toekomst

Na een proces van lang onderhandelen en debatteren is in Beverwijk de kogel door de kerk: het zwembad wordt niet afgebroken ten behoeve van een nieuw bad. Toch wil de raad nog even doorpraten.

18 november 2013

Na een proces van lang onderhandelen en debatteren is in Beverwijk de kogel door de kerk: het zwembad wordt niet afgebroken ten behoeve van een nieuw bad. Toch wil de raad nog even doorpraten.

Met het oog op een fusie met buurgemeente Heemskerk is in beide gemeenten gesproken over de bouw van één gezamenlijk zwembad ten koste van de huidige baden. Omdat dit te duur bleek, heeft de raad van Beverwijk besloten dat het Sportfondsenbad nog tien jaar open blijft. Dat gebeurt met een subsidie van circa drie miljoen euro voor de hele periode. Tevreden kijkt de raad terug op het besluitvormingsproces. ‘Het bad hoort erbij en mag nu voor tien jaar open blijven. Maar hoe verder te gaan na tien jaar?’ vraagt raadslid Kees Berghuis (GroenLinks). Fractievoorzitter Brigitte van den Berg (D66) wil ook ‘alvast voor over tien jaar nadenken’.

De PvdA-fractie doet al een schot voor de boeg. ‘Wij zijn voor een toekomstige regionale zwembadvoorziening, maar wat vindt de gemeente Heemskerk van ons besluit?’ vraagt raadslid Kees Duin. Volgens hem blijft het bad ook nog wel even staan: ‘Al gooi je er een atoombom op, die bak blijft toch wel staan’. Het CDA let op de centen. Voorman Vincent Kellenaar wil er zeker van zijn dat het Sportfondsenbad in de aankomende tien jaar geen extra geld nodig heeft. “Als de verwarmingsketel het mocht begeven, dan moet dat uit de subsidiepot van drie miljoen komen. Kan de wethouder dat garanderen?”

Het woord is aan wethouder Frans Koster (VVD). Hij ziet een toekomstdiscussie nu niet zitten. ‘We kunnen tien jaar door met bijzonder lage exploitatiekosten. Met de gemeente Heemskerk blijven we in gesprek. De contacten zijn erg goed, maar we kunnen niet in de toekomst kijken. We weten niet meer dat over tien jaar, over tíen jáár is’, zegt hij. Het is onduidelijk of gemeenten in 2023 nog interesse hebben in het exploiteren van zwembaden. “We weten ook niet of de raad van Beverwijk dit dan nog een gemeentelijke taak vindt”. Binnenkort gaan vertegenwoordigers van de gemeente en het bad met elkaar praten over de praktische invulling van de subsidies. Hij verzekert het CDA dat er geen extra beroep op geld komt, omdat de subsidieregeling dat niet toestaat.

In de tweede termijn beseffen de andere partijen dat het nog te vroeg is om ‘over tien jaar’ te discussiëren. Raadsbreed wordt voor het besluit gestemd. Wel is het goed dat de raad alvast kaders wilde stellen en ook scherp is geweest op financiële toekomstscenario’s. Het antwoord van de wethouder was voor nu ook afdoende. Wel bestaat er nog een kans dat het kaders stellen verwaterd en daarom is het van belang dat de toekomstdiscussie nog eens geagendeerd wordt. Zo zwemt de raad samen naar de toekomst. 


Mystery Burger weergeven op een grotere kaart

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie