Advertentie

Muiden, Naarden en Weesp te klein voor zelfstandigheid

Pieter Winsemius concludeert in zijn onderzoeksrapport naar de positie van Weesp, Muiden en Naarden dat deze gemeenten te klein zijn om zelfstandig te blijven bestaan.

18 april 2013

Muiden, Naarden en Weesp kunnen niet als zelfstandige gemeente verder. Ze zijn echt te klein. Ook intensieve onderlinge samenwerking is niet voldoende om aan niet-gewenste herindeling te ontkomen. Op termijn geldt voor Blaricum, Eemnes, Laren en Wijdemeren hetzelfde.

Intensief samenwerking niet voldoende
Dat concludeert oud-minister Pieter Winsemius donderdag in zijn rapport over regionale samenwerking in het gewest Gooi en Vechtstreek. Winsemius was door de Hilversumse burgemeester Pieter Broertjes gevraagd om te onderzoeken of de gemeenten intensiever kunnen samenwerken zonder een herindeling, zoals het Rijk wil.

Helpende hand reiken
Hilversum, Bussum en Huizen moeten als grote gemeenten ,,boven zichzelf uitstijgen'' en hun kleinere buren de helpende hand reiken, vindt de oud-minister. Opschaling is volgens hem de enige manier om de dienstverlening aan de inwoners op peil te brengen en te verbeteren. Dat het beter moet, onderschrijft het dagelijks bestuur van het gewest.

Boegbeeld
,,De Gooi en Vechtstreekgemeenten blinken ook uit door gebrek aan aanwezigheid tijdens cruciale besluitvormingstrajecten", merkt Winsemius op in zijn rapport. Hij adviseert een boegbeeld aan te stellen dat ,,permanent en geprofileerd aanwezig is'' namens het gewest, zowel in het Noord-Hollandse provinciehuis in Haarlem als in Den Haag en Brussel. Winsemius denkt voor die rol aan een burgemeester van een van de grotere gemeenten.

Afzonderlijke visies
De gemeenten gaan het rapport in eigen kring bespreken en komen nog voor de zomer met afzonderlijke visies op de gesignaleerde problemen.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie