Advertentie

Bouw grote moskee Gouda gaat niet door

Het moskeebestuur van El Wahda in Gouda wil geen grote moskee meer bouwen in Gouda-Noord vanwege de grote ophef die er is ontstaan.

11 maart 2015

Het moskeebestuur van El Wahda in Gouda wil geen grote moskee meer bouwen in Gouda-Noord. Vanwege de ophef in de stad wil het bestuur een islamitisch centrum bouwen voor een ‘substantieel lager aantal bezoekers’ dan 1500, die de grote moskee zou moeten herbergen. De buurtvereniging die zich verzette tegen de moskee reageert terughoudend op het nieuwe voorstel.

Breder gedragen oplossing
Het Goudse college van burgemeester en wethouders stuurde dinsdag een brief van het moskeebestuur aan de gemeenteraad. Die zou woensdag het finalebesluit nemen waarin de weg werd vrijgemaakt voor de bouw van een nieuwe, grote moskee. Het Goudse college ziet nu nieuwe kansen om ‘wellicht alsnog tot een breder gedragen oplossing te komen’, schrijft het college aan de raad.

Ophef
De bedoeling was om in de kazerne niet alleen een islamitisch centrum in te richten, maar daar ook een school en dagopvang te realiseren. Het moskeebestuur zou graag doorgaan met deze partners. Tegelijkertijd constateert het bestuur dat de ophef in de stad over de bouw van het islamitisch centrum ‘grote vormen heeft aangenomen’, aldus het moskeebestuur. Het betreurt deze ontwikkeling.

Gemeenteraad verdeeld
Het college gaat daar in de raadsbrief verder op in: ‘De gemeenteraad is verdeeld, meerdere buurtbewoners vinden de voorgestelde plannen niet passen, lokale en landelijke kranten berichten inmiddels bijna dagelijks over de voortgang, zelfs landelijke politici spreken zich er op verschillende toonaarden over uit. Hier en daar ontbreekt het volledig aan nuance. Het beeld dat dit alles oplevert is niet goed voor betrokkenen, noch voor de stad Gouda als geheel.’

‘Wijkmoskeetje’
‘We willen eerst zien hoe een nieuw plan van het moskeebestuur eruit gaat zien’, zegt een woordvoerder van de buurtvereniging. ‘We zijn wel bereid om te praten over een wijkmoskeetje. Dan gaat het hier in de wijk om enkele tientallen mensen.’

Onafhankelijke begeleider
Burgemeester en wethouders zien de positieve kant in van de stap van het moskeebestuur omdat een kleiner islamitisch centrum ‘wellicht tot een breder gedragen oplossing kan leiden’. Bij de nieuwe plannen wil het college nu een onafhankelijke begeleider benoemen. (ANP)

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie