Advertentie

Overheid pakt onvoldoende misdaadgeld af

De scherpte van de kritiek heeft minister Grapperhaus verrast. Wel heeft de minister de Brabantse commissaris van de koning Van de Donk gelijk. Misdaad loont nog steeds en de overheid slaagt er onvoldoende in om misdaadgeld af te pakken.

20 augustus 2019

De scherpte van de kritiek heeft minister Grapperhaus verrast, maar de Brabantse commissaris van de koning Van de Donk heeft wel gelijk. Misdaad loont nog steeds en de overheid slaagt er onvoldoende in om misdaadgeld af te pakken.

Voedingsbodem

‘Nederland moet voor criminelen minder aantrekkelijk worden, de voedingsbodem voor hun activiteiten moet worden aangepakt en criminele verdiensten moeten veel meer dan nu worden getraceerd en afgepakt.’ Dat schrijft minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) in antwoord op Kamervragen van Van Nispen (SP) over de uitlatingen van de Brabantse commissaris. Van de Donk uitte eind juni op een congres kritiek op de geloofwaardigheid van de kern van de democratische rechtsstaat. ‘Misdaad loont nu. We slaan geen deuk in een pakje boter. We worden uitgelachen’, stelde Van de Donk op het symposium ‘De burgemeester: vriend of vijand van de rechtsstaat?’

Vernieuwing

Van de Donk plaatste ook vraagtekens bij de geloofwaardigheid van de strafrechtketen. Het is hem een doorn in het oog dat lijdzaam moet worden toegezien dat internationaal opererende criminelen profiteren van onderbezetting, bureaucratie, onmacht en digitale achterstand. ‘Ik zie de uitlatingen van de heer Van de Donk vooral als een oproep om de samenwerking in de strafrechtketen te intensiveren en veel meer aandacht te schenken aan vernieuwing van technieken, wetgeving en manieren van werken’, aldus Grapperhaus. Dat is ook zijn ambitie.

Samenwerking

De minister is het met de cdk eens dat de samenwerking tussen de partijen in de strafrechtketen snel moet worden verbeterd en geïntensiveerd. De cdk kan hier zelf een belangrijke rol in spelen, speelt Grapperhaus de bal een beetje terug. Van de Donk is voorzitter van het Bestuurlijk Ketenberaad van de strafrechtketen (BKB). Ook het kabinet investeert fors in het programma van verbetering van de keten, tekent Grapperhaus aan.

Drugsdumpingen

Het is volgens Grapperhaus niet alleen kommer en kwel. Er worden ook successen geboekt. ‘Zo zijn criminele motorbendes inmiddels verboden, zijn tientallen drugslabs opgerold en is een goede samenwerking gecreëerd met banken bij de aanpak van witwassen.’ De minister heeft daarnaast extra geld beschikbaar gesteld voor de aanpak van drugsdumpingen, waar vooral Brabant en Limburg last van hebben.

  

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

JHAGM Sneuf van Toetellaere / bd
De heer van den Donk vergeet nog iets: Kabinet en parlement zijn echt wel goed in het afpakken van geld. Dat heet BELASTING en sinds een jaar of 25 kun je daar ook het criminele geld dat we PENSIOEN(met name AMBTENARENPENSIOEN) noemen , bijschrijven (of afschrijven). Over teruggave van de graaipartijen van Lubbers en Kok hoor je niets evenmin als de handigheid van Balkenende: loonsverhoging uit pensioenbijdrage manipulatie. Wat willen we nu nog meer ?Goed voorbeeld doet goed volgen toch? Of moeten we de gestolen toelagen door de Belastingdienst erbij op tellen?
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
alexander / ambtenaar
de Marquis heeft uiteraard gelijk, soms wordt eenzijdigheid door de overheid doodgezwegen. Overigens heeft Grapperhaus het over de zware jongens in dito tenue om in Disneytermen te spreken. De andere jongens uit de financiële wereld in schreeuwend dure pakken die zich vervoeren in idem schreeuwend dure auto's, worden angstvallig uit de wind gehouden. Van de prins geen kwaad, de prinsen worden niet strafrechtelijk en (mogelijk) ook niet arbeidsrechtelijk aangepakt. De boetes worden betaald door de bruto winsten daarmee te verminderen waarmee ook belastingvoordeel wordt bereikt. Wie betaalt uiteindelijk? Natuurlijk de consument.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Norman Waalre
Voor bestrijding van de oprukkende georganiseerde misdaad zijn o.a. de volgende maatregelen nodig:Zware veelplegers moeten twintig jaar lang in een werkkamp worden opgesloten. Dat geeft langdurige incapacitatie, oftewel onschadelijkmaking. Hun geld en luxe bezittingen moeten levenslang telkens worden afgepakt.Minder zware criminelen moeten een jarenlange, zware werkstraf krijgen. Combineer dat met extreem hoge boetes, en met elektronisch huisarrest met enkelband buiten werktijden.Geef hen daarbij elke avond morele, psychosociale en

huishoudelijke voorlichting, via internetvideo's met examenverplichting. Leer hen daarbij ook om zuinig te leven.Drieduizend infanteristen met aanvullende politieopleiding kunnen de ME, boswachters en arrestatieteams gaan ondersteunen in deeltijd. Mariniers kunnen de waterpolitie, havenpolitie en strandwacht ondersteunen. Ze worden nu toch al betaald.De politie moet vrijwilligers werven, die gaan surveilleren met veilige botsbestendige droneballs, oftewel "collision tolerant drones". Ze kunnen dat veilig doen vanuit hun woonhuis of auto, of vanuit een afgesloten container bij een industrieterrein, woonwijk, bos, enz.Verplicht dat er in alle amusementsprogramma's op tv een positieve morele boodschap wordt verwerkt, tegen geweld, misdaad, pesten en radicalisering.Verbied alcohol, stimulerende drugs, roken en gokken onder 28 jaar.Probeer deze voorstellen eerst uit in kleinschalige wetenschappelijke proefprojecten. Meten is weten.Zoek op internet in afgelopen jaar op:

"gang prevention" youth effective reseach
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie