Advertentie

‘16 miljard euro in 1300 samenwerkingsverbanden’

Nederland telt ruim 1300 gemeentelijke samenwerkingsverbanden en die vormen een kostenpost van minstens 16 miljard euro. Dat blijkt uit onderzoek van De Stentor, De Gelderlander en Tubantia. De totale gemeentebegroting is 65 miljard euro, dus de samenwerkingsverbanden betekenen ongeveer een kwart van de uitgaven. Daarbij zijn zorgen over de verantwoording.

02 april 2021
Samenwerking
Shutterstock

Nederland telt ruim 1300 gemeentelijke samenwerkingsverbanden en die vormen een kostenpost van minstens 16 miljard euro. Dat blijkt uit onderzoek van De Stentor, De Gelderlander en Tubantia. De totale gemeentebegroting is 65 miljard euro, dus de samenwerkingsverbanden betekenen ongeveer een kwart van de uitgaven. Daarbij zijn zorgen over de verantwoording.

Belangrijke beslissingen

Noodzaak dwingt gemeenten steeds vaker tot samenwerken – de kennis ontbreekt, het rijk dringt erop aan of de projecten zijn simpelweg te groot voor een individuele gemeente. Er zijn bijvoorbeeld samenwerkingsverbanden op het gebied van milieu, economische ontwikkeling en veiligheid. Steeds vaker worden hier belangrijke beslissingen gemaakt die burgers raken.

Bizar

Professor Maarten Allers, hoogleraar economie van decentrale overheden, noemt het tegenover De Stentor ‘bizar dat zo’n groot deel van de overheidsbegroting wordt onttrokken aan democratische controle en niemand zich er druk om maakt.’ Samenwerkingsverbanden staan op afstand van de gemeente, met een eigen begroting en het is moeilijk voor raadsleden om hier grip op te krijgen. ‘Soms zit daar ook een wethouder van jouw gemeente in, maar die behartigt de belangen van het samenwerkingsverband’, aldus Allers.

Raadskringen

Op verschillende manieren probeert men om de verantwoording te verbeteren. Onafhankelijk toezicht van rekenkamers of provincies is een mogelijkheid. Volgens velen zijn regionale raadskringen de oplossing. ‘De raadskringen zijn er voor het versterken van de democratische legitimiteit’, vertelde Nanda van Doremalen, VVD-fractievoorzitter in Buren, vorig jaar aan Binnenlands Bestuur. Anderen zijn minder enthousiast: ‘Raadsleden moeten zelf de verantwoordelijkheid pakken’, zei John Bijl, die zelf betrokken is bij verschillende regelingen. Volgens hem zijn er betere oplossingen zoals rapporteurs en gemengde regelingen.

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
Waarom trekken de provincies dit niet naar zich toe? Waar zijn die eigenlijk nog voor?
Big Spender / netto betaler
Veel met dergelijke clubs en hun poen gewerkt. Deel daarom een groot deel van de strekking van het artikel.

Maar jammer dat het zo typisch Nederlands begint en eindigt met het belang van het geld.

Ja wij eten de rechter kolom van de menukaart (wat kost het en is het veel? Ja dan vreten we dat) terwijl mijn vrienden in het buitenland de linker kolom kiezen: waar hou ik van.

En een verwijzing naar provincies is echt praten over mummies die al lang in een museum horen te staan. Voor ex-wethouders e.d. vinden we wel andere nutteloze parkeerplaats.
Wietske
En wat te denken van die clubjes zoals Leisurelands die veel grond heeft/beheer, recreatie ombuigt naar commercieel gewin en vriendjes grote sauna s laat bouwen. verschillende gemeenten zijn hier aandeelhouder na miljoenen investeringen ( gemeenschapsgeld).
H. Wiersma / gepens.
Dit bewijst nog weer eens de urgente noodzaak tot modernisering van het openbare bestuur met o.a. regio plus vorming, dus met huidige provinciale - en waterschapstaken.
henk
Ik heb van nabij gezien dat de meeste samenwerkingsverbanden zijn ontstaan vanuit persoonlijk eigen (positie, salaris) belang.. Opheffen is de enig goede oplossing.
Advertentie