Drugsafval wordt weggespoeld en niet gedumpt
Lozingen van drugsafval in oppervlaktewater en het riool vormen een groeiend probleem voor waterschappen. Waterschappen moeten afvalstoffen uit het water halen. Dat is met drugsafval moeilijk en kostbaar.
Het gebeurt steeds minder vaak dat afval van synthetische drugs, zoals xtc en speed, wordt gedumpt. Het afval wordt vaker geloosd in ‘riolen, putten en oppervlaktewateren’, aldus de politie woensdag. Bovendien wordt drugsafval vaker opgeslagen in ‘containers, vaten en mestputten’ bij de drugslabs.
2018: 151 dumpingen
In de eerste zes maanden van dit jaar gebeurde het 74 keer dat ergens drugsafval werd achtergelaten. Vorig jaar stond de teller na zes maanden op 151 dumpingen. In de productie zelf veranderde waarschijnlijk niet zo veel: het aantal gevonden drugslabs steeg iets, het aantal opslagplekken daalde licht. Noord-Brabant blijft het epicentrum van de drugsproductie, maar het verschil met Zuid-Holland en Gelderland wordt kleiner.
Waterzuivering
Lozingen van drugsafval in oppervlaktewater en het riool vormen een groeiend probleem voor waterschappen. Waterschappen moeten afvalstoffen uit het water halen. Dat is met drugsafval moeilijk en kostbaar.
Chemische stoffen
‘We hebben hier de laatste jaren vaker mee te maken. Het gaat om giftige chemische stoffen zoals aceton’, vertelt een woordvoerster van de Unie van Waterschappen. Wanneer zulke stoffen in sloten en beken terechtkomen, gaan vissen en waterplanten dood.
Zuiveringsinstallaties
Ook in waterzuiveringsinstallaties kan drugsafval ernstige problemen veroorzaken. ‘Onze installaties zijn bedoeld voor huishoudelijk en licht industrieel afvalwater. Ze zijn hier niet geschikt voor’, legt handhaver Johan Geleijns van het waterschap Brabantse Delta uit. Zo moest een zuiveringsinstallatie in Baarle-Nassau in 2016 en 2017 worden stilgelegd, omdat het water sterk vervuild was met drugsafval. Bacteriën die voor de zuivering worden gebruikt gingen dood. Het probleem werd pas duidelijk toen bleek dat de zuurgraad veel te laag was.
Milieuschade
Drugsafval dat in vaten wordt gedumpt, wordt vaak wel snel gevonden. ‘Maar als het in het water wordt gegooid en de verpakking wordt meegenomen, zie je het pas veel later’, zegt Geleijns. ‘Bijvoorbeeld doordat de vegetatie verkleurt. Maar dan is de bodem ook naar de gallemiezen.’ Het gevolg: meer milieuschade en hogere kosten doordat de grond moet worden gesaneerd.
Sensor
Diverse waterschappen experimenteren met technische hulpmiddelen om drugsafval sneller op te merken. Brabantse Delta heeft plannen om samen met waterschap Hollandse Delta een sensor te gaan testen waarmee vervuiling sneller kan worden opgespoord. ‘Maar het belangrijkste is dat het er niet in komt. Als dat door opsporing voorkomen kan worden, is dat beter dan het eruit halen’, zegt de woordvoerster van de waterschappen. (ANP)
Verkeerscontroles door de politie in Brabant en Limburg, en in heel Nederland rond grote steden. Daarbij kunnen auto's steekproefsgewijs worden onderzocht met speurhonden, op wapens, drugs en chemicaliën, enz.
Gebruik daarbij teams die elk bestaan uit:
- twee motoragenten
- plus tien vriendelijke militairen met politiewapens, bodycams, politieuniformen en militaire terreinauto's.
- plus twee vrijwilligers met politietraining.
Door die maatregel wordt Nederland minder aantrekkelijk voor criminelen. Toch kost deze maatregel weinig extra geld.