Advertentie

Lokalen zien niet hele verkiezingswinst terug

Lokale partijen plukken niet helemaal de vruchten van hun overwinning bij de gemeenteraadsverkiezingen vorige maand. De lokalen kregen tien procent meer stemmen dan bij de vorige verkiezingen in 2010, maar ze leveren nu vijf procent meer wethouders. Dat blijkt uit een zaterdag bekendgemaakt onderzoek van Nieuwsuur en de NOS.

26 april 2014

De lokale partijen plukken niet helemaal de vruchten van hun overwinning bij de gemeenteraadsverkiezingen van vorige maand. De 'lokalo's' kregen tien procent meer stemmen dan bij de vorige verkiezingen in 2010, maar ze leveren nu vijf procent meer wethouders.

Dat blijkt uit een zaterdag bekendgemaakt onderzoek van Nieuwsuur en de NOS. Het programma keek naar de 243 gemeenten waar het college inmiddels rond is. In 137 gemeenten lopen de onderhandelingen nog.


Klappen

De kabinetspartijen VVD en PvdA kregen op 19 maart de hardste klappen. De sociaaldemocraten raakten bijna een kwart van de stemmen kwijt, maar verloren een derde van hun wethouders. De PvdA dreigt ook in Amsterdam en Rotterdam, waar de formatie nog loopt, buiten de boot te vallen.

De VVD zag ongeveer 20 procent van de kiezers en een kwart van de wethouders vertrekken. Het CDA verloor wel stemmen, maar vooralsnog geen wethoudersposten.

CDA lokaal sterk

Van alle wethouders nu vertegenwoordigt 30 procent een lokale partij. Ruim 21 procent komt van het CDA. Die partij blijft lokaal erg sterk, ook al is ze landelijk fors gekrompen. Een op de zeven wethouders is van de VVD. PvdA en D66 leveren allebei evenveel ambtsdragers, bijna 9 procent.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

M.J.J. van Eijle
Burgermeesters behoren er naar mening voorzorg te dragen dat verkiezingsuitslagen worden gehonoreerd.

Zij staan boven de partijen. Colleges, die niet een weerspiegeling van verkiezingen moet hij terugsturen naar de onderhandelingstafel. Onervarenheid kan zo buitenspel worden gezet.
Advertentie