Overslaan en naar de inhoud gaan

Europees Parlement stemt tot 31 juli via e-mail

Het Europees Parlement stemt volgende week op 26 maart per e-mail over het noodpakket dat de Europese Commissie heeft aangekondigd. Dat…

Het Europees Parlement stemt volgende week op 26 maart per e-mail over het noodpakket dat de Europese Commissie heeft aangekondigd. Dat gebeurt per e-mail omdat naar sommige lidstaten zoals Cyprus geen vliegverkeer meer mogelijk is vanwege de coronacrisis. Hoe het met eventueel debat moet, wordt nog uitgezocht.

De maatregel kan eenvoudig door het Bureau van het Europees Parlement worden verlengd tot na 31 juli. Het Bureau bestaat uit Europarlementariërs die de gang van zaken rondom vergaderactiviteiten organiseert.

Minimum

Met de regeling wordt de plenaire vergadering nog verder ingeperkt. De sessie die aanvankelijk van 30 maart tot 2 april in Straatsburg zou worden gehouden, was al ingekort naar 1 en 2 april en verplaatst naar Brussel. Nu komt er door de coronacrisis en de daaropvolgende gezondheidsrisico´s en het gebrek aan reismogelijkheden nog een verkorting bovenop.

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Er moet wel een minimum aantal Europarlementariërs in de zaal aan de Wiertzstraat in Brussel zitten, te weten veertig. Ook moeten minimaal 235 Europarlementariërs meevergaderen en meestemmen.

Structuurfondsen

Op de agenda staat het noodpakket van 37 miljard euro dat de Europese Commissie presenteerde waarmee lidstaten extra cash krijgen om de gevolgen voor de crisis op te vangen. Voor Nederland zit er 25 miljoen euro in. Ook besluit het parlement over aanpassing van het Solidariteitsfonds zodat de hardst getroffen lidstaten zeker 850 miljoen – oplopend tot 1,1 miljard – kunnen investeren in hetzelfde probleem. Verder besluiten de Europarlementariërs over de aanpassing van de structuurfondsen zodat er een additionele 28 miljard in de lidstaten kan vloeien.

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Mondkapjes

Uit populistische en minder populistische hoek kwam deze week de vraag waar de EU is in de crisis. Het antwoord is simpel: het bestrijden van deze crisis tot de bevoegdheden behoort van de lidstaten. Zij hebben er voor gekozen die niet over te dragen.

De Europese Commissie zegt te doen wat het kan om de gevolgen te verzachten. Zo maakte de chef van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen,  bekend dat China hulpgoederen als mondkapjes verstuurt, als dank voor de 50 ton aan hulpgoederen die de EU stuurde toen daar de coronacrisis uitbrak. Verder werkt de Europese Commissie aan gezamenlijke inkop van mondkapjes, beschermende kleding en beademingsapparatuur.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in