Overslaan en naar de inhoud gaan

Aantal slachtoffers identiteitsfraude flink toegenomen

5,7 procent van de Nederlandse bevolking heeft in de afgelopen twee jaar te maken gehad met ongewenste dubbelgang door personen die zich…

5,7 procent van de Nederlandse bevolking heeft in de afgelopen twee jaar te maken gehad met ongewenste dubbelgang door personen die zich zonder toestemming voor iemand anders uitgeven. Dat blijkt uit de monitor Identiteit 2017 van Panteia.

Flinke stijging

Panteia voerde de monitor voor de derde keer uit en bemerkt een flinke stijging ten opzichte van de laatste meting in 2015, toen het percentage nog op 3,4 procent lag. In 2014 was het percentage 2,1 procent. Bij ongewenste dubbelgang wordt er door personen bijvoorbeeld geprobeerd om er financieel beter van te worden, of om iemand dwars te zitten.

Online verkeer
Identiteitsfraude komt vooral voor in het online verkeer waar mensen soms lastig kunnen achterhalen of degene met wie zaken wordt gedaan ook daadwerkelijk de persoon is die hij of zij zegt te zijn, schrijven de onderzoekers. Een kwart van de slachtoffers zegt financiële schade te hebben ervaren, waarbij de schadebedragen uiteenlopen van enkele euro’s tot duizenden euro’s. Het merendeel, zo’n 59 procent, werd uiteindelijk voor de geleden schade gecompenseerd.


Intimidatie en smaad

Identiteitsfraude komt ook voor als manier van pesten, bijvoorbeeld door intimidatie of smaad. Een kwart van alle slachtoffers geeft aan dat de emotionele belasting zeer groot was. ‘Een nadere beschouwing van deze gevallen leert dat identiteitsfraude onheilspellende vormen kan aannemen, mensen voelen zich in hun integriteit aangetast en hebben regelmatig te maken met een ongrijpbare dader met onduidelijke motieven‘, zo schrijft Panteia.

Zo’n 84 procent van de slachtoffers zegt dat misbruik van zijn of haar identiteit inmiddels is opgelost. Dit duurde gemiddeld 22 dagen, dat is enkele dagen korter dan in 2015 gemiddeld genomen het geval was.

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

De Monitor Identiteit is hier te downloaden

ad comes here

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in