Advertentie

Nieuw steunpunt voor landschapsbeheer in Limburg

Sinds het faillissement van IKL was het aansturen van de vele vrijwilligers voor kleinschalig landschapsbeheer in een vacuüm terechtgekomen.

ANP
02 maart 2023
Bossen
Bos in Zuid-LimburgShutterstock

Limburg opent zaterdag een nieuw steunpunt voor landschapsbeheer. Dat wordt de opvolger van de stichting Instandhouding Kleine Landschapselementen IKL, die enkele jaren geleden failliet ging.

Affaire

Een affaire rond dit IKL en haar directeur, oud-CDA-gedeputeerde Herman Vrehen, leidde in april 2021 tot de val van het voltallige college van Gedeputeerde Staten en het opstappen van toenmalig gouverneur Theo Bovens (nu lijsttrekker voor het CDA voor de Eerste Kamerverkiezingen). Vrehen zou via zijn connecties bij de provincie tonnen aan subsidies voor IKL naar eigen bedrijfjes hebben doorgesluisd. Zijn vennootschappen zouden op die manier 1,8 miljoen euro hebben binnen geharkt.

Vacuüm

Sinds het faillissement van IKL was het aansturen van de duizenden vrijwilligers voor kleinschalig landschapsbeheer in een vacuüm terechtgekomen. Daardoor is er sprake van achterstallig onderhoud, onder meer aan hoogstamfruitbomen. Door een samenwerking tussen de provincie en het Limburgs Landschap is er inmiddels een nieuw Steunpunt Landschapsbeheer in de steigers gezet. 'Ook nieuwe initiatieven, zoals dorpsraden die hun omgeving willen verfraaien, haken enthousiast aan en zullen in de toekomst in samenwerking met het nieuwe Steunpunt Landschapsbeheer tot een mooier en sterker landschap leiden', aldus de Limburgse gedeputeerde Geert Gabriëls (GroenLinks).

Zorgen

Zowel bij de vrijwilligers als bij de provincie zijn er sinds de val van IKL zorgen over de kwaliteit van natuur en landschap in Limburg. 'Door het faillissement van IKL viel ondersteuning helaas enkele jaren weg', aldus Gabriëls. 'Er is keihard gewerkt om na het faillissement van IKL toch ondersteuning te kunnen bieden aan de vele duizenden landschapsliefhebbers die Limburg rijk is. Het landschap met haar soortenrijkdom is mooi en kwetsbaar en verdient daarom alle aandacht!'

Aftrap

Komende zaterdag vindt de aftrap van het Steunpunt Landschapsbeheer plaats tijdens een symposium in Baexem, vlakbij Roermond. Vrijwilligers in natuur en landschap kunnen daar vanaf dat moment terecht voor advies, gereedschap en andere ondersteuning.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie