Advertentie

Haags raadslid wil vertrouwen herstellen met lik-op-stuk-weken

Burgemeester Jan van Zanen vindt het plan voor lik-op-stuk-weken een goed idee, maar vreest een tekort aan capaciteit.

12 januari 2023
Arrestatie jongere
Shutterstock

Vliegende politiebrigades en handhaving op alle overtredingen. Wat VVD-raadslid Lotte van Basten Batenburg betreft, krijgen alle 44 Haagse wijken minstens één ‘lik-op-stuk-week’ per jaar.

Buurtwinkel

Een ‘magneet voor ellende’. Zo noemt burgemeester Jan van Zanen (VVD) de buurtwinkel aan de Beresteinlaan in de Haagse wijk Bouwlust. Op 27 december 2022 werd daar een vijftienjarige jongen neergestoken. Er zijn vier verdachten opgepakt, waaronder een dertienjarige. De oorzaak zou een conflict tussen jeugdgroepen zijn.

Rivaliserende jongeren

Al langer heeft Den Haag last van geweld door en onder jongeren. Na een ruzie op Snapchat, staken in mei 2021 drie jongens een veertienjarige leeftijdgenoot neer. De familie van het slachtoffer zou bij een rivaliserende drillrapgroep horen. Een van de verdachten werd een uur later zélf doodgestoken, waarschijnlijk door vrienden van het slachtoffer.

Overlast

In zijn voorstel voor het nieuwe Haagse Integraal Veiligheidsbeleid 2023-2026, deelt het Haagse college zijn zorgen over de jeugdcriminaliteit in de stad. De delicten worden ‘heftiger’, waarbij ‘drugs- en steekwapengerelateerd geweld’ de boventoon voert. Naast het toenemende jongerengeweld, zijn ook de overlastmeldingen gestegen, in sommige wijken zelfs met meer dan 60 procent. Dit is reden voor het stadsbestuur om in te grijpen. Er wordt ingezet op het zogeheten ‘Top X-team’, een multidisciplinair interventieteam dat zich richt op jongeren in de drugscriminaliteit. Om overlast door verwarde personen tegen te gaan, wordt gekeken naar ‘bemoeizorg’, waarbij politie en hulpverleners actief contact zoeken met overlastgevende zorgmijders.

Lik-op-stuk

Volgens VVD-raadslid Lotte van Basten Batenburg is er meer nodig om het vertrouwen van burgers in de veiligheid terug te winnen. Er moet meer gehandhaafd worden. Om dit te bereiken, pleit Van Basten Batenburg voor een campagne met ‘lik-op-stuk-weken’ in alle 44 wijken. Hierbij moet een week lang in ieder geval op elke overtreding een waarschuwing volgen, en moeten grotere overtredingen worden beboet.

Capaciteitsgebrek

Burgemeester Van Zanen heeft in de raadsvergadering aangegeven dat hij het ‘campagne-achtige’ aspect van het plan een goed idee vindt. Hij wil ‘kijken wat we kunnen doen’, maar geeft aan dat het plan van Van Basten Batenburg ‘nogal veel vergt’. De Haagse politiemacht kampt met een groot capaciteitsgebrek. De eenheid heeft tot 2025 het grootste tekort aan operationele agenten van heel Nederland. De Haagse politie geeft in een reactie aan de besluitvorming ‘voor nu’ aan de politiek over te laten.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

marten bosma
Dit soort maatregelen doet precies wat het zegt te doen: vertrouwen herstellen bij burgers die zich niet schuldig maken aan de overtredingen. Maar meer ook niet. Het voedt de overtuiging dat met waarschuwingen en boetes de overlast en jeugdcriminaliteit effectief bestreden kan worden. Ten onrechte helaas. Burgers worden met dit soort maatregelen een beetje voor het lapje gehouden. Het is 'handel in beelden en overtuigingen'.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie