Advertentie

Lekkende Smolders verliest hoger beroep

Het gerechtshof in Den Bosch heeft dinsdag het Tilburgse gemeenteraadslid Hans Smolders veroordeeld voor het herhaaldelijk schenden van zijn geheimhoudingsplicht. Smolders moet een boete van 750 euro betalen.

02 april 2008

Smolders, de voormalige chauffeur van Pim Fortuyn die in de gemeenteraad zijn eigen lijst aanvoert, lekte vorig jaar naar de pers over het vertrouwelijke overleg tussen de fractievoorzitters en de driehoek van burgemeester, politie en Openbaar Ministerie. Hierop deed de gemeente aangifte en Smolders werd gearresteerd. De politierechter veroordeelde hem in september tot een boete van 750 euro. Zowel Smolders als het Openbaar Ministerie gingen hiertegen in beroep.

 

Smolders verdedigde zich met het argument dat hij geen ‘geheime’ stukken zou hebben gelekt , maar slechts ‘vertrouwelijke’ informatie naar buiten had gebracht. Volgens het gerechtshof betekenen beide begrippen in deze kwestie echter hetzelfde. En informatie met het predicaat ‘vertrouwelijk’ mag niet aan derden worden doorgegeven of openbaar gemaakt, aldus het hof.

 

Bovendien had Smolders volgens het hof kunnen weten dat het openbaar maken van vertrouwelijke informatie strafbaar is, omdat hem dit al meerdere malen door de gemeente was verteld. Het hof rekent het hem zwaar aan dat hij als raadslid deze waarschuwingen in de wind heeft geslagen. Het hof gaat er verder van uit dat het raadslid zijn les heeft geleerd en vond het daarom niet nodig ook de door justitie geëiste voorwaardelijke celstraf op te leggen.

 

Het vertrouwelijke overleg in Tilburg tussen driehoek en fractievoorzitters is overigens sinds eind vorig jaar ter ziele. De fractievoorzitter van de VVD was al – net als Smolders – uit het overleg gestapt, omdat ook hij zich niet gebonden wilde voelen aan de geheimhoudingsplicht. Om dezelfde reden weigerde in december de fractievoorzitter van de SP nog langer aan te schuiven, waarna burgemeester Ruud Vreeman de stekker uit het overleg trok.  

 

Zie ook:
Voortbestaan vertrouwelijk overleg Tilburg onzeker (12/12/2007)
Openbaar Ministerie geeft Smolders ongelijk (05/10/2007)
Justitie in beroep tegen vonnis lekkend raadslid (21/09/2007)
Smolders in hoger beroep tegen lekken (14/09/2007)
Smolders moet boeten voor lekken (05/09/2007)

 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie