Advertentie

Langstzittende commissaris van de koning Verbeek stopt

15 jaar nadat hij aantrad als commissaris van de koning in Flevoland, gaat Leen Verbeek met pensioen.

09 november 2022
Leen Verbeek
Commissaris van de koning Leen VerbeekWesley de Wit/ANP

Commissaris van de koning, Leen Verbeek, stopt per november volgend jaar. Hij is dan 15 jaar in functie als commissaris in Flevoland, eerst van de koningin en later van de koning. Dat maakt hem de langstzittende in die functie in Nederland. Verbeek begon in november 2008.

Pensioen

Verbeek heeft woensdag zijn aanstaande vertrek aangekondigd tijdens een vergadering van de Provinciale Staten. Hij vindt het een passend moment om afscheid te nemen, als hij de 15 jaar als commissaris aantikt. ‘Ik ga dan met pensioen. Ik doe dit werk nog iedere dag met heel veel plezier, maar vroeg of laat moet je plaatsmaken voor een opvolger.’ De komende maanden zullen Provinciale Staten van Flevoland de procedure opstarten voor de opvolging van Verbeek, aldus Provincie Flevoland.

Burgemeester

In 1980 werd Verbeek politiek actief voor de PvdA als commissielid in Houten. Van 1989 tot 1996 was hij gemeenteraadslid en van 1990 tot 1994 wethouder in deze gemeente. In 2003 werd hij burgemeester in Purmerend. Samen met PvdA-partijgenoot Rob van Gijzel was hij kandidaat voor het burgemeesterschap van Eindhoven in 2008, een van de weinige keren dat er een burgemeestersreferendum werd gehouden in Nederland. Verbeek haalde een derde van de stemmen, Van Gijzel twee derde. De vereiste minimale opkomst van 30 procent werd echter niet gehaald, en daarmee was de verkiezing ongeldig. De gemeenteraad koos alsnog voor Van Gijzel. Op 2 oktober 2008 werd Verbeek voorgedragen als de nieuwe commissaris van de koningin in Flevoland.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie