Advertentie

Minder stemmers bij gemeenteraadsverkiezingen

Minder stemmers hebben de gang naar de stembus gemaakt bij de gemeenteraadsverkiezingen voor herindelingsgemeenten.

14 november 2013

Bij de gemeenteraadsverkiezingen woensdag zijn minders kiezers komen opdagen dan in 2010. Dat blijkt uit de voorlopige uitslagen die de gemeenten Leeuwarden, Heerenveen, Alphen aan den Rijn en De Friese Meren naar buiten hebben gebracht.

Laagst in Leeuwarden
De opkomst was het laagst in Leeuwarden: 39,5 procent. Bij de vorige lokale verkiezingen kwam 50 procent van de kiezers naar de stembus. In Heerenveen was de opkomst woensdag 46 procent, tegen 54,7 procent 3 jaar geleden. Leeuwarden en Heerenveen worden op 1 januari uitgebreid met delen van de gemeente Boarnsterhim, die wordt opgeheven.

De Friese Meren
Er waren ook verkiezingen in De Friese Meren. Die gemeente ontstaat door een fusie van de gemeenten Skarsterlân, Lemsterland en Gaasterlân-Sleat. Ook het dorp Terhorne uit Boarnsterhim komt bij de nieuwe gemeente. De opkomst in De Friese Meren was 52 procent. Bij elkaar opgeteld was de opkomst 3 jaar geleden 58,6 procent.

Alphen aan den Rijn
In de nieuwe gemeente Alphen aan den Rijn kwam woensdag 40,9 procent van de kiezers opdagen. Dat was 3 jaar geleden 54,2 procent. Alphen aan den Rijn fuseert op 1 januari met Boskoop en Rijnwoude.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie