Advertentie

Bromtoon Grijpskerk onderzocht

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) onderzoekt de herkomst van een hinderlijke en mysterieuze bromtoon waarover inwoners van het Groningse Grijpskerk al jaren klagen. Dat meldde de provincie Groningen woensdag.

23 maart 2011
Er komt een onafhankelijk onderzoek naar de herkomst van een hinderlijke en mysterieuze bromtoon waarover inwoners van het Groningse Grijpskerk al jaren klagen. Dat meldt de provincie Groningen woensdag. Het onderzoek wordt uitgevoerd door het ministerie van VROM, de Nederlandse Aardoliemaatschappij en het SODM, het Staatstoezicht Op De Mijnen.

Gastransport

De klachten over een lage bromtoon zijn er al sinds november 2009. Aanvankelijk werd gedacht dat hij afkomstig was van installaties van de Gasunie in Grijpskerk, maar uit onderzoek bleek dat die niet in werking waren ten tijde van de eerste klachten. Ook uit andere delen van de provincie Groningen komen klachten binnen over de lage bromtoon. Mogelijk heeft het geluid te maken met gastransport en is het afkomstig van compressoren.

 

Gezondheid aangetast

Volgens een woordvoerder van de provincie Groningen zijn niet alle mensen gevoelig voor het geluid. Hij schat dat zo'n 2 procent van de bevolking de zeer lage bromtoon waarneemt. Het leven van deze mensen kan ernstig worden ontregeld, omdat zij er dag en nacht onafgebroken last van hebben. Daardoor slapen ze slecht en wordt hun gezondheid op den duur aangetast.

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

paola
Hallo
ook ik woon in Groningen(Vinkhuizen)
heb erg veel last van de lage brom vooral snachts als alles stil is wat erg hinderlijk is
als ik hier wat aan bij kan dragen hoor ik het graag zou fijn zijn snachts zonder brom
mvg Paola
Niels Kristensen / grafisch vormgever
even om te melden dat ik ook 24 uur per dag een lage brom hoor. Ik woon in de stad Groningen. Als ik iets nuttigs kan bijdragen aan het onderzoek dan hoor ik het graag.
Toon
Het meldpunt Bromtoon is benieuwd waar het geluid vandaan komt. Heeft u hinder van een bromtoon? Kijk op http://www.bromtonen.nl voor meer informatie en advies
E.J. de Kluizenaar / geen
In en om mijn huis in Groningen-Zuid hoor ik vaak bromtonen van steeds ruim een seconde, tamelijk luid, met intervallen van enkele seconden. Bij noordelijke winden is het geluid vrijwel afwezig. Bij wind uit het zuidwesten is het geluid op z'n sterkst.
Iedereeen in huis, jong en oud hoort de tonen.
Ik hoop ooit eens te weten te komen wat het is.
Advertentie