bestuur en organisatie / Partnerbijdrage

Door innovatieve aanbesteding drinkt Enschede circulaire koffie

Door innovatieve aanbesteding drinkt Enschede circulaire koffie. Vernieuwende inkoopmethode Rapid Circular Contracting vormt rode draad

18 mei 2017

Vernieuwende inkoopmethode Rapid Circular Contracting vormt rode draad.

‘Maak onze warme en koude dranken-voorziening zo circulair mogelijk, zodat we nog verantwoorder met maatschappij en milieu omgaan.’ Op deze manier daagden de gemeenten Enschede en Losser drankaanbieders uit. Het resultaat van deze innovatieve aanbesteding? “De meest waardevolle oplossing, een mooie samenwerking én op en top duurzame koffie”, aldus Niels Ahsmann. Samen met collega-adviseur Erick Wuestman begeleidde hij dit traject. Hun inkooptool: Rapid Circular Contracting.

Nog geen half jaar geleden trapten Enschede en Losser de circulaire aanbesteding af. “Niet met een vastomlijnd einddoel, maar met vier ambities”, vertelt Niels. “Werkplezier, prestaties en tevredenheid van medewerkers stonden voorop. Net als het duurzame karakter van de warme en koude dranken-voorziening, een rol voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en een optimale samenwerking met de drankaanbieder. Het is een nieuwe manier van inkopen, die richting geeft en tegelijkertijd ruimte biedt aan de creativiteit van marktpartijen.”

Van duurzaam meubel tot recyclebare beker
De kwaliteit van de inschrijvingen loog er niet om. “Alle partijen presenteerden heel ambitieuze, verrassende plannen om het streven van de gemeenten werkelijkheid te laten worden. Uiteindelijk werden drie partijen geselecteerd voor de volgende ronde: de smaaktest”, licht Niels toe. Hier konden medewerkers tijdens een proeverij het totaalconcept zien, proeven en beleven. Zo’n 30% van de gemeentemensen haakte aan en ervaarde circulaire koffiemeubels, duurzame bekers en fairtrade-koffiebonen.

Winnaar van de smaaktest én met het beste plan is Douwe Egberts. Speciaal voor deze aanbesteding ontwierp het bedrijf een circulair meubel en een voor 93% recyclebare beker. Combineer dat met de circulaire automaten waaruit UTZ- en Fairtrade-gecertificeerde dranken komen, en je hebt de perfecte duurzame drankenvoorziening. Douwe Egberts slaat daarnaast de handen ineen met de Dienst Complementaire Werkvoorziening (DCW) van Enschede. Samen gaan zij mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt opleiden, zodat die het onderhoud en de schoonmaak van de drankautomaten op zich kunnen nemen. “Maar dat niet alleen”, voegt Niels toe. “DCW verzamelt ook het koffieprut bij de gemeente, kweekt er champignons op en maakt daarvan weer snacks voor het gemeentelijk bedrijfsrestaurant. Circulariteit optima forma dus. En vanaf juni een feit.”

Vakmanschap en innovatiekracht voorop
Voor dit aanbestedingstraject hanteerden Enschede en Losser de vernieuwende inkoopmethodiek Rapid Circular Contracting (RCC). Het is een tool uit de koker van Stichting Circulaire Economie, waarvan Erick Wuestman de voorzitter is. Niels: “KplusV heeft deze methode inmiddels volledig omarmd en werkt ermee voor verschillende gemeenten. RCC staat wat mij betreft voor een radicaal andere manier van inkopen. Waarbij de expertise, het vakmanschap en het innovatievermogen van de marktpartijen leidend zijn. Met innovatieve, circulaire en maatschappelijk verantwoorde meerwaarde als opbrengst.”

Zelf aan de slag?
Doet het goede voorbeeld van Enschede en Losser volgen? Onze adviseurs Niels Ahsmann, Erick Wuestman en Karlijn Bakker nemen je graag mee in hun kennis en positieve ervaringen. Lees ook eens hun eerdere publicatie ‘Als gemeente circulair inkopen? Met Rapid Circular Contracting’.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.