Advertentie

Korte afstand? Haagse ambtenaren vliegen

Ondanks gemeentelijke regels vlogen ambtenaren naar conferenties in Parijs, Londen en Lille. De gemeente gaat strenger controleren.

31 oktober 2023
Man in vliegtuig
Shutterstock

Ambtenaren van de gemeente Den Haag pakten dit jaar al meerdere keren het vliegtuig voor reizen naar Europese steden. Niet alleen naar Genève (vanaf Den Haag ruim zeven uur met de trein), maar ook naar Parijs (krap 3,5 uur), Londen (4,5 uur) en Lille (3,5 uur) werden vliegtickets geboekt, blijkt uit de openbare registratie op de gemeentelijke website.

Vliegverbod

De Haagse vlieglust is opvallend. Niet alleen omdat de gemeente in 2030 klimaatneutraal wil zijn, maar ook omdat de gemeenteraad al in 2020 een voorstel van de Partij voor de Dieren aannam om ambtenaren minder te laten vliegen. Naar steden die binnen acht uur te bereiken zijn, mocht volgens het voorstel geen gebruik meer worden gemaakt van het vliegtuig. Alleen bij hoge uitzondering mag hiervan worden afgeweken, waarbij ‘efficiëntieoverwegingen’, zoals reistijd, geen reden zijn om het vliegtuig te pakken. Naar steden als Parijs en Londen, luidt het aangenomen voorstel, mogen ambtenaren niet het vliegtuig nemen. De regels zijn ook opgenomen in het Haags Personeelsreglement voor ambtenaren, laat een woordvoerder van de gemeente weten.

Reisverslag

De bestemming is doorgaans een conferentie, waarvan de ambtenaar een kort verslag schrijft, dat de gemeente online publiceert. De cybersecurityconferentie in Lille leverde de gemeente volgens het reisverslag van de ingevlogen ambtenaar onder meer op ‘dat we hebben laten zien dat wij samenwerking belangrijk vinden’. De ambtenaar die naar Londen vloog kreeg ‘meer inzicht in trends rondom de digitale werkplek’. Ook in 2022 vlogen ambtenaren naar nabije bestemmingen. Er werden maar liefst zeven vliegreizen naar Londen geboekt.

Openbare registratie

De openbare registratie van buitenlandse dienstreizen op de gemeentelijke website is een resultaat van het raadsbesluit over duurzaam reizen. Toch lijkt de dreiging van publieke verontwaardiging over hun vlieggedrag ambtenaren nog niet echt te motiveren om gehoor te geven aan het raadsbesluit. Sinds januari 2022 kozen de ambtenaren maar in iets meer dan de helft van de gevallen waarin zij volgens het raadsbesluit hadden moeten treinen, daadwerkelijk voor de trein.

Strenger controleren

Een woordvoerder van de gemeente noemt het in een reactie ‘niet conform het reglement’ dat het ‘incidenteel is voorgekomen dat ambtenaren voor dienstreizen van minder dan acht uur toch het vliegtuig hebben genomen’. De gemeente wil ‘het goede voorbeeld geven’ en gaat de ambtenaren daarom voortaan strenger controleren op welke vervoersmiddelen zij gebruiken voor dienstreizen.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

T. Simpelmans
Genève (vanaf Den Haag ruim zeven uur met de trein)...

Of een uur met het vliegtuig. Als het aan de politiek ligt, gaan we weer reizen met paard en wagen.
Hielco Wiersma
Met 'Gemeenteambtenaren en reizen/vliegen' naar het buitenland kan over het algemeen zéér terughoudend worden omgegaan. Er moeten wel bijzondere omstandigheden en/of zéér specifieke onderwerpen aan de orde zijn om dergelijke bezoeken als zinvol te beschouwen. In ieder geval behoren daarvoor duidelijke regels en toestemmingsvereisten te worden georganiseerd en gehanteerd. Uiteraard spelen hierbij ook zorgvuldig/doelmatig omgaan met publieke gelden een belangrijke rol.
Er zijn weinig dossiers waarin overleg met de desbetreffende provincie en/of het ministerie niet voldoende zal zijn.
Advertentie