Advertentie

Kleine voldoende voor gezag van de raad

42 procent van de raadsleden weet niet welke afspraken er gemaakt zijn over het opleidingsbudget.

13 september 2022
microfoon-lege-raadszaal.jpg

De gemeenteraad is de baas in de gemeente, maar niet alle raadsleden zien dat zo. In een onderzoek in opdracht van de Nederlandse Vereniging van Raadsleden (NVvR) antwoordt 17 procent van de raadsleden dat de raad in de eigen gemeente bijna nooit of meestal niet hoogste bestuursorgaan is.

20 procent van de 1.122 raadsleden die de vraag beantwoordden, vindt dat de raad bijna altijd het hoogste bestuursorgaan is. 32 procent zegt meestal wel en 31 procent zegt ‘soms wel, soms niet’.

Kleine voldoende

Eén op de vijf raadsleden geeft, gevraagd naar een rapportcijfer voor het gezag van de eigen gemeente, een 5 of lager als beoordeling. Volgens de onderzoekers van Invior, die het onderzoek uitvoerden, beoordelen de raadsleden gemiddeld genomen ‘het gezag van de gemeenteraad in hun eigen gemeente met een kleine voldoende (6,5)’.

Ervaring

Bijna een op de vijf deelnemende raadsleden is van mening dat de raad in de eigen gemeente een gelijkwaardige partner is van het college. Een iets groter percentage vindt dat dit bijna nooit of meestal niet het geval is. Opvallend: ‘Ervaren raadsleden (29 procent) geven vaker aan dan onervaren raadsleden (18 procent) dat dit bijna nooit of meestal niet het geval is.’

Ook opvallend: ’42 procent van de deelnemende raadsleden geeft aan niet te weten hoe gedetailleerd zijn/haar raad afspraken heeft gemaakt over het opleidingsbudget voor de raadsperiode 2022-2026.’

Het onderzoek werd uitgevoerd in aanloop naar de Dag voor de Raad op 23 september en dient als een nulmeting, maar de resultaten zijn wel te vergelijken met eerder soortgelijk onderzoek uit 2020. Op de vraag of de raad in de praktijk het hoogste bestuursorgaan is, antwoordt ongeveer hetzelfde aantal met overtuiging bevestigend. Het aantal dat het in meer of mindere mate oneens is met de stelling, is echter gedaald: ‘in 2022 antwoordt 17 procent ‘(bijna) nooit’ of ‘meestal niet’, terwijl in 2020 33 procent ‘zeker niet’ of ‘niet’ antwoordt’.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie