Advertentie

Kerk en samenleving

Volgens een rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau, getiteld De sociale staat van Nederland, is het vertrouwen in de kerk nog nooit zo laag geweest.

25 november 2011

Nog maar 35 procent van de Nederlanders vindt de kerk een betrouwbaar instituut. De laatste 5 jaar zagen de kerken een vijfde van hun aanhang vertrekken. Volgens het SCP vindt de neergang plaats in een klimaat van secularisatie, maar heeft het seksueel misbruik binnen de rooms-katholieke kerk extra bijgedragen aan de dalende populariteit.

Paters en dominees boezemen tegenwoordig minder vertrouwen in dan verkopers van gebruikte auto’s. Nog vormen de kerken met 6 miljoen leden de grootste maatschappelijke organisaties en laten zij de sportbonden met 4 miljoen leden achter zich, maar hoe lang nog? Kerkgangers slaan steeds meer een zondag over, om op de dag des Heren te gaan sporten. Het zal niet lang meer duren of de voetbalbond KNVB is groter dan de Protestantse Kerk Nederland (PKN). Is deze trend te keren? Zal de Nederlander de weg naar de kerken hervinden, of zullen de goddelozen het uiteindelijk winnen? Of zal een derde weg van ietsisten en spiritueel geïnteresseerden de functie van de kerk overnemen?

Nauwelijks had ik het SCP-rapport gedownload, of ik las het bericht dat het CDA volgens een peiling nog slechts 10 zetels over heeft. 10 zetels! Ooit hadden KVP, AR en CHU tezamen het zesvoudige en regeerden christenen ons land. Nog altijd is hun invloed groot, maar hun tijd lijkt voorbij.

Wanneer Maxime Verhagen aan Wilders de oproep doet om ‘te stoppen met het enkel voorlezen van zijn eigen verkiezingsprogramma’, dan lijkt dat een oproep van een muis aan aan een kat. In heel Limburg is het CDA al door de PVV opgevreten. Volgens Verhagen moet Wilders nu eindelijk ‘zijn verantwoordelijkheid nemen’. Mooie woorden allemaal, maar Verhagen heeft zelf de gedoogconstructie bedacht, waarbij Wilders die verantwoordelijkheid juist niet hoefde te nemen. Dan heeft het weinig zin daar achteraf over te klagen.

Net als bij de kerken kan ten aanzien van het CDA de vraag worden gesteld of de partij de weg omhoog weer zal vinden. Zal de christen-democratie in Nederland eindigen met een grafzerk, op het moment dat Angela Merkel bij onze oosterburen nog volop aan de macht is? Nieuwe woorden, nieuwe beelden is de titel van weer een ander rapport.

Dit is uitgebracht door de commissie van Jacobine Geel, bedoeld om het CDA er weer bovenop te brengen. Bij Pauw & Witteman zei Jacobine dat zij het de moeite waard vond zo’n rapport te schrijven, maar dat zij zelf helemaal geen lid is van het CDA! Ik bedoel maar: zo kom je er wel. Op naar de 9 zetels.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie